Piyasada satılan ticari çocuk mamaları ve ek besinlerin protein kalitelerinin incelenmesi
dc.contributor.advisor | Yurtyeri, Ahmet | |
dc.contributor.author | Özeroğlu, Esra | |
dc.date.accessioned | 2020-12-04T11:49:36Z | |
dc.date.available | 2020-12-04T11:49:36Z | |
dc.date.submitted | 1993 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/81114 | |
dc.description.abstract | 79 ÖZET Doğumdan sonraki ilk yıl bebek beslenmesinde çok önemlidir. Büyümenin en hızlı olduğu dönem bu dönemdir. Çocuğun yetersiz ve dengesiz beslenmesi büyüme hızını yavaşlatmakta ve vücut ölçülerinin dengesini bozmaktadır. İlk altı aylık dönemde çocuğun temel besini anne sütüdür. İkinci altı aylık (6-12 ay) dönem bebeğin anne sütünden diğer besinlere geçiş dönemidir. Üçüncü dönem de ise bebek çoğunlukla anne sütündeki dışındaki besinlerle beslenir. Proteinin beslenmedeki yeri çok önemlidir. Çocukların protein ihtiyacı protein kalitesine bağlı olmak üzere günde 2,5 - 4,5 gr/kg dır. Bebek beslenmesinde ise protein insan yaşamındaki tüm evrelerden daha fazla önem taşır. Çocukla arasında malnutrisyon sıklığının en yüksek olduğu dönem 6 - 36 ay arası dönemidir. Malnutrisyon mental gelişimi olumsuz yönde etkilemektedir. Günümüzde çalışan kadın sayısındaki artış gözardı edilmez. Gelişen teknoloji ve ekonomik nedenlerle çalışma gereğini duyan anneler, çeşitli sağlık sorunları yüzünden bebeğini ernzireyemeyen anneler ticari bebek mamalarına yönelmişlerdir. Anne sütünün üstünlükleri tartışmasız kabul edildiği günümüzde, Dünyadaki Mama üretimi pazarlarını gelişmekte olan ülkelere kaydırmışlardır. Yaptığımız çalışmada Türkiye piyasasında satılan ticari çocuk mamalarının ve ek besinlerinin protein kalitesi araştırılmıştır. Çalışmamızda kimyasal skor metodu kullanılara limiting aminoasitler saptanmıştır. NDpcal ve Referans protein değerleri belirlenmiştir. Çalışmada 7 firmaya ait 16 üründe 80 adet mama ve 3 firmaya ait 17 üründe 85 adet ek besin analize alınmıştır. Mamalarda limiting aminoasit olarak Met + Cyst bulunmuştur. 2 firmanın ürünlerinin NDpcal ve Referans protein değerleri istenilen değerin altında bulunmuştur. Toz ek besinlerde ise protein değerleri çok düşüktür. Genellikle bitkisel kökenli olan bu ek besinlerde protein değerleri etiket değerlerinin altında 7 adet üründe protein değerinin etiket değerinin altında olduğu saptanmıştır. Piyasamızda satılan bebek mamaları ve ek besinler için yeni yönetmelik ve tüzüklerin bir an önce yürürlüğe konması gerekmektedir. Piyasaya çıkacak ürüne çok iyi araştırmalardan sonra satış izni verilmelidir. | |
dc.description.abstract | 80 SUMMARY The first year after birth is very important in infant nutrition. Growth is very fast in this period. Mulnutrition of a baby slows down its growth and the shape of the bady can be deformed. Breast milk is the main aliment in the first six months' term. In the second six months' term is a transition period to feed the infant with other aliment. In the third period babies can be fed other several kinds of food. Protein has very important role in nutrition. Necessity of protein which bounds the quality is generally 2,5 or 4,5 gr/kg per diem. Protein has very importence in infant nutrition than the other periods of the human life. Infant malnutrition is often seen highly in the months between 6-36. Mulnutrition has very negative influence on mental development. It can't be ignored the number of working women are on increase in these days. Owing to technological developments and economical conditions a lot of mothers have to work. Working mothers and the others who can't give breast milk by reason of some heath problems prefer commercial infant formulas. While the superiority of breast milk is indisputably approved, the production of infant formulas is the world try to find new markets in under developed countries. In the work we did, the protein quality of infant formulas, and weaning food sold in Turkey were sought carefully. In this work the method of chemical score was used and limiting amino acid was found. NDP and Ref. protein was determined. 16 products belonging to 7 firms,81 80 formulas belonging to 3 firms, 17 products and 85 weaning food were analized. In these products Met + Cyst was found as limiting amino acid. In the products of 2 firms the amount of NDp cal and Ref. Protein was under the amount which required. The amount of protein was very little in the powder weaning food. Weaning food which is originally vegetal has very little protein according to its label amount. The amount of protein was very less than the label amount in 7 products. New instructions and regulations should be made affective for these products sold in our markets. After the investigations of infant formulas were made, sale permission sholud be given. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Veteriner Hekimliği | tr_TR |
dc.subject | Veterinary Medicine | en_US |
dc.title | Piyasada satılan ticari çocuk mamaları ve ek besinlerin protein kalitelerinin incelenmesi | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Infant food | |
dc.subject.ytm | Proteins | |
dc.subject.ytm | Infant nutrition | |
dc.identifier.yokid | 30170 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ANKARA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 30170 | |
dc.description.pages | 95 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |