Show simple item record

dc.contributor.advisorYiğitler, Cengizhan
dc.contributor.authorKarakaş, Dursun Özgür
dc.date.accessioned2023-09-26T11:42:37Z
dc.date.available2023-09-26T11:42:37Z
dc.date.submitted2018-08-06
dc.date.issued2010
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/753739
dc.description.abstractÖZETPostoperatif Peritoneal Adezyonların Önlenmesinde %4'lük İcodekstrin ile Omega 3 Yağ Asitlerinin Karşılaştırılması: Deneysel ÇalışmaÇalışmada, postoperatif peritoneal adezyonların önlenmesinde, %4'lük icodekstrin ile Omega 3 (?-3) yağ asitlerinin etkileri araştırılmıştır.Wistar Albino cinsi 24 adet sıçan 3 gruba ayrıldı. Laparotomiyi takiben serozal abrazyon çekum serozasının fırçalanmasıyla oluşturuldu Kontrol grubuna 3 cc serum fizyolojik, icodekstrin grubuna 3 cc %4'lük icodekstrin, ?-3 grubuna 200 mg/kg ?-3 yağ asitleri intraperitoneal verilerek batın kapatıldı. Denekler postoperatif 10. günde sakrifiye edildi. Makroskopik, histopatolojik ve biyokimyasal değerlendirmeler yapıldı. Sonuçlar Kruskal Wallis ve ANOVA testleri ile istatistiksel olarak incelendi.Makroskopik olarak ?-3 yağ asitleri ve %4'lük icodekstrin adezyon oluşumunu azaltmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p=0,253). Histopatolojik olarak, dev hücre, lenfosit/plazmosit, nötrofil, ICAM1 ve PECAM1 skorlarında istatistiksel olarak fark saptanmadı. Fibrozisin ?-3 yağ asitleri ve %4'lük icodekstrin ile istatistiksel olarak azaldığı (p=0,047), histiyositik reaksiyonun ?-3 yağ asitleriyle istatistiksel olarak arttığı saptandı (p=0,001). Biyokimyasal olarak hidroksiprolin düzeylerinin ?-3 yağ asitleriyle istatistiksel olarak azaldığı saptandı (p=0,044).Sonuç olarak, ?-3 yağ asitlerinin histiyositik reaksiyona yol açarak ve hidroksiprolin düzeyini azaltarak, peritoneal adezyon oluşumunu önlemede icodekstrinden üstünlüğü saptanmıştır. Adezyon oluşumunu önlemedeki olumlu sonuçları ışığında, ?-3 yağ asitleri üzerinde çalışılmaya değer bir ajan olarak değerlendirilmektedir.Anahtar Kelimeler: Periton, adezyon formasyonu, %4'lük icodekstrin, omega 3 yağ asitleri, hidroksipirolin, deneysel çalışma,Yazar Adı: Tbp.Yzb. Dursun Özgür KARAKAŞDanışman: Doç.Tbp Kd.Alb.Cengizhan YİĞİTLER
dc.description.abstractSUMMARYComparison of 4% Icodextrin and Omega 3 Fatty Acids in Preventing of Postoperative Peritoneal Adhesions: An Experimental StudyIn study, the effects of 4% icodextrin and omega 3 (?-3) fatty acids in preventing postoperative peritoneal adhesions evaluated.Wistar albino 24 rats divided into 3 groups. After laparotomy, serosal abrasion made by brushing the caecum. For control group 3 cc 0,9% NaCl, for icodextrin group 3 cc 4% icodextrin and for ?-3 group 200 mg/kg ?-3 fatty acids intraperitoneally applied, and abdomen closed. All subjects sacrified 10 days postoperatively. Macroscopic, hystopatologic and biochemical evaluation was done. The results statistical analysed by Kruskal Wallis and ANOVA tests.Macroscopicaly, ?-3 fatty acids and 4% icodextrin reduced adhesion formation but not statisticaly significant (p=0,253). Hystopatologicaly, giant cell, lymphocite/plasmocite, neutrophil, ICAM1, and PECAM1 scores statisticaly not significant, ?-3 fatty acids and 4% icodextrin significantly reduced fibrosis (p=0,047), and ?-3 fatty acids significantly increased hystiocitic reaction (p=0,001). Biochemicaly ?-3 fatty acids significantly reduced hydroxiproline levels (p=0,044).In conclusion, ?-3 fatty acids superior than 4% icodextrin in preventing peritoneal adhesion formation with reducing hydroxiproline level and leading to hystiocitic reaction. In consideration of positive results in the preventing of adhesion formation, ?-3 fatty acids is utilized precious agent for study.Keywords: Peritoneum, adhesion formation, 4% icodextrin, omega 3 fatty acids, hydroxiproline, experimental study.Author: Tbp.Yzb.Dursun Özgür KARAKAŞCounseller: Doç.Tbp.Kd.Alb.Cengizhan YİĞİTLERen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGenel Cerrahitr_TR
dc.subjectGeneral Surgeryen_US
dc.titlePostoperatif peritoneal adezyonların önlenmesinde %4'lük icodekstrin ile omega 3 yağ asitlerinin karşılaştırılması: Deneysel çalışma
dc.title.alternativeComparison of 4% icodextrin and omega 3 fatty acids in preventing of postoperative peritoneal adhesions: An experimental study
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentGenel Cerrahi Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmAdhesions
dc.subject.ytmHydroxyproline
dc.subject.ytmPeritoneum
dc.subject.ytmPostoperative complications
dc.subject.ytmFatty acids-omega 3
dc.subject.ytmIcodextrin
dc.identifier.yokid384774
dc.publisher.instituteHaydarpaşa Eğitim Hastanesi
dc.publisher.universityGÜLHANE ASKERİ TIP AKADEMİSİ
dc.type.submedicineThesis
dc.identifier.thesisid311686
dc.description.pages94
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess