Show simple item record

dc.contributor.advisorŞanlı, Yusuf
dc.contributor.authorÖcal, M. Şevki
dc.date.accessioned2020-12-04T11:45:05Z
dc.date.available2020-12-04T11:45:05Z
dc.date.submitted1995
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/80761
dc.description.abstractV.ÖZET Çukurova yöresinde yetiştirilen sebzelerde fungisit kalıntı düzeylerinin belirlenmesi amacıyla yaptığımız bu çalışma; o yöreye ait Ankara toptancı haline gelen sebzelerden toplam 270 adet örnek Üzerinde gerçekleştirilmiştir. Halk sağlığımızı direkt olarak ilgilendiren bu çalışma killenmenin düzeyi ve sonuçları itibariyle Üzerinde önemle durulmasının gerekliliğini göstermiştir. Sebze çeşitlerinden alınan örnekler spektrofotometrik yöntemle ölçüme tabi tutulmuş olup, sonuçlar dithiokarbamat grubu ilaçların parçalanma ürünü olan karbonsülfür (CSa) cinsinden ifade edilmiştir. Analizler sonucunda bölge ve sebze farkı olmaksızın total kirlilik ortalaması 0.110±0.008 ppm'dir. Bölge farkı gözönüne alınmadan sebze cesidi dikkate alınarak orta lama kirlenme düzeyi ise dometeste 0.173±0.016 ppm, salatalıkda 0.185±0.022 ppm, patlıcanda 0.001±0.0003 ppm, kabakta 0.003±0.0007 ppm, dolmabiberde 0.020±0.004 ppm, biberde 0.056±0.009 ppm, yeşil fasulyede 0.164±0.024 ppm olarak saptanmıştır. Sebze çeşitlerinin Ankara toptancı haline geliş tarihine göre kirlilik düzeyinin en yüksek olduğu dönem 15 Mayıs - 1 Haziran arasındadır. En yüksek kirlilik ortalamasında 0.285±0.066 ppm ile domatesde görülmüştür. Daha sonra yeşil fasulye 0.25610.081 ppm ortalama ile kirlenme ürün ve dönem bazında ikinci sırayı alır. 58Sonuç olarak bulunan değerler tolerans limitlerinin altında olup, yasal acıdan bir sakınca oluşturmamaktadır. Fakat kabak ve patlıcan dışında diğer tüm sebzelerle kalıntıya önemsenecek düzeylerde rastlanılması halk sağlığını tehdit eder mahiyetde görülmektedir. Bu suretle geçmiş yıllardaki bu yünde yapılan çalışmalarıda dikkate alırsak potansiyel risk faktörünü gözönüne almak zorundayız. Yurdun büyük ölçüde sebze ihtiyacını karşılandığı düşünülürse potansiyel riskin ne kadar geniş boyutlu olduğu bizleri hayrete düşürebilir. 59
dc.description.abstractSUMMARY This study was carried out to determine the amount of fungucide residue in vegetables which are grown in Çukurova region. The concentration of fungucide residue in 270 vegetable samples carried from Çukurova region to Ankara wholesale, were determined by using spectrophotometer. The results were calculated as Carbon sulphur (CS2) which is a disentegrated product of Dithiocarbamate medicine. The total average residue which are obtained without distinction of region and vegetables is 0.110±0.008 ppm. The total average residue for kinds of vegetable obtained without distinction of region, were found in tomato 0.173±0.016 ppm, in Cucumber 0.185±0.022 ppm, in Aubergine 0.001±0.0003 ppm, in squash 0.00±0.0007 ppm, in Filling pepper 0.020±0.004 ppm, in Pepper 0.056±0.009 ppm, in Green Bean 0.164±0.024 ppm. In accordance with coming date of Ankara wholesale the highest level is between 15 May and 1 July. The highest residue were found as 0.285±0.066, 0.256+0.081 in tomato and green bean respectively. The concentrations of the fungucide residue obtained from study remained below the tolerance limit value. Therefore the results could be interpreted that there is not any risk in terms of legal aspects. 60However, in accordance with the measurement related the level of dithiocarbamate residue in vegetable except aubergine and squash. There is potantial risk with respect to human health. 61en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectVeteriner Hekimliğitr_TR
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.titleÇukurova yöresinde yetiştirilen sebze çeşitlerinde Dithiokarbamat (DTC) türevi fungisidlere bağlı kirlenme düzeyinin araştırılması
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmAntifungal agents
dc.subject.ytmVegetables
dc.subject.ytmPesticides
dc.identifier.yokid44509
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityANKARA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid44509
dc.description.pages73
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess