Ankara piyasasında satılan sokak sütlerindeki prezervatif maddelerin (hidrojen peroksit, formaldehit, karbonat) varlığı üzerinde araştırmalar
dc.contributor.advisor | Özalp, Ergun | |
dc.contributor.author | Şengün (Koçcu), Filiz | |
dc.date.accessioned | 2020-12-04T11:49:37Z | |
dc.date.available | 2020-12-04T11:49:37Z | |
dc.date.submitted | 1993 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/81116 | |
dc.description.abstract | 39 6. ÖZET Ankara'da sokakda satılan sütlere H2O2, formaldehit ve karbonat gibi prezervatif maddelerin katılıp katılmadığı saptandı. Ayrıca formaldehit ve H2O2 katılmış sütlerde, bunların miktarları da saptandı. Ankara sokaklarından toplanan 30 adet süt numunesinin %43,3'ünde bu prezervatif maddelere rastlanmamıştır, %30'unda H2O2, %26,7'sında formaldehit tespit edilmiştir. H2O2 bulunan 9 süt numunesinin 5 tanesi 10-100 ppm arasında bulunmuştur. H2O2 de tespit edilebilmen en küçük alt sınır 10 ppm'dir. Formaldehit miktar tayini için hazırlanan 0,1,2,3 ve 4 ppm'lık standardların konsantrasyona karşı okunan absorbansların Sydeğeleri sırasıyla 0.01, 0.04, 0.076, 0.03 ve 0.05; S'ları 0.045, 0.138, 0.227, 0.099 ve 0.179; Y'ları 0.09, 0.208, 0.30, 0.37 ve 0.528 olarak bulunmuştur. Formaldehit bulunan süt örneklerinde AOAC'de önerilen spektrofotometrik yöntemle miktari olarak tespit edildi. Formaldehitli süt örneklerinde tespit edilen en büyük miktar 1,83 ppm olarak bulunmuştur. Süt numunelerinin hiçbirinde karbonat katkısına rastlanmamıştır. Karbonat tayini için kullanılan metodun hassasiyetinin alt sınırı 0,0016 gr/ml'dir. | |
dc.description.abstract | 40 SUMMARY It has been tried to detect that whether the preservative sabstances such as H2O2, formaldehyde and carbonate were added to milk sold at streets in Ankara. Besides, the quantity of formaldehyde and H2O2 in added milks were also detected. No preservative substanses were detected in 43,3% of 30 milk samples taken from the streets of Ankara. H2O2 and formaldehyde were found in 30% and 26.6% respectively. The most of the H2O2 added milks were found at the 10-100 ppm range. The sensivity of the method was 1 0 ppm. 0,1,2,3 and 4 ppm standard were prepared that used in the determination of quantity of formaldehyde in milk. The absorbance values estimated from prepared standards for Sy were 0.01, 0.04, 0.076, 0.03, 0.05, for S; 0.045, 0.138, 0.227, 0.099, 0.179, and forY; 0.09, 0.208, 0.30, 0.37, 0.528. The quantity of formaldehyde found in added milk samples was detected by spectrophotometric method suggested in AOAC. The highest value of formaldehyde in added milk samples was 1.83 ppm. No carbonate additive has been found in milk samples. The sensitivity of the method used in carbonate determination were 0.0016 gr/ml. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Veteriner Hekimliği | tr_TR |
dc.subject | Veterinary Medicine | en_US |
dc.title | Ankara piyasasında satılan sokak sütlerindeki prezervatif maddelerin (hidrojen peroksit, formaldehit, karbonat) varlığı üzerinde araştırmalar | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Food preservatives | |
dc.subject.ytm | Formaldehyde | |
dc.subject.ytm | Milk | |
dc.subject.ytm | Carbonates | |
dc.subject.ytm | Ankara | |
dc.subject.ytm | Hydrogen peroxide | |
dc.identifier.yokid | 30169 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ANKARA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 30169 | |
dc.description.pages | 46 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |