dc.contributor.advisor | Çolpan, İrfan | |
dc.contributor.author | Küçükersan, Seher | |
dc.date.accessioned | 2020-12-04T11:48:53Z | |
dc.date.available | 2020-12-04T11:48:53Z | |
dc.date.submitted | 1993 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/81061 | |
dc.description.abstract | 120 5. ÖZET Bazı Protein Saplementleri ve Kaba Yemlerin Naylon Kese Tekniği ile Yıkılabilirlik Derecelerinin incelenmesi. Bu araştırma, hayvan beslemede kullanılan ve alternatif olarak kullanılabilecek bazı yem maddelerinin rumende yıkılabilirlik özelliklerini incelemek amacıyla yapıldı. Protein saplementi olarak; kanola küspesi, fiğ tanesi ve kafes tavuğu gübresi, 4., 8., 16., 24., 48. ve 72. saatlerde, kaba yem olarak da; fındık içi kabuğu, fiğ samanı, pamuk tohumu kapçığı 8., 16., 24., 48., 72. ve 96. saatlerde naylon keselerde inkübe edildi. İnkübasyon sonrasında parçalanmayan kısım kullanılarak kuru madde, organik madde, ham protein, ham enerji, nötral deterjan fiber, asit deterjan fiber, asit deterjan lignin analizleri yapılarak, hesaplamalar sonucu bu besin maddelerinin rumende yıkılabilirlik özellikleri belirlendi. Araştırmada üç adet genç akkaraman koçuna kalıcı rumen kamilleri yerleştirildi. Hayvanlar üç farklı deneme rasyonuyla beslendiler. A rasyonu; arpa, vitamin + mineral karması, tuz, DCP, kireç taşı, B rasyonu; Arpa, üre, vitamin + mineral karması, DCP, kireç taşı, sodyum sülfat,C rasyonu Arpa, pamuk tohumu küspesi, vitamin + mineral karması, DCP ve kireç taşından oluştu. Deneme 3x3 latin kare deneme düzenine göre yürütüldü. Kaba yem maddelerinin rumen yıkılabilirlik özellik-121 leri incelendiğinde fındık içi kabuğu, fiğ samanı ve pamuk tohumu kapçığının rumene koyulduğunda eriyebilen kısmı (a) sırasıyla; 10.36, 21.85, 4.71 g/100 g, zamanla yıkılabilen kısımları(b); 23.29, 35.07, 24.01 g/100 g, yıkılma hızları (c); 0.0187, 0.0428, 0.0137 saat'1, a+b değerleri; 33.65, 56.92, 28.72 g/100 g, etkin yıkılabilirlik (0.05 saat^'de) 16.7, 38.0, 9.9 g/100 g bulundu. Protein saplementlerinin, rumen yıkılabilirlik özellikleri ise; kanola küspesi, fiğ tanesi ve kafes tavuğu gübresinde sırasıyla a; 22.38, 6.81, 31.87 g/100 g, b; 57.94, 87.96, 39.25 g/100 g, c; 0.0595, 0.0397, 0.0474 saat*1, a+b; 80.32, 94.77, 71.12 g/100 g etkin yıkılabilirlik (0.05 saat'1); 53.9, 45.8, 51.0 g/100 g olduğu saptandı. Rasyonlarda bazal rasyona ilaveten protein kaynağı olarak pamuk tohumu küspesi veya üre katılmasının besin' maddelerinin yıkılabilirlik özellikleri üzerine olumlu etkisi oldu. Ancak üre ilave edildiğinde bazı yıkılabilirlik özellikleri yüksek bulundu. Bu farklılığın ise istatistiki açıdan önemli olmadığı gözlendi. Hayvanların üre içeren B rasyonu ile beslendiğinde diğer rasyonlarla beslemeye göre pH ve amonyak azotu miktarları yüksek, total uçucu yağ asidi miktarı ise daha düşük bulundu. Araştırma sonunda elde edilen verilerin istatistiki açıdan önemli olmadığı belirlendi. Rumende kuru madde, ham protein, organik madde, ham enerji, NDF, ADF, ADL yıkılabilirlik özellikleri incelendi-122 ğinde, protein saplementi olarak kanola küspesi, fiğ tanesi, kafes tavuğu gübresinin kaba yem maddeleri olarak fındık içi kabuğu, fiğ samanı, pamuk tohumu kapçığının ruminant rasyonlarında rahatlıkla kullanılabileceği kanısına varıldı. | |
dc.description.abstract | 123 6. İNGİLİZCE ÖZET (SUMMARY) The Evalution of Degradability Rates using the Nylon Bag Technique in some Protein Supplements and Roughages. This study was undertaken to investigate the degrada bility in the rumen of used and potentially usable feed- stuffs in animal nutrition. As protein supplements, rapeseed meal, vetch seed, poultry manure for 4., 8., 16., 24., 48. and 72. h and roughages; hazel nut hulls, vetch straw, cotton seed hulls for 8., 16., 24., 48., 72. and 96. h were incubated in nylon bags. Using the undegradable part remaining after the incu bation, analysis of dry matter, organic substance, crude protein, crude energy, neutral detergent fiber, acid deter gent fiber, acid detergent lignin were carried out and the degradability of these feedstuff s were determined. / In the study, 3 young Akkaraman rams with permanent rumen cannule were used. The animals were fed with three different rations; ration A consisted of barley, vitamin + mineral premix, salt, DCP and limestone; ration B consisted of barley, urea, vitamin + mineral premix, DCP, limestone and sodium sulphate and ration C consisted of barley, cotton seed meal, vitamin + mineral premix, DCP and limestone. Trials were carried out according to the 3x3 latin square experimental design.124 The rumen degradabilities of the roughage supplements were determined and upon placing the hazel nut hulls, vetch straw and cotton seed hulls into the rumen soluble part (a) was 10.36, 21.85 and 4.71 g/100 g respectively; the part degradable following various time intervals (b) was 23.29, 35.07 and 24.01 g/100 g respectively; the degradation rate (c) was 0.0187, 0.0428, 0.0137 h`1 respectively; the total degradability (a+b) was 33.65, 56.92, 28.72 g/100 g respec tively and the effective degradability was (at 0.05 h`') 16.7, 38.0 and 9.9 g/100 g respectively. In the case of rapeseed meal, vetch seed and poultry manure; the degradability of protein supplements in the rumen was as follows; a: 22.38, 6.81, 31.87 g/100 g, b: 57.94, 87.96 and 39.25 g/100 g, c: 0.0595, 0.0397 and 0.0474 h`1, a+b: 80.32 94.77 and 71.12 g/100 g, effective degradability (0.05 h'1); 53.9, 45.8 and 51.0 g/100 g re spectively. In addition to a basal ration the addition of cotton seed meal or urea as a protein source had a positive effect on the degradability of feedstuffs. However, when urea was added, some of the degradation properties where found to be high. The difference was found to be statistically insignif icant. When animals were fed with ration B containing urea, the pH and concentration of ammonia nitrogen were found to be higher, whereas the level of total volatile fatty acids was lower compared to other rations. Results obtained were statistically insignificant.125 When the degradability of dry matter, crude protein, organic matter, gross energy, neutral detergent fiber, acid detergent fiber and acid detergent lignin was considered it was found that rapeseed meal, vetch seed and poultry manure as protein supplements; hazel nut hulls, vetch straw and cottonseed hulls as roughage could be freely used in rumi nant rations. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Veteriner Hekimliği | tr_TR |
dc.subject | Veterinary Medicine | en_US |
dc.title | Bazı protein saplementleri ve kaba yemlerin naylon kese tekniği ile yıkılabilirlik derecelerinin incelenmesi | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Nylon bag technique | |
dc.subject.ytm | Proteins | |
dc.subject.ytm | Animal feeds | |
dc.identifier.yokid | 31542 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ANKARA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 31542 | |
dc.description.pages | 142 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |