Show simple item record

dc.contributor.advisorGökhun, İsmail Hakkı
dc.contributor.authorKavutçu, Mustafa
dc.date.accessioned2020-12-04T11:44:37Z
dc.date.available2020-12-04T11:44:37Z
dc.date.submitted1995
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/80708
dc.description.abstractBu çalışmada koyun dalağından adenozin deaminaz enzimi kısmen saflaştırılarak fizikokimyasal ve kinetik özellikleri araştırıldı. Saflaştırılan enzimin önce adenozin substratına karşı Michaelis-Menten ve Lineweaver-Burk grafikleri çizilerek Km değeri 106uM olarak hesaplandı. Daha sonra dimetil glioksim,histidin, sistein, kafein, Na-sakkarin, magnezyum, sıcaklık ve pH'nın enzim aktivitesine tesirleri araştırıldı. Dimetil glioksimin enzimi non-kompetitif,histidin'in kompetitif, sistein'in ise un-kompetitif olarak inhibe ettiği; kafein, Na-sakkarin ve magnezyumun enzimin aktivitesi üzerinde tesirinin olmadığı, optimum sıcaklık aralığının 35-50 °C arasında ve optimum pH aralığınında 6.0-7.4 olduğu tesbit edilmiştir. 69
dc.description.abstractIn this study, adenosine deaminase isolated from sheep spleen was partly purified and its physicochemical and kinetic properties were established. Km value of the enzyme against adenosine substrate was found to be 106uM by using Michaelis-Menten and Linewever-Burk equations and graphics. Then, the effects of several chemicals such as dimethylglyoxime, histidine, cysteine, caffeine, Na-saccharin and magnessium and some factors like temperature and pH on the enzyme kinetics were observed.lt has been found that, 1. Dimethyl glioxime is non-competive, histidine competitive and cysteine un-competitive inhibitors of the enzyme, 2. Caffeine, Na-saccharin and magnessium has no effect on the enzyme activity, 3. The ranges for optimal pH and temperature were 6.0 - 7.4 and 35 - 50°C respectively. 70en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.titleKoyun dalağından adenozin deaminaz enziminin izolasyonu, saflaştırılması, fizikokimyasal ve kinetik özelliklerinin araştırılması
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyokimya Anabilim Dalı
dc.subject.ytmAdenosine deaminase
dc.identifier.yokid44816
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityANKARA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid44816
dc.description.pages89
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess