Besi kazlarında bazı hematolojik değerler
dc.contributor.advisor | Yılmaz, Baki | |
dc.contributor.author | Soyuer, İstemihan | |
dc.date.accessioned | 2020-12-04T11:43:06Z | |
dc.date.available | 2020-12-04T11:43:06Z | |
dc.date.submitted | 1996 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/80544 | |
dc.description.abstract | 13 7. ÖZET: Bu araştırma, yerli ırk ve Romanov ırkı kazların zorla besleme sonucunda canlı ağırlık artışı ve kan değerlerinin karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır. Araştırmada 12 yerli ırk ve 12 Romanov ırkı, yetişkin erkek kaz kullanıldı. Araştırma, 35 gün ve hayvan başına ortalama günlük 530 g yem tüketimi yapılarak sürdürüldü. Araştırmada besi başı ve sonunda kan örnekleri vena cutanea ulnaristen alınarak alyuvar, akyuvar sayımlan, alyuvar çökme hızı, hematokrit değer ile akyuvar yüzde oranları saptandı. Söz konusu çalışmada deneklerin canlı ağırlıktan besi başında ve sonunda tartım yapılarak saptandı.Buna göre yerli ırkta besi başında 3.275.55- 199.44 g besi sonunda ise 5.694.44- 340.89g, Romanovlarda besi başı 3.778.33-196.82 g, besi sonunda ise 7.231.1 1- 307.65 g olarak belirlendi. Akyuvar sayısında ise besi başı, besi sonu arasında istatistiksel olarak farklılık yerli ırk kazlarda önemli (p<0.05) bulundu. Alyuvar sayısında her iki ırk arasında fark gözlemlenemezken, besi başı ve sonu arasındaki farklılık yerli ırk kazlarda (p<0.05) ve Romanov ırkı kazlarda (p<0.01) istatistiksel açıdan önemli bulundu. Hematokrit değerde söz konusu iki ırkta da besi başı ve sonu değerleri arasında istatistiksel yönden belirgin fark gözlemlenemedi. Bazofil ve monositlerde her iki ırk arasında olduğu gibi, besi başı ve sonu arasında da istatistiksel yönden bir farklılık bulunamadı. Eozinofillerde Romanov ırkı kazlarda besi başı ve sonu açısından istatistiksel bir fark gözlemlenemezken, yerli ırk kazlarda besi başında istatistiksel yönden farklılık önemli bulundu (p< 0.05). Yerli ırk kazlarda besi başı ve sonu arasında istatistiksel açıdan farklılık (p<0.01) bulundu. Bunun nedeni ise yerli ırkın özefagus uzunluğunun kısa ve çapının küçük olmasına bağlandı. Eozinofil sayısındaki görülen artışın kanda oluşan yabancı cisime yanıt mekanizmasından kaynaklandığını düşündürmektedir. Heterofil yüzdesinde söz konusu iki ırk arasında istatistiksel önem saptanamazken, yerli ırkda besi başı ve sonunda istatistiksel açıdan bir farklılık (p<0.01) bulundu.Lenfosit yüzdesinde ise iki ırk arasında istatistiksel bakımdan bir farklılık görülmezken, zorla besleme yüzünden lenfosit sayılan yerli ırkta (p<0.01)ve Romanov ırkında istatistiksel14 önemde fark (p<0.05) bulundu. Alyuvar çökme hızında her iki ırk arasında besi başında istatistiksel fark bulunamazken, besi başı ve sonunda alyuvar çökme hızı değerleri arasındaki farklılık Romanov ırkında ( p<0.05 ) ve yerli ırkta ( p<0.001 ) istatistiksel önemde bulundu. Anahtar Kelimeler : Kaz, Tübaj, Hematolojik Parametreler | |
dc.description.abstract | 15 3. SUMMARY : SOME HAEMOTOLOGIC PARAMETERS IN FORCE FEEDED GEESE This research has been conducted in order to compare the live weight and blood values of domestic and Romanov goose breeds after force feeding. In this research, 12 domestic and 12 Romanov breeds of male goose adults were used in the experiments. The research has lasted 35 days and a dose of average 530 gl day grain was applied to per adult goose. At the beginning and end of feeding process, blood samples were taken from vena cutanea ulnaris and erythrocyte, leucocyte counts, erythrocyte sedimentation rate, hematocrit vaiue and differential leucocyte counts, of the samples were determined. The live weights of the experimented geese were determined by weighing at the beginnig and end of feeding process. According to the results, the live weights of domestic breeds were found in the breeding outset as 3.275.55- 199.44 and at the end feeding as 5.694.44- 340.89. for the Romanov breeds, these figures were 3.778.33- 196.82 and 7.231.11- 307.65 gr for beginning and end of feeding process respectively. The difference in the number of leucocytes between the beginning and end of feeding process was found statisticaly significant (p< 0.05) for the domestic breeds. While there were no difference erythrocyte between the two breeds, the difference between the beginning and end of feeding process for both domestic ( p< 0.05) and Romanov geese ( p< 0.01) were found statistically significant. For hematocrit value, there were no obvious statistically difference either between the breeds or the beginning and end of feeding process. There were also no statistically difference of basophiles and monocytes either between the breeds or the beginning and end of feeding process. For Romanov breeds, there were no difference in between the beginning and end of feeding eosinophiles. But for domestic breeds, a statistical importance ( p<0.05) was observed at the beginning of feeding process. For domestic breeds, a statistically important difference was also determined between the beginning and end of feeding process.This result has been attributed to the shortness and narrowness oesophagus of the domestic breeds. The increase in the number of eosinophiles was caused by a mechanism in the blood as an answer to a foreign16 material. While there were no statistical difference in heterophile percentage between the two breeds, there has been a statistically difference ( p<0.01) for the domestic breeds between the beginning and end of feeding process. While there were no. statistical difference in lymphocyte percentage between the two breeds, as a result of feeding by force, a statistical difference for domestic breed ( p<0.01) was observed in the number of lymphcyte between the beginning and end of feeding. For Romanov breed also, there has been a statistical difference (p-sO.05) in the number of lymphocyte between the beginning and end of feeding process. While there were no statistical difference in erythrocyte sedimentation rate between the two breeds, statistical differences for Romanov breed (p<0.05) and domestic breed (p<0.001) were determined between the beginning and end of feeding process. Keywords : Goose, Force Feeding, Haematologic Parameters ?^Sife-.*-. :'?--'* j»>i | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Fizyoloji | tr_TR |
dc.subject | Physiology | en_US |
dc.title | Besi kazlarında bazı hematolojik değerler | |
dc.title.alternative | Some haemotologic parameters in force feeded gees | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Geese | |
dc.subject.ytm | Poultry | |
dc.subject.ytm | Blood | |
dc.identifier.yokid | 49286 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ANKARA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 49286 | |
dc.description.pages | 21 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |