Show simple item record

dc.contributor.advisorDinçer, Burhan
dc.contributor.authorÇelik, T. Haluk
dc.date.accessioned2020-12-04T11:49:40Z
dc.date.available2020-12-04T11:49:40Z
dc.date.submitted1993
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/81120
dc.description.abstract76 6. ÖZET Bu araştırma, son yıllarda tüketimi artan paket lenmiş taze etlerin mikrobiyal kalitelerini belirlemek ve dayanma sürelerini saptamak amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla Ankara Et ve Balık Kurumu Kombinası nda kesilen toplam 10 adet sığır karkası ve bunlardan elde edilen parça etler ( bonfile, biftek, pirzola, kuşbaşı ve kıyma ) materyal olarak kullanıldı. Karkaslarda yüzeysel kontaminasyon belirlendi, ön soğutmadan sonra karkaslardan elde edilen tase etlerde parçalama aşamasında ve soğukta muhafaza sonunda ( +4 ±2°C 24 saat ) mikrobiyal kontami- nasyonları belirlendi. Bu amaçla karkas ve etler Aerob ge nel canlı, Psikrofilik bakteriler, Koliform, E.coli, Ente- robakteriler, Enterokok, Stafilokok, S. aureus, Pseudomonas Brochothrix thermosphacta, Laktobasiller ve Maya-küf sayı ları yönünden analiz edildi. Karkas yüzeylerinde aerob genel canlı sayıları 3.78 - 5.28 log cf u/cm2, psikrofilik bakteri sayıları 2.60 3.83 log cfu/cm2, enterobakteriler 2.43 - 3.04 log cfu/cm2 koliform sayıları 2.31 - 2.86 log cfu/cm2, E.coli 2.37 log cfu/cm2, enterokok 2.30 - 2.90 log ciu/cm2, staf ilokok/mik rokok sayıları 2.92 - 3.89 log cfu/cm2, pseudomonas 0.66 - 2.63 log cfu/cm2, B. thermosphacta 2.35 - 3.35 log cfu/cm2 laktobasil sayıları 3.16 - 3.89 log cfu/cm2, maya-küf sa yıları 2.31 - 2.61 log cfu/cm2 bulunmuştur, incelenen77 karkasların hiçbirinde S. aureus tesbit edilememiştir. Taze etlerde ortalama sayılar: aerob genel canlı sayıları 5.25 - 8.29 log cfu/g., psikrofilik bakteri sayı ları 2.95 - 7.24 log cfu/g., enterobakteriler 3.46 - 6.61 log cfu/g., koliform sayıları 3.02 - 5.41 log cfu/g., E.coli 0.67 - 4.37 log cfu/g., enterokok sayıları 2.37 - 5.08 log cfu/g., staf ilokok-mikrokok sayıları 3.82 - 6.38 log cfu/g., S. aureus 0.76 - 4.39 log cfu/g., pseudomonas sayıları 2.87 - 7.05 log cfu/g., B. thermosphacta 2.70 - 6.33 log cfu/g., laktobasil sayıları 3.15 - 5.40 log cfu/g maya-küf sayıları 2.78 - 5.56 log cfu/g. bulunmuştur. Bu araştırmada elde edilen bulgular karkaslarda yüzeysel kontaminasyonun yüksek olduğunu göstermiştir. Buna bağlı olarak ve yetersiz hijyenik koşullar sebebiyle taze etlerin dayanma sürelerinin kısa olduğu saptanmıştır.
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectVeteriner Hekimliğitr_TR
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.titlePaketlenmiş olarak satılan taze etlerin mikrobiyolojik kaliteleri
dc.title.alternativeThe Investigation of the microbiological quality of packaging fresh meats
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBesin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı
dc.subject.ytmMicrobiology
dc.subject.ytmMeat
dc.subject.ytmQuality control
dc.subject.ytmFood contamination
dc.subject.ytmMeat packing industry
dc.identifier.yokid30166
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityANKARA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid30166
dc.description.pages91
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess