Show simple item record

dc.contributor.advisorKaya, Sezai
dc.contributor.authorUzun, Sema
dc.date.accessioned2020-12-04T11:47:30Z
dc.date.available2020-12-04T11:47:30Z
dc.date.submitted1994
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/80950
dc.description.abstract6. ÖZET Bu araştırma Ankara piyasasında satılan toplam 35 bezelye, fasulye, bamya ile domates salçası konservesi numunesinde kursun, bakır, çinko, demir kalıntılarının ölçülmesi. bulunan miktarların ulusal ve uluslararası nitelikli standart ve tüzüklerde verilen değerlerle karşılaştırarak, tüketici için potansiyel bir riskin bulunup bulunmadığının ortaya konulması amacıyla yapıldı. Yas yakma usulü ila organik kısmın yıkımlanmasını takiben ölçümler atomik absorbsiyon spektrofotometresi ile gerçekleştirildi. Sebze konservelerinde, ortalama <ursun. bakır, çinko ve demir miktarları mg/kg olarak sırasıyla; bezelye konservesinde Û.546±0.395, 4.060±0. 0834, 5.380±1.070, İ5.605±l.728, fasulye konservesinde 0.41710.162, 1.265±0.590, 3.170±0.697, 11.84±2.324, bamya konservesinde 0.444+0.158, 2.785±1.661, 4.795±0.718, 12.580±2.397 ve2'sinde demir miktarlarının verilen sınır değerleri astığı; bezelye konservesinin 2'sinde bakır düzeyinin; bamya konservesinin 6'sında, bezelye konservesinin 10'unda da çinko miktarlarının verilen sınır değerlerin üstünde bulunduğu anlaşıldı. Sınır değerleri asan miktarların, Türk toplumunun tüketim alışkanlığı göz online alındığında, halkın sağlığını olumsuz yönde etkileyebilecek ölçüde yüksek olmadığı ;bilhassa askeri birliklerde olmak üzere zorunlu olarak bu türden besinlerin tüketilmesinin kaçınılmaz olacağı hallerde üstün vasıfta kalay ve laklı teneke kutuların kullanılması gerek tiği sonucuna varılmıştır. 60 B3K3DKS3BIEBSB
dc.description.abstractSUMMARY This study was carried out to determine the amount of lead. Copper, Zinc, Iron contamination in totally 85 Canned pea, bean, okra and tomato paste samples sold in Ankara markerts and to compare the results with the limit values given by national and international regulations to paint out if there is a potantial risk with respect to consumers. After organic parts of samples was ashed with the wetburn system. The measures were performed by AAS on canned vegetables. The aritmetic mean values for lead. Copper, Zinc, Iron content found as mg/kg; in canned pea were; 0.546±0.395, 4.06010.0834, 5.380+1.070, 15. 605±1. 728, in canned bean were; 0.417±0.162, 1.265±0.590, 3.170±0.697, 11.84±2.324, in canned okra were: 0.444±0.158, 2.785±1.661, 4.795±0.718, 12.580±2.397 and in tomato paste were 0.599±0.311, 4.935±1.130, 5.986+1.654, 22.345±5.956 respectively. As the results obtained from study was compared with the maximum levels fcr the metal contents in canned foods in Turksih Standaras: the values exceeded the limits were found as follows; for lead; in 15 canned okra, in 8 canned pea, in 14 canned bean, for Iron; in 1 canned okra, in 12 canned pea, in 2 canned bean, for Copper; in 2 canned pea, for Zinc; in 6 canned okra, in 10 canned pea. 61The values exceeded the maximum levels could be interpreted that there is not any risk with respect to human health when the consumption habits of Turkish people has been taken into consideration. In addition, high quality tinned and lacguered can must be used on condition which are used the canned foods as necessiated especially in military troops. 62en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectVeteriner Hekimliğitr_TR
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.titleAnkara piyasasında satılan sebze konservelerinde kurşun, demir, çinko, bakır düzeyleri üzerinde araştırmalar
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmFood poisoning
dc.subject.ytmFood
dc.subject.ytmZinc
dc.subject.ytmCanned
dc.subject.ytmLead
dc.subject.ytmVegetables
dc.subject.ytmAnkara
dc.subject.ytmIron
dc.subject.ytmCopper
dc.identifier.yokid37905
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityANKARA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid37905
dc.description.pages70
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess