Covid 19 Pandemi sürecinde herşey dahil sistemin uygulanabilirliği ve spor organizasyonların rekabet gücü üzerine etkisi: Antalya örneği
dc.contributor.advisor | Altınkök, Mustafa | |
dc.contributor.author | Kayır, Ahmet | |
dc.date.accessioned | 2023-11-10T08:36:11Z | |
dc.date.available | 2023-11-10T08:36:11Z | |
dc.date.submitted | 2023-11-06 | |
dc.date.issued | 2023 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/758343 | |
dc.description.abstract | Bu araştırma ile COVID-19 pandemisinin konaklama işletmeleri özelinde meydana getirdiği etkileri kapsamda, kitle turizm destinasyonlarında hizmet sunumu adına kullanılmakta olan her şey dahil sistemin pandemi sürecinde uygulanabilirliği, otel işletmelerinin bu sistemi uygularken karşılaştıkları sorunları ve elde ettikleri faydaları, spor turizmi yatırımı yapmış olmanın pandemi sürecinde bir direnç unsuru olup olmadığını ve rekabet gücüne etkisini ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırmada derinlemesine bilgi edinilmesine odaklanıldığından, nitel araştırma deseninin fenomenolojik bakış açısı yaklaşımı ile ihtiyaç duyulan birincil veriler, yarı yapılandırılmış mülakat formları aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmanın amacı doğrultusunda Türkiye'nin önemli kitle turizm destinasyonu olan Antalya bölgesindeki her şey dahil sistemin uygulandığı beş yıldız otel konseptine sahip, ulusal ve uluslararası spor organizasyonların yürütüldüğü ek tesislerin bulunduğu kurumsal ve zincir oteller evreni oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklem grubunu ise Belek ve Kemer bölgesinde yer alan beş yıldız konseptine sahip ulusal ve uluslararası spor organizasyonların yürütüldüğü ek tesislerin bulunduğu kurumsal ve zincir otellerde görevli, görüşme teklifini kabul eden, ses ve görüntü kaydının yapılmasına izin veren 14 otel tesis yöneticisi oluşturmaktadır. Bu kapsamda 14 farklı konaklama tesisi yöneticisi ile derinlemesine mülakat yapılmıştır. Araştırmada toplanan veriler Microsoft Word aracılığıyla deşifre edilmiştir. Deşifre formalarına aktarılan mülakat verileri ise Maxqda 2020 (20.2.2) aracılığıyla sistematize edilerek analiz edilmiştir. Araştırma sonuçları her şey dahil sistemin pandemi sürecinde uygulanması esnasında birçok sorunun yaşandığını göstermiş, gerek otel çalışanlarının alışılmışın dışında hizmet sunması gerekse turistlerin alışılmışın dışında hizmet alma farklılıkları bu sorunların temel kaynağı olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte alınan hijyen tedbirleri başta açık büfe uygulamaları olmak üzere turistlerin yoğun olarak hizmet aldığı alanlarda hem çalışan hem de turistler açısından memnuniyetsizlikle karşılanmıştır. Ayrıca ek tesis ve alt yapı yatırımları ile spor turizmine yönelmiş olan otel işletmeleri, hem operasyonel düzeyde, hem de turist memnuniyeti düzeyinde avantajlı bir konuma gelerek rekabet gücünü artırmıştır. Sonuç olarak araştırma ile konaklama işletmeleri özelinde ürün ve hizmet çeşitlendirmesi ile birlikte spor turizmine yönelimin önemi ve rekabet gücüne olan etkisi ortaya konulmuştur. Bunun yanı sıra Pandemi ile birlikte her şey dahil sisteme entegre otel işletmeleri için en önemli avantajı ise israf azalışı ve dijitalleşme yeni normal dönem için otel işletmesi yöneticilerinin sıklıkla üzerinde durduğu konular olmuştur.Anahtar Kelimeler: Antalya, COVID-19 Pandemisi, Her Şey Dahil Sistem, Spor Turizmi, Rekabet Gücü. | |
dc.description.abstract | This research aims to reveal the applicability of the all-inclusive system within the scope of the effects of the COVID-19 pandemic on accommodation businesses, which is used for service delivery in mass tourism destinations, during the pandemic, the problems faced by hotel businesses while implementing this system and the benefits they have obtained, whether having invested in sports tourism is an element of resistance during the pandemic process and its effect on competitiveness. Since the research focuses on obtaining in-depth information, the primary data needed by the phenomenological perspective approach of the qualitative research design were collected through semi-structured interview forms. For the purpose of the research, the universe consists of corporate and chain hotels with five-star hotel concept where all-inclusive system is applied in Antalya region, which is an important mass tourism destination of Turkey, and where there are additional facilities where national and international sports organisations are carried out. The sample group of the research consists of 14 hotel facility managers who are employed in corporate and chain hotels with five-star hotel concept in Belek and Kemer region, where national and international sports organisations are carried out, who accept the interview offer and allow audio and video recording to be made. In this context, in-depth interviews were conducted with 14 different accommodation facility managers. The data collected in the research were transcribed using Microsoft Word. The interview data transferred to transcription forms were systematised and analysed using Maxqda 2020 (20.2.2). The results of the research showed that many problems were experienced during the implementation of the all-inclusive system during the pandemic process, and both the unorthodox service provided by hotel employees and the differences of tourists receiving unorthodox service were determined as the main source of these problems. In addition, the hygiene measures taken were met with dissatisfaction in terms of both employees and tourists in areas where tourists receive intensive service, especially in open buffet applications. In addition, hotel establishments that are orientated towards sports tourism with additional facility and infrastructure investments have increased their competitiveness by gaining an advantageous position both at the operational level and at the level of tourist satisfaction. As a result, the importance of orientation towards sports tourism with product and service diversification in accommodation establishments and its effect on competitiveness have been revealed. In addition, the most important advantage for hotel businesses integrated into the all-inclusive system with the pandemic is the decrease in waste and digitalisation have been the issues that hotel business managers frequently emphasise for the new normal period.Keywords: Antalya, COVID-19 Pandemic, All Inclusive System, Sports Tourism, Competitiveness. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Turizm | tr_TR |
dc.subject | Tourism | en_US |
dc.title | Covid 19 Pandemi sürecinde herşey dahil sistemin uygulanabilirliği ve spor organizasyonların rekabet gücü üzerine etkisi: Antalya örneği | |
dc.title.alternative | The applicability of the all-inclusive system in the covid 19 pandemic process and its effect on the competitiveness of sports organizations: The Case of Antalya | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2023-11-06 | |
dc.contributor.department | Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Antalya | |
dc.subject.ytm | All inclusive | |
dc.subject.ytm | Competitive power | |
dc.subject.ytm | Sport tourism | |
dc.subject.ytm | COVID 19 | |
dc.identifier.yokid | 10313026 | |
dc.publisher.institute | Sosyal Bilimler Enstitüsü | |
dc.publisher.university | AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 827111 | |
dc.description.pages | 216 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |
Files in this item
Files | Size | Format | View |
---|---|---|---|
There are no files associated with this item. |