Koyun dalağından adenozin deaminaz enziminin izolasyonu, saflaştırılması, fizikokimyasal ve kinetik özelliklerinin araştırılması
dc.contributor.advisor | Gökhun, İsmail Hakkı | |
dc.contributor.author | Kavutçu, Mustafa | |
dc.date.accessioned | 2020-12-04T11:44:37Z | |
dc.date.available | 2020-12-04T11:44:37Z | |
dc.date.submitted | 1995 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/80708 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada koyun dalağından adenozin deaminaz enzimi kısmen saflaştırılarak fizikokimyasal ve kinetik özellikleri araştırıldı. Saflaştırılan enzimin önce adenozin substratına karşı Michaelis-Menten ve Lineweaver-Burk grafikleri çizilerek Km değeri 106uM olarak hesaplandı. Daha sonra dimetil glioksim,histidin, sistein, kafein, Na-sakkarin, magnezyum, sıcaklık ve pH'nın enzim aktivitesine tesirleri araştırıldı. Dimetil glioksimin enzimi non-kompetitif,histidin'in kompetitif, sistein'in ise un-kompetitif olarak inhibe ettiği; kafein, Na-sakkarin ve magnezyumun enzimin aktivitesi üzerinde tesirinin olmadığı, optimum sıcaklık aralığının 35-50 °C arasında ve optimum pH aralığınında 6.0-7.4 olduğu tesbit edilmiştir. 69 | |
dc.description.abstract | In this study, adenosine deaminase isolated from sheep spleen was partly purified and its physicochemical and kinetic properties were established. Km value of the enzyme against adenosine substrate was found to be 106uM by using Michaelis-Menten and Linewever-Burk equations and graphics. Then, the effects of several chemicals such as dimethylglyoxime, histidine, cysteine, caffeine, Na-saccharin and magnessium and some factors like temperature and pH on the enzyme kinetics were observed.lt has been found that, 1. Dimethyl glioxime is non-competive, histidine competitive and cysteine un-competitive inhibitors of the enzyme, 2. Caffeine, Na-saccharin and magnessium has no effect on the enzyme activity, 3. The ranges for optimal pH and temperature were 6.0 - 7.4 and 35 - 50°C respectively. 70 | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyokimya | tr_TR |
dc.subject | Biochemistry | en_US |
dc.title | Koyun dalağından adenozin deaminaz enziminin izolasyonu, saflaştırılması, fizikokimyasal ve kinetik özelliklerinin araştırılması | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Biyokimya Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Adenosine deaminase | |
dc.identifier.yokid | 44816 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ANKARA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 44816 | |
dc.description.pages | 89 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |