Show simple item record

dc.contributor.advisorÇolpan, İrfan
dc.contributor.authorKoçak, Durali
dc.date.accessioned2020-12-04T11:41:51Z
dc.date.available2020-12-04T11:41:51Z
dc.date.submitted1996
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/80405
dc.description.abstract6. TÜRKÇE ÖZET Bu araştırma, farklı rasyonların, erken sütten kesilen Akkaraman kuzuların en tansif besisinde, besi performansı, karkas özellikleri ve bazı rumen sıvısı metabolitleri üzerine etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu çalışmada, ortalama 60 günlük iken sütten kesilmiş, her grupta 10 baş olmak üzere, toplam 40 baş Akkaraman erkek kuzu kullanılmıştır. Deneme 10 günlük alıştırma ve 84 günlük esas dönem olmak üzere iki dönemde yapılmıştır. Araştırmada, birinci gruba yalnız yonca samanı, ikinci gruba arpa + fiğ (% 75, % 22.5), üçüncü gruba arpa + ayçiçeği tohumu küspesi (% 75, % 22.5), dördüncü gruba ise, 3. grup rasyonu + 100 g yonca samanı/hayvan/gün, şeklinde düzenlenen rasyonlar ad libitum olarak yedirilmiştir. Arpa ve fiğ, hiç bir işleme tabi tutulmadan, bütün halde verilmiştir. Ortalama besi sonu canlı ağırlıkları gruplara göre sırasıyla, 27.32, 48.27, 51.42 ve 49.39 kg. ve deneme süresince ortalama günlük canlı ağırlık artışı ise gruplarda sırasıyla, 78.5, 314.8, 341.7 ve 317.4 g olarak bulunmuştur.Sadece yonca ile beslenen grupta bu parametreler, diğer gruplara göre istatistiki açıdan önemli derecede (P <0.001) düşük bulunmuştur. Gruplarda deneme süresince orta lama günlük kuru madde tüketimi sırasıyla 0.874, 1.362, 1.600 ve 1.562 kg ve her kg canlı ağırlık artışı için tüketilen kuru madde miktarı ise 11.130, 4.330, 4.680 ve 4.920 kg olarak tesbit edilmiştir. Deneme sonunda kesilen kuzularda, soğuk karkas ağırlıklar; ile soğuk karkas randımanları gruplara göre sırasıyla, 11.15 kg ve %42.68; 25.83 kg ve % 53.15; 27.92 kg ve %54.58; 25.65 kg ve %53.50 olarak belirlenmiştir. Sadece yonca samanı ile beslenen birinci gruba ait karkas ağırlıkları ve diğer karkas özelliklerine ilişkin verilerin diğer gruplardan istatistiki açıdan önemli derecede düşük (p <0.001) olduğu gözlenmiştir. Rumen sıvısı ortalama pH değerleri gruplarda sırasıyla 6.03, 5.11, 5.77 ve 5.72; ortalama amonyak azotu konsantrasyonu 193.60, 161.90, 248.40 ve 247.60 mg/L; total uçucu yağ asitleri yoğunluğu 130.29, 162.40, 145.43 ve 145.68 mmol/Lrumen sıvısı tampon kapasite değerleri ise 118.60, 143.70, 151.10 ve 154.60 mmol/L olarak saptanmıştır. Bu sonuçlara göre rumen sıvısında pH, amonyak azotu, total uçucu yağ asitleri ve total tampon kapasite değerleri bakımından gruplar arasındaki farklılıklar çoğu örnekleme zamanlarında önemli bulunmakla birlikte elde edilen verilerin optimal sınırlar içinde olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, sütten kesilen Akkaraman erkek kuzuları, yalnız yonca samanı içeren (1. grup) rasyonla beslemenin ekonomik olmayacağı kanısına varılmıştır. Buna karşılık arpa + fiğ tanesi veya arpa + ayçiçeği küspesi içeren rasyonlarla besle nen gruplarda besi performansı, karkas özellikleri ve rumen sıvısı metabolitlerinin olumlu yönde etkilendiği ve benzer kombinasyonların entansif kuzu besisinde kul lanılabileceği kanısına varılmıştır. Anahtar Kelimeler: Farklı rasyon, Besi performansı, Karkas özellikleri, Rumen sıvısı metaboütleri, Akkaraman kuzu.
dc.description.abstract47 7. İNGİLİZCE ÖZET (SUMMARY) The Effect of Different Rations on The Growth Performance, Carcass Charac teristics and Some Rumen Fluid Metabolites in Akkaraman Male Lambs. This investigation was carried out to determine the effects of different ra tions on the growth performance, carcass characteristics and some rumen fluid me tabolites in intensive fattening of early weaned Akkaraman male lambs. Ir the experiment, 40 Akkaraman weaned male lambs aged 60 days were used. The lambs were diveded into 4 groups each containing 10 lambs. The experi mental period covered 10 days of preliminary period and 84 days of main feednig period. Lambs in 1., 2. and 3. groups were fed by alfalfa hay (%100), barley + vetch (75 %, 22.5 %), barley + sunflower seed meal (75 %, 22.5 %) respectively. The fourth group was fed with the concentrate of group 3 + 100 g alfalfa hay/head/daily. All groups were fed as ad libitum. Barley and vetch was fed to lambs as whole, wit hout any processing. At the and of the experiment, the average live weight of lambs in 1., 2., 3. and 4. groups were 27.32, 48.27, 51.42 and 49.39 kg respectively and the avera ge daily live weight gains in groups were 78.5, 314.8, 341.7 and 314.4 g, respec tively. These parameters in groups fed only alfalfa was statistically lover (P <0,001)than other groups. Average daily feed dry matter intake in groups were 0.874, 1.362, 1.600 and 1.562 kg and feed dry matter consumptions per kg live weight gain were 11.130, 4.330, 4.680 and 4.920 kg respectively. Cold carcass weights and cold carcass yields were 11.15 kg, 42,68%; 25.83 kg, 53.15%; 27.92 kg, 54.58% and 25.65 kg, 53.30% respectively. Carcass weights and other carcass characteristics of first group fed only alfalfa were stati cally lower (P <0,001)than other groups. The average rumen pH values of groups were 6.03, 5.11, 5.77 and 5.72; average rumen ammonia-N values were 193.60, 161.90, 248.40 and 247.60 mg/L; total volatile fatty acids concentrations were 130.29, 162.40, 145 and 145.6848 mmol/L; the average values of rumen buffering capacity were 118.60, 143.70, 151.10 and 154.60 mmol/L, respectively. There were significantly differences in rumen pH, ammonia-N, total volatile fatty acids and total buffering capacity among groups at many collection periods but these values was found to be normal limits. As a result, the feeding of Akkaraman weaned male lambs with only alfalfa is not of value economically. However, there were positive effects of feeding lambs with rations cantaining barley + vetch seed or barley + sunflower seed meal on fat tening on fattening performance, carcass characteristics and rumen metabolites, it is also concluded that this combinations can be used on intensive fattening. Key words: Different ration, Fattening performance, Carcass characteris tics, Rumen fluid metabolites, Akkaraman lambs.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectVeteriner Hekimliğitr_TR
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.titleFarklı rasyonların Akkaraman erkek kuzularda besi performansı karkas özellikleri ve bazı rumen sıvısı metabolitleri üzerine etkisi
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmFattening performance
dc.subject.ytmAnimal feeds
dc.subject.ytmLambs
dc.subject.ytmRumen fluid
dc.subject.ytmSheep
dc.identifier.yokid80235
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityANKARA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid80235
dc.description.pages64
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess