Show simple item record

dc.contributor.advisorYalçın, Sakine
dc.contributor.authorÖnol, Ahmet Gökhan
dc.date.accessioned2020-12-04T11:50:04Z
dc.date.available2020-12-04T11:50:04Z
dc.date.submitted1992
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/81150
dc.description.abstract58 7. ÖZET Bu araştırma ülkemizde yetişen ve kanatlı karma yemlerinin kapsamına giren bazı bitkisel kökenli yem hammaddelerinin GME değerlerini belirlemek amacı ile yapıldı. Araştırmada toplam 58 adet, ortalama 2.8 kg canlı ağırlığında, 20 haf talık, Hisex-Brown horoz kullanıldı. Horozlar bireysel kafeslerde barındırıldı. Yem hammaddelerinin GME değerlerini belirlemek için yapılan denemeler ön açlık ve dışkı toplama dönemi olmak üzere iki dönemi kapsadı. Sindirim sisteminin yem artıklarından tamamen temizlenmesi için 48 saat süren ön açlık döneminin 8. ve 32. saatlerinde her horoza 25 g glukoz verildi. Bu dönemi takiben horozlar 40 g deneme yemi ile zorla yemlendi ve horozlara dışkı toplama takımı bağlandı. Dışkı toplama dönemi 48 'saat sürdü ve 32. saatte horozlara huni ile 50 mi su verildi. Endojen dışkıyı belirlemek için deneme yemi yerine horozlara 50 g glukoz verildi. Su ad libitum olarak horozların önünde bulunduruldu. Dışkı toplama takımından kaynaklanabilecek dışkı kaybım önlemek için kafes altına tepsi yerleştirildi. Denemenin başında, ortasında ve sonunda olmak üzere üç dönemde belirlenen ortalama değerlere göre Dm+e'nıri miktarı 3.90 g, içerdiği enerji ve azot sırasıyla 12.49 kcal ve 0.81 g olarak tespit edildi. Denemeye alman yem hammaddelerinin GME değerleri sırasıyla buğdaygil tanelerinden mısır, buğday I, buğday II, arpa, yulaf ve çavdar için 4572, 3953, 4158, 3802, 3607 ve 3679, bitkisel protein kaynaklarından soya fasulyesi küspesi, ayçiçeği küspesi ve pamuk tohumu küspesi için 3535, 2852 ve 2411, değirmencilik endüstrisi yan ürünlerinden kaba ve ince buğday kepekleri için 2655 ve 3296 kcal/kg kuru madde olarak belirlendi.
dc.description.abstract59 8. İNGİLİZCE ÖZET (SUMMARY) The Determination of True Metabolizable Energy in Poultry Feedstufis by In Vivo Technique. This investigation was carried out to determine true metabolizable energy values of some plant origin feedstuffs used in poultry rations. Fifty eight adult Hisex-Brown cockerels, aged 20 weeks, with a mean weight of 2.8 kg were used. Cockerels were kept in individual wire cages. Each experiment consisted of preliminary fast and excreta collection period. Cockerels were starved for 48 hours to empty their digestive tracts from feed residues. They were tube fed 25 g glucose approximately 8 and 32 h after the feed was removed. After this period, 40 g of the test feed was given by tube. The excreta collection harness and bag was attached to the cockerels. Excreta collection period was 48 hours. Each cockerel received 50 ml water by tube approximately 32 h after tube feeding. The endogenous excreta of cockerels was measured when given 50 g glucose instead of test feed. They had free access to water at all times. A plastic tray was placed under each cage to prevent excreta losses. Endogenous losses were measured at the begining, middle and the end of the investigation. The amount of endogenous excreta was found to be 3.90 g. The average endogenous energy and nitrogen losses of cockerels were 12.49 kcal and 0.81 g, respectively. True metabolizable energy values for maize, wheat I, wheat II, barley, oat and rye were 4572, 3953, 4158, 3802, 3607 and 3679 kcal/kg dry matter, for soya bean meal, sunflower seed and cotton seed meal were 3535, 2852 and 2411 kcal/kg dry matter, respectively. It was found as 2655 and 3296 kcal/kg dry matter for rough and fine wheat bran, respectively.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectVeteriner Hekimliğitr_TR
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.titleBitkisel kökenli bazı yem hammaddelerinin kanatlılarda gerçek metabolize olabilir enerji düzeylerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeThe Determination of true metabolizable energy in poultry feedstuffs by in vivo technique
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmAnimal feeds
dc.subject.ytmEnergy
dc.subject.ytmFeeds
dc.subject.ytmPoultry
dc.identifier.yokid24983
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityANKARA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid24983
dc.description.pages72
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess