Glisirizik asidin resveratrolün biyoyararlanımı üzerine etkisi
dc.contributor.advisor | Toker, Sıdıka | |
dc.contributor.author | Ergin Kızılçay, Gamze | |
dc.date.accessioned | 2023-09-26T12:07:53Z | |
dc.date.available | 2023-09-26T12:07:53Z | |
dc.date.submitted | 2021-01-21 | |
dc.date.issued | 2019 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/758274 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada doğal bir biyo-arttırıcı olan glisirizik asidin yine doğal ve faydalı bir fitosterol olan resveratrolün oral biyoyararlanımı üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bunun için 12 adet erkek Oryctolagus cuniculus Yeni Zelanda Beyaz tavşan üzerinde biyoyararlanım çalışması yapılmıştır. Bir grup tavşana gavajla tek doz 100 mg/kg resveratrol diğer gruba ise 100 mg/kg resveratrol ile birlikte 100 mg/kg glisirizik asit verilmiştir. Tavşanlardan 0; 2,5; 5; 10; 15; 30. dakika ve 1; 2; 4; 6; 8; 10; 24. saatlerde kan alınmış ve plazmalar elde edilmiştir. Örneklerin analizi için yeni bir floresans dedektörlü HPLC yöntemi geliştirilmiştir. Yöntemin örnek hazırlanma aşamasında mobil faz ile çöktürme işlemi kullanılmış ve plazmalardaki resveratrol miktarı C18 kolonda (250 x 4,6 mm, 5 µm i.d.) asetonitril-%0,2 formik asit (35:65) mobil faz sisteminin izokratik uygulanması ile 30°C'de 1 mL/dk akış hızında analiz edilmiştir. Eksitasyon ve emisyon dalgaboyları sırasıyla 320 nm ve 400 nm olarak belirlenmiş ve yöntemde internal standart olarak kersetin kullanılmıştır. Geliştirilen yöntemin validasyonu ICH kurallarına göre yapılmıştır. Kalibrasyon eğrisi 10-800 ng/mL aralığında doğrusalllık göstermiş ve LOD ve LOQ değerleri sırasıyla 2,17 ng/mL ve 7,25 ng/mL olarak tespit edilmiştir. Geliştirilen yöntem ile çalışılan plazma örneklerinde resveratrol ve resveratrolün glisirizik asit ile kombine verilmiş hali için Cmax değerleri sırasıyla 100,14 ng/mL ve 270,16 ng/mL; AUC0-∞ değerleri sırasıyla 8,97 ng.saat/mL ve 38,59 ng.saat/mL olarak bulunmuştur. Farmakokinetik veriler birbiri ile kıyaslandığında resveratrolün glisirizik asit ile kombinasyonundan elde edilen AUC0-∞ ve Cmax değerlerinde sırasıyla % 430 ve % 270 oranında artış tespit edilmiştir. Bu değerler bize glisirizik asidin resveratrolün biyoyararlanımını önemli ölçüde arttırdığını göstermiştir. | |
dc.description.abstract | In this study, the effect of glycyrrhizic acid, a natural bio-enhancer, on the oral bioavailability of resveratrol, a natural and useful phytosterol, was investigated. Bioavailability study was performed on 12 male Oryctolagus cuniculus New Zealand White rabbits. One group of rabbits received 100 mg/kg resveratrol and 100 mg/kg resveratrol and 100 mg/kg glycyrrhizic acid. The rabbits were 0; 2.5; 5; 10; 15; 30 minutes and 1; 2; 4; 6; 8; 10; 24 hours blood was collected and plasmas were obtained. A new HPLC-FL method was developed for the analysis of the samples. In the sample preparation of the method, mobile phase precipitation was used and the amount of resveratrol in the plasma was measured in the C18 column (250 x 4,6 mm, 5 µ i.d.) by isocratic application of acetonitrile-0.2% formic acid (35:65) mobile phase system with 30°C was analyzed at a flow rate of 1 mL/min. Excitation and emission wavelengths were determined as 320 nm and 400 nm, respectively, and quercetin was used as the internal standard in the method. The validation of the developed method was performed according to ICH rules. The calibration curve showed a linearity of 10-800 ng/mL and LOD and LOQ values were determined as 2,17 ng/mL and 7,25 ng/mL, respectively. In the plasma samples studied, Cmax values of resveratrol and resveratrol combined with glycyrrhizic acid were 100,14 ng/mL and 270,16 ng/mL, respectively; The AUC0-∞ olarak values were 8,97 ng.h/mL and 38,59 ng.h/mL, respectively. When the pharmacokinetic data were compared with each other, the increase in AUC0-∞ and Cmax values obtained from the combination of resveratrol with glycyrrhizic acid was 430% and 270%, respectively. These values showed us that glycyrrhizic acid significantly increases the bioavailability of resveratrol. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Eczacılık ve Farmakoloji | tr_TR |
dc.subject | Pharmacy and Pharmacology | en_US |
dc.title | Glisirizik asidin resveratrolün biyoyararlanımı üzerine etkisi | |
dc.title.alternative | Effect of glycyrrhizic acid on the bioavailability of resveratrol | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2021-01-21 | |
dc.contributor.department | Analitik Kimya Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Biological fluids | |
dc.subject.ytm | Biological availability | |
dc.subject.ytm | Pharmacokinetics | |
dc.subject.ytm | Quantitative analysis | |
dc.subject.ytm | Chromatography-high pressure-liquid | |
dc.subject.ytm | Resveratrol | |
dc.subject.ytm | null | |
dc.subject.ytm | Glycyrrhizic acid | |
dc.identifier.yokid | 10267042 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 567978 | |
dc.description.pages | 86 | |
dc.publisher.discipline | Analitik Kimya Bilim Dalı |
Files in this item
Files | Size | Format | View |
---|---|---|---|
There are no files associated with this item. |