Rosmarinus officinalis L. bitkisinin oleanolik ve ursolik asit yönünden incelenmesi
dc.contributor.advisor | Şarer, Engin | |
dc.contributor.author | Akçora, Edibe | |
dc.date.accessioned | 2020-12-04T11:42:56Z | |
dc.date.available | 2020-12-04T11:42:56Z | |
dc.date.submitted | 1996 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/80498 | |
dc.description.abstract | 6- ÖZET Rosmarinus officinalis L. çok eski yıllardan beri halk arasında bilinen, baharat olarak ve tedavi amacıyla kullanılan bir bitkidir. Günümüze kadar yapılan çalışmalar sonucunda, bitkinin birçok etken bileşikleri taşıdığı ve bu etken bileşiklere bağlı olarak çeşitli farmakolojik etkiler gösterdiği belirlenmiştir. Anadolu kaynaklı Rosmarinus officinalis L, triterpenik yapıdaki bileşikler yönünden bu güne kadar incelenmemiştir. Bu çalışmada, Güney Anadolu kaynaklı Rosmarinus officinalis L. bitkisi taşıdığı triterpenik yapıdaki oleanolik asit ve ursolik asit yönünden incelenmiştir. Bitkinin hem oleanolik hemde ursolik asidi içerdiği belirlenmiş, ayrıca bu asitler bitkiden izole edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Lamiaceae, Rosmarinus officinalis L, oleanolik asit, ursolik asit 49 | |
dc.description.abstract | 7. SUMMARY Rosmarinus officinalis L. ( Lamiaceae ) is a plant which has been used as a spice and medicine since antiquity. Results of the studies up to date, show us that the plant has some active compounds, and depending on these compounds, has a variety of pharmacological activities. Rosmarinus officinalis L. growing in Anatolia, has not been investigated from the point of view of triterpenic compounds up to now. In this study, we investigated oleanolic and ursolic acids in Rosmarinus officinalis L. from southern Anatolia. It is found that this plant contain these triterpenic acids. In addition, oleanolic and ursolic acids have been isolated from the plant. Key Words : Lamiaceae, Rosmarinus officinalis L, oleanolic acid, ursolic acid 50 | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Eczacılık ve Farmakoloji | tr_TR |
dc.subject | Pharmacy and Pharmacology | en_US |
dc.title | Rosmarinus officinalis L. bitkisinin oleanolik ve ursolik asit yönünden incelenmesi | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Oleanolic acid | |
dc.subject.ytm | Rosmarinus officinalis | |
dc.subject.ytm | Ursolic acid | |
dc.identifier.yokid | 49156 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ANKARA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 49156 | |
dc.description.pages | 56 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |