Show simple item record

dc.contributor.advisorSulu, Nesrin
dc.contributor.authorAkdeniz, Cevdet
dc.date.accessioned2020-12-04T11:40:37Z
dc.date.available2020-12-04T11:40:37Z
dc.date.submitted1997
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/80239
dc.description.abstract57 ÖZET Sodyum Lasalosidin Ankara Keçisi Oğlaklarında Canlı Ağırlık Artışı, Tiftik Kalitesi ve Bazı Rumen Metabolitleri Üzerine Etkisi Bu araştırmada yem katkı maddesi olarak ruminant rasyonlarına katılan sodyum lasalosidin Ankara Keçisi oğlaklarında; canlı ağırlık artışı, tiftik kalitesi ve bazı rumen sıvısı metabolitleri üzerine etkisi incelenmiştir. Ortalama 5 1/2-6 aylık 29 erkek Ankara Keçisi oğlakları, kontrol ( n= 10 ), Ll ( n= 10 ), L2 ( n= 9 ) olmak üzere 3 grup halinde kullanılmıştır. Oğlaklara konsantre yem ( arpa % 62, buğday kepeği % 10, ayçiçeği küspesi % 25 premiks % 2 ) ad libitum, yonca samanı 250 g / gün / baş ve deneme gruplarına sodyum lasalosid 25 ( Ll ), 50 ( L2 ) mg / kg yem düzeyinde verilmiştir. Denemenin sonunda kontrol, Live L2 gruplarında canlı ağırlık artışı sırası ile 6,60, 7,20 ve 9,44 kg, deneme süresince ortalama günlük canlı ağırlık artışı ise 94, 103, 135 g olarak tespit edilmiş ve L2 grubundaki günlük canlı ağırlık artışı diğer gruplara göre önemli bulunmuştur. Gruplarda günlük ( konsantre - kaba ) yem tüketimleri ise sırası ile; 734-103, 697-114, 833-104 g, 1 kg canlı ağırlık artışı için tüketilen konsantre yem miktarları ise; 9,84, 7, 1 0 ve 5,94 kg olarak saptanmıştır. Çalışmanın 0., 35. ve 70. günlerinde rumen sıvılarından yapılan ölçümlerde, pH değerleri yönünden L2 grupu, 35. günde diğer iki gruba göre önemli ( P<0,05 ) bulunmuş ve gruplarda ortalama rumen sıvısı pH değerleri; 6,57, 6,55, 6,69 olarak Ölçülmüştür. Rumen sıvısı NH-^N'u konsantrasyonunda gruplar arasında fark tespit edilememiş ve 322,06, 335,17 ve 312,26 mg / İt ölçülmüştür. Rumen sıvısı UYA de yapılan ölçümlerde; 0. ve 35. günlerde gruplar arasında fark tespit edilememiştir. L2 grubunda 70. günde, asetik asit / propiyonik asit oranları ve asetik asit, bütirik asit konsantrasyonlarında^ düşmeler diğer gruplara göre önemli ( P<0,05 ) bulunmuştur. Deneme hayvanlarında yapılan tiftik özellikleri ve tiftik verimleri yönünden gruplar arasında fark ( P>0,05 ) tespit edilememiş, deneme gruplarındaki tiftik verimi kontrol grubuna göre % 14 oranında daha fazla olmuştur. Sonuç olarak Ankara Keçisi oğlaklarında Ll grubundaki canlı ağırlık artışı kontrol grubuna göre % 4 oranında fazla, yemden yaralanma % 14 daha iyi bulunmuştur. L2 grupu, kontrol grubuna göre, canlı ağırlık artışında % 12, yemden yararlanma oranında ise % 35 daha iyi sonuç göstermiştir. Hayvan başına verimi artırabilmek için ruminant rasyonlarında kullanılmasını önerebiliriz. Anahtar kelimeler: Ankara Keçisi, Sodyum lasalosid, Rumen sıvısı metabolitlerijTiftik verim ve özellikleri.
dc.description.abstract58 SUMMARY Effects of Lasalocid on Weight Gain, Some Rumen Parameters and Angora Quality in Mohair Goats. The aim of this study is to investigate the effects of lasalocid added to concentrate diet on the weight gain and on some rumen parameters ( pH, NH3-N and VFA ) and mohair quality of Angora goat. Twenty-nine male Angora goats, avarage 5 V2-6 mounths old, were divided in to three goups ( 10- 10- 9 ) and coded as C ( Control ), LI ( 25 mg / kg feed lasalocid ), L2 ( 50 mg / kg feed lasalocid ). The goats were fed with concantrate as ad libitum ( 62 % barley, 1 0 % wheat bran, 25 % sun flower seed meal, 2 % premix) and alfafla straw ( 250 g / day / head ). The avarage weight gaining of the C, LI and L2 goups were 6,60, 7,20 and 9,44 kg respectively. However, the avarage daily weight gaining of the L2 goup was found to be statistically different then those of the C and LI goups. Fed consumption in the goups ( concentrate- alfalfa ) C, LI and L2 goups were 734-103, 697-114 and 833-104 g respectively. The feed efficiency of the C, LI and L2 goups were 9,84; 7,10 and 5,94 kgs respectively. The pH level, NHi-N and VFA concentrations in rumen were measured on samples wich were taken at the 0 -35,h and 70,h days of the study. There was not any difference between the three measurements within the same goup for all goups separetly. PH level of the L2 at the 35.,h was statistically different than those of the C and LI. Avarage pH levels were 6,57; 6,69 and 6,69 for C, LI and L2 goups respectively. Average rumen NH3-N cocentrations of the goups C, LI and L2 were 322,06; 355,17 and 312,26 mg / It respectively. There was not any statistical difference between the goups. There was not any statistical difference between the VFA concentrations of the goups at the 0 and 35 * days. İn the L2 goups, the decrease of the proportion of the acetic asid to propionic acid, the concentrations of acetic acid and butric acid were also statistically different ( P<0,05 ) than in the C and LI goups. Although not any difference was found between the mohair quality of the goups, the performance of the LI and L2 ( goups ) were 14 % higher than that of the C goup. In summry when compared to the control goup ( C ) the LI and L2 goup showed 4 % and 12 % higher weight gaining and 14 % and 35 % more feed efficiency respectively. Therefore it can be said that the addition of the lasalocid ower 25 mg / kg could increase the weght gaining and feed efficiency in ruminants Key words : Angora goat, Lasalocid sodium, Rumen liquid metabolits, Angora qualiten_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectFizyolojitr_TR
dc.subjectPhysiologyen_US
dc.titleSodyum lasalosidin Ankara keçisi oğlaklarında canlı ağırlık artışı, tiftik kalitesi ve bazı rumen metabolitleri üzerine etkisi
dc.title.alternativeEffects of lasalocid on weight gain, some rumen parameters and Angora quality in mohair goats
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmAngora goat
dc.subject.ytmSodium
dc.subject.ytmMohair
dc.subject.ytmLasalocid
dc.identifier.yokid80221
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityANKARA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid80221
dc.description.pages66
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess