dc.contributor.advisor | İzgür, Müjgan | |
dc.contributor.author | Uğur, Yümnü Mete | |
dc.date.accessioned | 2020-12-04T11:50:42Z | |
dc.date.available | 2020-12-04T11:50:42Z | |
dc.date.submitted | 1992 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/81196 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmadaf E, B. K, Sincan Tavuk Mezbahası'nda kesilen 190 ve Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Bakte riyoloji Bilim Dalı'na hastalık şüphesi ile getirilen 38 adet tavuk Salmonellozis yönünden incelenmiştir. İzole edilen Salmonella suşlarının kültürel, biyokimyasal, antijenik özel likleri saptanmış, 0-1 fajına ve çeşitli antibiyotiklere karşı duyarlılık testleri yapılmıştır. İncelenen toplam 228 tavuktan 26 adet (% 11.4) Salmonella susu izole edilmiştir. İzole edilen 26 Salmonella susundan 22* sinin hareketsiz, 4* ünün de hareketli olduğu gö rülmüştür. İzole edilen Salmonella suşlarının EUS, sitrat kullanımı, MR, TP, malonat, lizin dekarboksilaz, jelatin hidrolizi, üreaz, indol ve karbonhidrat fermentasyonu gibi biyokimyasal testleri yapılmış ve bütün suşlarm; H2S, MR, lizin dekarboksilaz, glukoz, mannitol, ramnoz, dulsitol, maltoz reaksiyonları yönünden pozitif, laktoz, sakkaroz, adenit ol, rafinoz, şalisin, YP, malonat, indol, üreaz ve jelatin hidrolizi reaksiyonları yönünden de negatif oldukları tespit edilmiştir. Sitrat kullanımı testinde ise hareketsiz suşlar negatif, hareketli suşlar pozitif reaksiyon vermiştir* Salmonella suşları, antijenik yapılarının belirlen mesi için önce polyvalan 0 (A, B, C, D) ve daha sonra grup spesifik antiserumlarla muamele edilmiştir. Hareketsiz olan 22 susun D, hareketli olan 4* ünün de B serogrubunda olduğu tespit edilmiştir. Daha önceden biyokimyasal özellikleri tes pit edilen 26 sustan, hareketsiz olan 22* si S. gallinarum olarak» hareketli olan 4*ü de polyvalan H Faz I ve Faz II, daha sonra da spesifik H'- î antiserumuyla pozitif reaksiyon verdiğinden S. typhimurium olarak serotiplendirilmiştir. îzole edilen 26 susun 0-1 fa;jı ile testleri ya pılmış, suşlar 0-1 fajına karşı % 100 oranında duyarlı bulunmuştur. Yapılan antibiyotik duyarlılık test sonuçlarına gö re; S. gallinarum suşlarınm en yüksek oranla duyarlı olduğu antibiyotik erir ofloxacin, S. typhimurium suşlarınm ise en duyarlı olduğu antibiyotikler enroflosacin ve apramycin, her iki susun en dirençli olduğu antibiyotik de penicillin olarak tespit edilmiştir. | |
dc.description.abstract | In this study, 190 chickens slaughtered at. a local abattoir and 38 chickens admitted to Laboratory, of poultry- diseases were investigated for Salmonellosis. Cultural» biochemical, antigenic characteristics and susceptibility to 0 - 1 phage and antibiotics of Salmonella isolates were investigated, Twenty-six (11.4 %) Salmonella strains were isola ted from 228 chickens. Of 26 isolates, 22 were non-motile and 4 were motile. Following biochemical tests were perfor med on Salmonella isolates; HgS, citrate, MR, VP, malonate, lysine decarboxylase, gelatin, urease, indole and carbohydrate fermentation. All strains gave positive results in H^S, MR, lysine decarboxylase, glucose, mannitol, rhamnose, dulcitol, maltose, and negative results in lactose, saccharose, adoni- tol, raffinose, salicin, VP, malonate, indole, urease and gelatin tests. Motile Salmonella strains utilized citrate but non-motile strains did not. To determine the antigenic characteristics of Salmonella strains, isolates were examined in order by poly valent 0 (Af B, C, D) specific antisera and group-specific antisera. Hon-motile 22 strains were found as serogroup D and motile 4 strains as serogroup B. Itfon-motile 22 strains were serotyped as Sc gallinarumo Motile 4 strains gave po sitive reaction with polyvalent H phase I - II and specific HI antisera, and serotyped as S. typhimurium. All of the 26 isolates were found to be sensitive to 0 - 1 phage. In antibiotic susceptibility tests, it v/as found that most of S. gallinarum strains were sensitive to enr oflo xacin, and most of the S. typhimurium strains were sensitive to enrofloxacin and apramycin. All strains were resistant to penicillin. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Mikrobiyoloji | tr_TR |
dc.subject | Microbiology | en_US |
dc.title | Tavukların karaciğer, safra ve barsaklarından salmonella izolasyonu ve antibiyotiklere duyarlılıkları | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Mikrobiyoloji Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Intestines | |
dc.subject.ytm | Liver | |
dc.subject.ytm | Salmonella | |
dc.subject.ytm | Chickens | |
dc.subject.ytm | Bile | |
dc.identifier.yokid | 24075 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ANKARA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 24075 | |
dc.description.pages | 69 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |