Bazı tarımsal artıkların beyaz çürükçül mantarlarla delignifiye edilerek yem değerlerinin arıtılma olanaklarının araştırılması
dc.contributor.advisor | Ergün, Ahmet | |
dc.contributor.author | Bayram, İsmail | |
dc.date.accessioned | 2020-12-04T11:45:03Z | |
dc.date.available | 2020-12-04T11:45:03Z | |
dc.date.submitted | 1995 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/80739 | |
dc.description.abstract | 40 5. Özet Lignolitik aktiviteli funguslarla mikrobiyel degradasyonun incelendiği bu projede, 7 ayrı bitkisel artıkta sağlanabilecek değer artışlarının belirlenmesine çalışılmıştır. Bu amaçla test organizması olarak, Basidiomycetes sınıfına ait Pleurotus sajor caju ve Phanerochaete cyrsosporium ME446 kullanılmıştır. Bu kültürlerle, yapılan fermantasyonun 0, 20, 40 ve 60 günlük dönemlerindeki inkubasyon sonucunda bitkisel artıklarda oluşan besin maddeleri değişimleri incelenmiştir. Buna göre 60. gün sonundaki süre dikkate alındığında bütün bitkisel artıkların kuru madde, ham selluloz, neutral detergent fiber ve lignin içeriklerinde azalmalar, ham protein ve sindirilebilirlik değerlerinde artışlar meydana geldiği saptanmıştır. Bu değişimler kullanılan test organizması ve bitkisel artık türüne göre farklılık göstermektedir. Bu uygulamalar içinde Pleurotus sajor caju ile pamuk tohumu kapçıkları, ayçiçeği saplan ve nohut samanında, Phanerochaete cyrsosporium ile de arpa samanı, nohut samanı ve pamuk tohumu kapçıklarında en iyi biyodegradasyon değerleri elde edilmiştir. Uygulama şekilleri ve kullanılan test kültürlerine ve inkubasyon sürelerine göre değişen durumlar göstermek üzere bitkisel artıkların, KM kaybında (% 53), toplam HS içeriğinde (% 37.92), toplam NDF içeriğinde (% 28.20)'ye varan azalmalar, lignin degradasyonunda (% 58), KM sindirilebilirlik değerinde (% 66.52) ve total HP değerinde (% 123.50)'ye varan artışlar, saptanan en önemli bulgulardır. Buna göre söz konusu uygulamalarla bitkisel artıkların yem değerinde önemli artışlar sağlanabilmiştir. Anahtar Kelimeler: Delignifıkasyon, tarımsal artıklar, mikrobiyel delignifıkasyon | |
dc.description.abstract | 41 6. Summary Microbial delignification of some agricultural byproducts and increment of their nutdtional values. In this study, the increment of the usage of 7 different plant residues as an animal feed by microbial degradation was investigated. For this purpose 2 different Basidiomycetes spp. which were Pleurotus sajor caju and Phanerochaete cyrsosporium ME 446 applicated in. According to end of fermentation 60. days some decrements were provided total dry weight content, total crude cellulose, total neutral detergent fiber contents and total lignin values when some increments total crude protein contents and in-vitro digestibility of plant residues. These cultur applications, the best results were obtained by using Pleurotus sajor caju with Cotton seed hulls, Sunflower stalks and Chickpea straw and Phanerochaete cyrsosporium with Barley straw, Chickpea straw and Cotton seed hulls. Altough results were changed with respect to used test cultures, various plant residues and incubation periods, in delignified plant residues; the decrements in dry weight (% 53.00), total crude cellulose content 37.92), total neutral detergent fiber content (% 28.20) and increments in total crude protein content (% 123.50), lignin degradation (% 58.00) and total in-vftro dry matter digestibility (% 66.52) were the most important results that provided during this study. Finally, it was detected that, the usage of plant residues as an animal feed could be increased by biodegradation processes. Keywords: Delignification, Agricultural byproducts, Microbial delignification. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Veteriner Hekimliği | tr_TR |
dc.subject | Veterinary Medicine | en_US |
dc.title | Bazı tarımsal artıkların beyaz çürükçül mantarlarla delignifiye edilerek yem değerlerinin arıtılma olanaklarının araştırılması | |
dc.title.alternative | Microbial delignification of some agricultural byproducts and increment of their nutritional values | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Fungi | |
dc.subject.ytm | Animal feeds | |
dc.subject.ytm | Lignin | |
dc.subject.ytm | Agricultural wastes | |
dc.identifier.yokid | 44510 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ANKARA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 44510 | |
dc.description.pages | 58 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |