dc.contributor.advisor | Yiğitler, Cengizhan | |
dc.contributor.author | Karakaş, Dursun Özgür | |
dc.date.accessioned | 2023-09-26T11:42:37Z | |
dc.date.available | 2023-09-26T11:42:37Z | |
dc.date.submitted | 2018-08-06 | |
dc.date.issued | 2010 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/753739 | |
dc.description.abstract | ÖZETPostoperatif Peritoneal Adezyonların Önlenmesinde %4'lük İcodekstrin ile Omega 3 Yağ Asitlerinin Karşılaştırılması: Deneysel ÇalışmaÇalışmada, postoperatif peritoneal adezyonların önlenmesinde, %4'lük icodekstrin ile Omega 3 (?-3) yağ asitlerinin etkileri araştırılmıştır.Wistar Albino cinsi 24 adet sıçan 3 gruba ayrıldı. Laparotomiyi takiben serozal abrazyon çekum serozasının fırçalanmasıyla oluşturuldu Kontrol grubuna 3 cc serum fizyolojik, icodekstrin grubuna 3 cc %4'lük icodekstrin, ?-3 grubuna 200 mg/kg ?-3 yağ asitleri intraperitoneal verilerek batın kapatıldı. Denekler postoperatif 10. günde sakrifiye edildi. Makroskopik, histopatolojik ve biyokimyasal değerlendirmeler yapıldı. Sonuçlar Kruskal Wallis ve ANOVA testleri ile istatistiksel olarak incelendi.Makroskopik olarak ?-3 yağ asitleri ve %4'lük icodekstrin adezyon oluşumunu azaltmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p=0,253). Histopatolojik olarak, dev hücre, lenfosit/plazmosit, nötrofil, ICAM1 ve PECAM1 skorlarında istatistiksel olarak fark saptanmadı. Fibrozisin ?-3 yağ asitleri ve %4'lük icodekstrin ile istatistiksel olarak azaldığı (p=0,047), histiyositik reaksiyonun ?-3 yağ asitleriyle istatistiksel olarak arttığı saptandı (p=0,001). Biyokimyasal olarak hidroksiprolin düzeylerinin ?-3 yağ asitleriyle istatistiksel olarak azaldığı saptandı (p=0,044).Sonuç olarak, ?-3 yağ asitlerinin histiyositik reaksiyona yol açarak ve hidroksiprolin düzeyini azaltarak, peritoneal adezyon oluşumunu önlemede icodekstrinden üstünlüğü saptanmıştır. Adezyon oluşumunu önlemedeki olumlu sonuçları ışığında, ?-3 yağ asitleri üzerinde çalışılmaya değer bir ajan olarak değerlendirilmektedir.Anahtar Kelimeler: Periton, adezyon formasyonu, %4'lük icodekstrin, omega 3 yağ asitleri, hidroksipirolin, deneysel çalışma,Yazar Adı: Tbp.Yzb. Dursun Özgür KARAKAŞDanışman: Doç.Tbp Kd.Alb.Cengizhan YİĞİTLER | |
dc.description.abstract | SUMMARYComparison of 4% Icodextrin and Omega 3 Fatty Acids in Preventing of Postoperative Peritoneal Adhesions: An Experimental StudyIn study, the effects of 4% icodextrin and omega 3 (?-3) fatty acids in preventing postoperative peritoneal adhesions evaluated.Wistar albino 24 rats divided into 3 groups. After laparotomy, serosal abrasion made by brushing the caecum. For control group 3 cc 0,9% NaCl, for icodextrin group 3 cc 4% icodextrin and for ?-3 group 200 mg/kg ?-3 fatty acids intraperitoneally applied, and abdomen closed. All subjects sacrified 10 days postoperatively. Macroscopic, hystopatologic and biochemical evaluation was done. The results statistical analysed by Kruskal Wallis and ANOVA tests.Macroscopicaly, ?-3 fatty acids and 4% icodextrin reduced adhesion formation but not statisticaly significant (p=0,253). Hystopatologicaly, giant cell, lymphocite/plasmocite, neutrophil, ICAM1, and PECAM1 scores statisticaly not significant, ?-3 fatty acids and 4% icodextrin significantly reduced fibrosis (p=0,047), and ?-3 fatty acids significantly increased hystiocitic reaction (p=0,001). Biochemicaly ?-3 fatty acids significantly reduced hydroxiproline levels (p=0,044).In conclusion, ?-3 fatty acids superior than 4% icodextrin in preventing peritoneal adhesion formation with reducing hydroxiproline level and leading to hystiocitic reaction. In consideration of positive results in the preventing of adhesion formation, ?-3 fatty acids is utilized precious agent for study.Keywords: Peritoneum, adhesion formation, 4% icodextrin, omega 3 fatty acids, hydroxiproline, experimental study.Author: Tbp.Yzb.Dursun Özgür KARAKAŞCounseller: Doç.Tbp.Kd.Alb.Cengizhan YİĞİTLER | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Genel Cerrahi | tr_TR |
dc.subject | General Surgery | en_US |
dc.title | Postoperatif peritoneal adezyonların önlenmesinde %4'lük icodekstrin ile omega 3 yağ asitlerinin karşılaştırılması: Deneysel çalışma | |
dc.title.alternative | Comparison of 4% icodextrin and omega 3 fatty acids in preventing of postoperative peritoneal adhesions: An experimental study | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Adhesions | |
dc.subject.ytm | Hydroxyproline | |
dc.subject.ytm | Peritoneum | |
dc.subject.ytm | Postoperative complications | |
dc.subject.ytm | Fatty acids-omega 3 | |
dc.subject.ytm | Icodextrin | |
dc.identifier.yokid | 384774 | |
dc.publisher.institute | Haydarpaşa Eğitim Hastanesi | |
dc.publisher.university | GÜLHANE ASKERİ TIP AKADEMİSİ | |
dc.type.sub | medicineThesis | |
dc.identifier.thesisid | 311686 | |
dc.description.pages | 94 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |