Show simple item record

dc.contributor.advisorAkcan, Abdulkadir
dc.contributor.authorİşcan, Kaan Muhsin
dc.date.accessioned2020-12-04T11:50:55Z
dc.date.available2020-12-04T11:50:55Z
dc.date.submitted1992
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/81212
dc.description.abstract65 7. ÖZET Bu çalışmada toplam 1620 adet damxzlxk broyler yumurtasında inkubasyonda nem düzeyinin çıkım gücüne etkileri üç bölüm halinde incelenmiştir. Birinci bölümde 40.0-49.9, 50.0-59.9, 60.0-69.9 ve 70- 79.9 g olmak üzere 4 farklı yumurta ağırlık grubu oluşturulmuştur, özgül ağırlıkları ölçülen yumurtalar kırılarak kabuk ağırlığı, kabuk kalınlığı, ak ve sarı ağırlıkları belirlenerek şu fenotipik korelasyonlar bulunmuştur: özgül ağırlık ile yumurta ağırlığı, kabuk yüzdesi, kabuk kalınlığı arasında -0.20, 0.45, 0.31; yumurta ağırlığı ile kabuk ak ve sarı yüzdeleri arasında ise sırasıyla -0.26, 0.49 ve -0.45'lik korelasyonlar bulunmuştur (P<001). Çalışmanın kuluçka uygulaması sırasında yumurtalar ağırlıklarına göre 42-48, 52-58 ve 62-68 g'lık ağırlık gruplarına ayrıldıktan sonra her bir yumurta grubu % 44, 56 ve 66' lık nem düzeylerinde inkube edilmişlerdir. Tüm gruplarda yumurtalar inkubasyonun 6., 12. ve 18. günlerinde tartılarak ağırlık kayıpları tesbit edilmiş ve kuluçka süresinin bitiminde (21 gün 6 saat) sağlıklı civcivler sayılarak her grup için çıkım gücü hesaplanmıştır. Elde edilen bulgulara göre nem düzeyinin yumurtadan ağırlık kaybı üzerinde etkili olduğu tesbit edilmiş ve en iyi çıkım gücü için yumurtanın 18 günlük inkubasyon sonunda % 12 civarında ağırlık kaybetmesinin uygun olacağı tesbit edilmiştir. Ayrıca yumurta ağırlığı değişimine bağlı olarak ağırlık kaybının (P< 0.001) ve çıkım gücünün66 (P<0.05) de değiştiği saptanmxstxr. İnkubasyondaki yumurtaların agxrlik kaybx ve cxkxm gücünü etkileyen bir başka faktörün de yumurta özgül ağxrlxğx olduğu tesbit edilmiştir. Bu amaçla farklx agxrlxk gruplarxna ayrxlan yumurtalar ayrxca kendi içinde özgül agxrlxklarxna göre 1.080 den büyük ve küçük olmak üzere iki özgül agxrlxk grubuna ayrxlarak inkube edilmişlerdir. Buna göre özgül agxrlxk azalmasına bağlx olarak yumurtanın inkubasyonda agxrlxk kaybxnxn arttxgx, çxkım gücünün ise düştüğü gözlenmiştir (P<0.05). Sonuç olarak makina nem düzeyi, yumurta ağırlxğx ve özgül agxrlxk gibi faktörlerin inkubasyon sxrasxndaki agxrlxk kaybx ve cxkxm gücü üzerinde etkili olduğu saptanmxstxr. Böylece kuluckalxk yumurtalarda yumurta ağxrlxğx ve kabuk özellikleri belirlenerek yapxlacak makina nem düzeyi ayarlaması sayesinde çıkım gücünü arttırabilmenin mümkün olabileceği sonucuna varılmıştxr.
dc.description.abstract67 8. İNGİLİZCE ÖZET (SUMMARY) The effect of egg weight, egg specific gravity and incubation humidity levels on hatchability. The effect on incubator's humidity on hatchability was studied in broiler breeder flock. Study was carried out in 3 experiment which dependent on each other. Total of 1620 eggs were used. In experiment 1, eggs were divided 4 different weight groups. The weight of groups were 40.0-49.9, 50.0-59.9, 60.0- 69.9 and over then 70.0-79.9 g. After the measuring specific gravity, the eggs were broken and their shell weight, shell thickness, albumen and yolk weight were determined in each group. The phenotypic correlations were calculated among the component of eggs measured. These were -0.20, 0.45, 0.31 between specific gravity and egg weight, percent shell, shell thickness and -0.26, 0.49,-0.45 between egg weight and shell %, albumen % and yolk % respectively (P< 0.001). In experiment 2 eggs were grouped in 3 different weight as 42-48, 52-58 and 62-68 g. using 3 incubator humidity was adjusted to 44, 56 and 66 % in each. The same number of eggs in all weight groups were incubated in each humidity levels. Eggs weight loss (6., 12., 18. days of incubation) and hatchability were determined in each humidity levels for each weight groups. The result indicate that the incubators humidity levels had an effect on egg weight loss during the first 18S8 days for all groups in experiment. The hatchability was decreased when the egg weight loss was less than 12 % (P< 0.001) while hatchability was maximum for all weight groups when the egg weight loss approximately 12 % during incubation. Hatchability (P<0.05> and weight loss (P<0.001) were changed by also egg weight. Experiment 3, to determine the effect of specific gravity on hatchability. For the purpose the eggs were divided 2 specific gravity groups (>1.080>) and incubated. It was found that eggs with the lowest specific gravities had the highest weight loses and lowest hatchabilities. In conclusion, hatchability has affected by incubation humidity levels, egg weight, egg weight loss and specific gravity. It can be possible to say that depending on weight and shell characteristics of hatching eggs to adjust incubator's humidity level increases hatchability.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectVeteriner Hekimliğitr_TR
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.titleYumurta ağırlığı. yumurta özgül ağırlığı ve kuluçka nem düzeylerinin kuluçka randımanına etkisi
dc.title.alternativeThe Effect of egg weight, egg specific gravity and incubation humidity levels on hatchability
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmAnimal husbandry
dc.subject.ytmIncubation
dc.subject.ytmMoisture
dc.subject.ytmEggs
dc.subject.ytmSpecific gravity
dc.identifier.yokid24067
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityANKARA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid24067
dc.description.pages73
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess