dc.contributor.advisor | Çelenk, Tuncay | |
dc.contributor.author | Gençer, Abdulhamit | |
dc.date.accessioned | 2023-09-26T11:43:57Z | |
dc.date.available | 2023-09-26T11:43:57Z | |
dc.date.submitted | 2018-08-06 | |
dc.date.issued | 2001 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/753989 | |
dc.description.abstract | VI. ÖZET Bu klinik çalışmada, mide ve kolorektal kanser nedeniyle opere edilen olgularda preoperatif başlanan ve erken postoperatif dönemde devam edilen enteral immünonutrisyon ürünü ile total parenteral nutrisyonun, immün sistem ve akut inflamatuar yanıt üzerine etkilerinin araştırılması amaçlandı. Çalışma, rastgele iki gruba ayrılan toplam 60 hasta üzerinde gerçekleştirildi. Birinci gruptaki hastalar, preoperatif 5. günden itibaren 1000 kcal/gün'lük oral beslenme rejimlerine ek olarak 1000 kcal/gün olacak şekilde enteral immünonutrisyon ürününün oral formu ile beslenmeye tabi tutuldular. Postoperatif 12. saatden itibaren operasyon esnasında yerleştirilen nasogastrik/jejunal tüp veya tüp jejunostomi yoluyla total 35 kcal/kg/gün olacak şekilde enteral nutrisyona devam edildi. Grup Fe arginin, RNA, omega-3 yağ asiti içeren immünonutrisyon (impact® Novartis) ürünü verildi. Grup H'ye Total Parenteral Nutrisyon uygulandı. Çalışmaya dahil edilen olguların tümü preoperatif 5. ve 1. gün ile postoperatif 1. ve 5. gün nutrisyonel - immünolojik değerlendirmeye tabi tutuldular. Nutrisyonel değerlendirme için olguların albumin, prealbumin, retinol bağlayıcı protein ve transferrin düzeylerine nefalometrik yöntem ile bakıldı. İmmünolojik değerlendirme için olguların IL-2 Ra, IL-6 düzeylerine ELİZA yöntemi ile, IgG, IgM, CRP, Total lenfosit, T-lenfosit ve B-lenfosit değerlerine Nefalometrik Yöntem ile bakıldı. Ayrıca, postoperatif komplikasyon oranları ile yoğun bakım ünitesinde yatış süresi, hastanede yatış süresi gruplar arasında karşılaştırıldı. Her iki grupta da postoperatif 1. günde nutrisyonel değerlerde anlamlı olarak azalma görüldü (p <0.05)Erken dönem nutrisyonel parametre olan prealbumin ve RBP değerlerinde Grup I'de postoperatif 5. gün anlamlı bir artma olduğu (p <0.05)gözlendi. Akut sistemik inflamatuar yanıt göstergelerinden sayılan IL-6 ve CRP değerlerinde iki grupta da postoperatif çok anlamlı bir artış saptandı (p <0.01) Ancak, bu artışın Grup I de daha az düzeyde meydana geldiği görüldü. İmmün sistemin hücresel komponenti hakkında bilgi veren IL-2 miktarında Grup I de postoperatif 1. gün ve postoperatif 5. günde anlamlı bir yükselme olduğu (p <0.05) bununla birlikte T-lenfosit yüzdesinde Grup II de postoperatif 1. gün ve postoperatif 5. günde anlamlı bir azalma saptandı (p <0.05) Bu azalma Grup I de meydana gelmedi.Gruplar arası, yoğun bakım ünitesinde ve hastanede yatış süreleri açısından karşılaştırma yapıldığında Grup II'de anlamlı bir artış görüldü (p <0.05).Postoperatif enfeksiyon oranı Grup I de Grup II'ye kıyasla anlamlı miktarda az meydana geldiği (p <0.05) belirlendi. Çalışma ile postoperatif erken enteral beslenmenin hastalarda güvenli ve iyi tolere edildiği görüldü. Bununla beraber majör abdominal cerrahi sonrası arginin, RNA ve omega-3 yağ asiti içeren immümonutrisyon ürünleri ile erken enteral beslenmenin; meydana gelen akut inflamatuar reaksiyon şiddetini azalttığı, hücresel immün desteği arttırdığı, postoperatif infeksiyon insidansını azalttığı, yoğun bakımda ve hastanede yatış süresini azalttığı gözlendi. Postoperatif erken enteral beslenmenin, majör abdominal cerrahi uygulanan hastalarda Total Parenteral Nutrisyona uygun bir alternatif olduğu sonucuna varıldı. 76 | |
dc.description.abstract | VII. SUMMARY THE EFFECTS OF ENTERAL JMMUNONVTRIENT PRODUCTS AND TOTAL PARENTERAL NUTRITION IN PATIENTS WHO UNDERWENT MAJOR ABDOMINAL SURGERY In this study we aimed to investigate the effects of enteral immunonutrient products and TPN which is started properative and early postoperative on immune system and acute inflammatory response of the patients who underwent surgery for gastric and colorectal cancer. Sixty patients, were prospectively, randomized, divided into 2 groups. Patients in Group-I were given 1000 kcal /day an enteral diet enriched with arginine, RNA and omega-3 fatty acids (İmpact® Novartis) in addition to standart oral diet on fifth preoperative day. Enteral nutrition was given through a nasogastric/jejunal tube or a jejunostomy and continued 12 hours after the end of operation. Group-H received Total Parenteral Nutrition. Studies of immune function and evaluation of nutritional parameters were made for all patients on preoperative 5 and 1, on postoperative day 1 and 5. To evaluate nutritional state; albumin, prealbumin, retinol binding protein and transferrin levels were determined by nephelometric methods. For immunologic evaluation TL-2, JL-6 levels were measured by ELIZA methods, IgG, IgM, total lymphocytes, T- lymphocytes, B-lymphocytes, were determined by nephelometric methods. Also postoperative complications, postoperative intensive care and hospital stay were compared between two groups. In two groups nutritional parameters were significantly decreased on postoperative day 1 (p Prealbumin and RBP levels which were known as early stage nutritional parameters increased in Group-I on postoperative day 5 (p IL-6 and CRP are predictors of acute systemic inflammatory response and their levels increased significantly in two groups (p but in Group-I this increment was lower than the other group. IL-2 levels which reflect the celluler component of immune system increased on postoperative day one and five in Group-I. T-lymphocyte percentage decreased in Group-H (p This decrease was not seen in Group-IThe length of intensive care unit and hospital stay was significantly longer in Group-H Postoperative enfection rate was less in Group-H (p We observed that early enteral feeding after surgery was safe and will tolerated. Decrease in severity of acute inflammatory response and postoperative enfection rate, augmentation in celluler immunity, decrease in the length of intensive care unite and hospital stay were observed in patients who received early post operative enteral diet supplemented with arginine, RNA and omega-3 fatty acids. In conclusion, early enteral feeding is a suitable alternative to Total Parenteral Nutrition after major abdominal surgery. 78 | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Genel Cerrahi | tr_TR |
dc.subject | General Surgery | en_US |
dc.title | Majör abdominal kanser cerrahisi uygulanan hastalarda total parenteral nutrisyon ve enteral immünonutrisyonun karşılaştırılması (klinik çalışma) | |
dc.title.alternative | The effects of enteral immunonutrient products and total parenteral nutrition in patients who underwent major abdominal surgery | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 112597 | |
dc.publisher.institute | Haydarpaşa Eğitim Hastanesi | |
dc.publisher.university | GÜLHANE ASKERİ TIP AKADEMİSİ | |
dc.type.sub | medicineThesis | |
dc.identifier.thesisid | 111457 | |
dc.description.pages | 93 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |