dc.contributor.advisor | Mutluer, Bülent | |
dc.contributor.author | Ulutürk, Osman | |
dc.date.accessioned | 2020-12-04T11:49:45Z | |
dc.date.available | 2020-12-04T11:49:45Z | |
dc.date.submitted | 1993 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/81126 | |
dc.description.abstract | - 34 - ÖZET Bu çalışmada Ankara piyasasında tüketime sunulan 150 adet sığır sakatat (25' er adet beyin, karaciğer, akciğer, dalak, kalp ve İşkembe) numunesi salmonella kontaminasyonu yönünden incelendi. İncelenen sakatat numunelerinden mezbahadan alınan ların % 4.8' inin, sakatatçılardan alınanların % 35.6' sının, toplam numunelerin ise ortalama % 22.6 (34/150) 'sının çeşit li salmonella serotipleri ile kontamine olduğu ve bu konta- minasyonda başta S.manhattan (% 29.4) olmak üzere S.dublin (% 11.7), S.typhimurium (%11. 7 ),S.arizona (% 8.8), S.virchow (% 8.8), S.newport (% 5.8), S.telaviv (% 5.8), S.bredeney (% 5.8), S.gaminara (% 2.9), S. Zanzibar (% 2.9), S.hadar (% 2.9) ve S. derby (% 2.9) 'den oluşan toplam 12 ayrı salmonella sero- tipinin rol oynadığı saptandı. Salmonella pozitif sakatat çeşitleri içinde beyinin % 40 (10/25) ' lık oranla ilk sırayı aldığı bunu sırasıyla dalak (% 24), karaciğer (% 20), akciğer (% 20), işkembe (% 20) ve kalbin (% 12) izlediği görüldü. Sonuç olarak; sakatatın, mezbahadan mutfağa kadarki aşamalarda salmonella ile kontaminasyonuna engel olabilecek gerekli önlemler alınmadığı takdirde tüketiciler için, Salmo- nellezis riski oluşturabilecek ölçüde kontamine olduğu sap tanmıştır. | |
dc.description.abstract | - 35 - 7. SUMMARY : THE INVESTIGATION OF SALMONELLA CONTAMINATION OF EDIBLE OFFAL (BRAIN, HEART, LIVER, LUNGS, SPLEEN AND RUMEN) SOLD FOR HUMAN CONSUMPTION IN THE MARKETS OF ANKARA In this study, the contamination with salmonella of 150 samples of edible beef offal ( 25 each of brain, heart, liver, lungs, spleen and rumen) sold for human consumption in the markets of Ankara was investigated. It was found that 4.8 % of the offal samples obtained from slaughterhouses, 35.6 % of offal samples obtained from offal-markets and 22.6 % (34/150) of the total samples were contaminated with various salmonella serotypes and of these, 29.4 % were infected with S.manhattan, 11.7 % with S.dublin, 11.7 % with S.typhimurium, 8.8 % with S.arizona, 8.8 % with S.virshow, 5.8 % with S.newport, 5.8 % with S.telaviv, 5.8 % with S.bredeney, 2.9 % with S.gaminara, 2.9 % with S. Zanzibar 2.9 % with S.hadar and 2.9 % S. derby giving a total of 12 different salmonella serotypes. Of the types of offal which were salmonella-positive, the main contaminated organ was the brain with 40 % (10/25) of samples infected, followed by the spleen (24 %), liver (20 %), lungs (20 %), rumen (20 %) and the heart (12 %).- 36 - As a conclusion, it has been shown that if sufficient precatuin is not taken to prevent the contamination of offal with salmonella during its journey from the slaughterhouse to the domestic environment then, there is sufficient contamina tion to cause salmonellosis to the consumers. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Veteriner Hekimliği | tr_TR |
dc.subject | Veterinary Medicine | en_US |
dc.title | Ankara piyasasında tüketime sunulan sakatatın salmonella kontaminasyonu yönünden incelenmesi | |
dc.title.alternative | The Investigation of salmonella contamination of ediple offal (brain, heart, liver, lungs, spleen and rumen) sold for human consumption in the markets of Ankara | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Ankara | |
dc.subject.ytm | Offal | |
dc.subject.ytm | Salmonella | |
dc.subject.ytm | Salmonella infections | |
dc.identifier.yokid | 30163 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ANKARA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 30163 | |
dc.description.pages | 42 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |