Show simple item record

dc.contributor.advisorAydoğan, Muhterem
dc.contributor.authorÇep, Serap
dc.date.accessioned2020-12-04T11:47:42Z
dc.date.available2020-12-04T11:47:42Z
dc.date.submitted1994
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/80958
dc.description.abstract- /D - 7. ÖZET. Bu araştırma HD ve ASB Etci ırklarının Akkaraman ırkı ile kullanma melezlemesi yönünden karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır. Araştırma için gerekli veriler sıfat döneminde 66 baş Kangal tipi Akkaraman koyun ile birer baş HD ve ASB koçtan ; süt emme döneminde 24 baş HD x AKK Fi ve 21 baş ASB x AKK Fi kuzudan ; besi döneminde 11 baş HD x AKK Fi ve 12 baş ASB x AKK Fi melez kuzudan; kesim ve karkas özelliklerine ait veriler ise her gruptan 6 baş kuzu kesilerek elde edilmiştir. Kuzulara süt emme döneminde meraya ilave konsantre yem; besi döneminde ise kırılmamış arpa ve ayçiçeği küspesinden oluşan kesif yem karması adlibitum olarak verilmiştir. Erkek kuzular 75 günlük yaşta sütten kesilerek 60 günlük süreyle -besiye alınmışlardır.Besi sonunda her gruptan 6 kuzu kesim ve karkas özelliklerinin incelenmesi amacıyla kesilmiştir. Araştırma sırasında yapılan tüm istatistik! değerlendirmeler kovaryans analizi ile yapılmıştır. Akkaraman ırkı için bulunan gebelik, doğum ve ikizlik oranlan ile bir doğuma düşen ortalama kuzu sayısı sırasıyla %62.12, 54.55, 27.78 ve 1.25 dir. Her iki genotip grubunda 75. güne kadarki yaşama gücü % 100 olarak bulunmuştur.Besi sonu vücut ölçülerinden göğüs çevresi, but çevresi ve pelvis genişliği HD x AKK Fi ve ASB x AKK Fi gruplarında sırasıyla 102.3 ve 97.7 cm, 63.4 ve 59.1 cm, 28.1 ve 28.1 cm olarak belirlenmiştir,-79- 76 - Her iki genotip grubu için elde edilen doğum ağırlığı, sütten kesim ağırlığı, süt emme dönemindeki canlı ağırlık artışları ile besi ve karkas özelliklerine ilişkin özet bilgiler Tablo 24 ' de gösterilmiştir. Kullanma melezlemesi için uygun ırkın seçimini amaçlayan bu çalışmada her iki genotip grubu birbirine yakın değerler göstermiş, heterozisin etkisi beklenen düzeyde gözlenmemiştir.Irkların seçiminde kesin karar verebilmek için benzer çalışmaların devam ettirilmesi ve sonuçlandırılması gerekmektedir.-Tablo: 24 Büyüme besi ve karkas özettikleriÖzelliklerHDxAKKFlASBxAKKFl Doğum ağırlığı (kg) 4.644.67 Süt emme döneminde G.C.AA(g) 202192 Besi başı canlı ağırlığı (kg) 20.0020.83 Besi süresi (gün) 6060 Besi sonu canlı ağırlığı (kg) 36.6535.83 Besi de G. C. A. A.(g) 276250 l kg C:A.A. için tüketilen yem (kg) 4.174.53 Karkas randımanı (%) 46,6646.63 Karkasta but oranı (%) 33.7332.58 Karkasta kol oranı (%) 17.7817.79 Karkasta bel oranı (%) 9.088.31 Karkasta et oram (%) 49.7550.87 Karkasta yağ oranı(%) 23.3120.09 Karkasta kemikoram(%) 17.9619.51MLD kesit alanı cm 223.5426.95-
dc.description.abstract-78- 8. SUMMARY COMMERCIAL CROSSING OF AKKARAMAN EWES WITH HAMPSHIRE DOWN AND GERMAN BLACKHEAD MUTTON RAMS FOR MEAT PRODUCTION In this study, the crosses of HD (Hamspire Down) x WK (White Karaman) and GBH (German Black Headed Mutton) x WK were compared for commercial breeding. The material of the study was consisted of 66 Kangal type ewe,l HD and 1 GBH ram in mating period, 24 HD x WK Fl and 21 GBH x WK Fl lambs during suckling period, 1 1 HD x WK Fl and 12 GBH xWK Fl lambs in fattenning period. Six lambs were slaughtered from each group to determine carcass characteristics. During suckling period lambs were feed in pasture and consantrated feed and during growing period lambs were fed with barley and sun-flower oil meal adlibitum. Male lambs were weaned when they were 75 days old and they were fed 60 days with barley and residue of sun-flower oil meal adlibitum. Than they were slaughtered for evaluation of carcas quality. Covaryans analize were used on data. Gestation, parturation and twins rate and lamb for per gestation for White Karaman breed were 62.12 %, 54.55 %, 27.78 % and 1.25 % respectively. Survival ability for both group were 100 % at 75 days of age. After fattening period chest girth, leg girth and pelvis width measurments for HD x WK Fl ; 102.3, 63.4 and 28.1 cm and for GBH x WK Fl 97.7, 59.1 and 28.1 cm were found. Birth weight, weaning weight, daily weight gain during suckling period, fattenning and carcas charecteristics for both group were shown in table 24. The results suggested that there is not obvious differences between two cross breed as it was expected. More researches are needed on this subject to decide the sire breed for meat production.-79- Tablo : 24 Growth and fatttening performance and carcass charecteristicsen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectVeteriner Hekimliğitr_TR
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.titleHampshire down ve Alman siyah başlı etçi ırklarının Akkaraman ırkı ile kullanma melezlemesi yönünden karşılaştırılması
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmGrowth and embryonic development
dc.subject.ytmCattles
dc.subject.ytmFattening performance
dc.subject.ytmFertility
dc.subject.ytmVitality
dc.identifier.yokid37806
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityANKARA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid37806
dc.description.pages92
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess