Show simple item record

dc.contributor.advisorDevelioğlu, Ömer Necati
dc.contributor.advisorKülekçi, Mehmet
dc.contributor.authorPaltura, Ceki
dc.date.accessioned2023-09-26T11:36:40Z
dc.date.available2023-09-26T11:36:40Z
dc.date.submitted2019-03-20
dc.date.issued2010
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/752753
dc.description.abstractAMAÇ: Alerjik Rinit (AR) toplumda sık görülen kronik enflamatuar bir hastalıktır. Duyarlı olan bireylerde görülen bu hastalık kişinin aile, sosyal ve iş yasamını etkilemektedir. Bu çalısmada AR'i olan hastaların semptomlarının şiddetli olduğu dönemlerde sese bağımlı yaşam kalitelerinin incelenmesi ve tedavi ile ses kalitelerindeki değişimin subjektif ve objektif olarak saptanması planlanmıştır.MATERYAL METOD: Bu çalısmaya Ocak 2010 ile Temmuz 2010 tarihleri arasında AR semptomları ile Taksim Egitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi polikliniğine başvuran ve inhalan alerjenlere karsı serum spesifik Ig E seviyeleri yüksek olan 39 hasta dahil edildi. Hastalara Total Nazal Semptom Skoru (TNSS) ve Ses Handikap Endeksi-10(SHE-10) anketleri dolduruldu. Akustik ses analizleri yapıldı. Hastalara Mometazon furoat ve Desloratadin ile 1 aylık medikal tedavi verildi. 1 ay sonraki kontrollerde hastaların anketleri ve akustik sesanalizleri yeniden yapıldı. Hastaların semptom skorları tedavi öncesi ve sonrası olarak karşılaştırıldı. Akustik ses analizleri ise hem kendi aralarında, hem de benzer yaşlardaki 30 sağlıklı birey ile karşılaştırıldı.BULGULAR: Sonuçlar istatistiksel olarak incelendiğinde hastaların TNSS ve SHE-10 skorları 1 aylık tedavi sonrasında istatistiksel açıdan anlamlı olarak (p<0.05) azalmaktadır. Akustik ses ölçümlerinde ise F0 hariç bütün degerlerde tedavi ile değerler pozitif yönde değişmekte ve normal popülasyona yaklaşmaktadır. Yapılan karşılaştırmalı analizde ise tedavi öncesi verilerin tedavi sonrası ve kontrol grubununverilerine göre anlamlı olarak farklı olduğu, ancak tedavi sonrası verilerle kontrol grubunun verileri karşılaştırıldığında iki grup arasında fark saptanmadığı görülmüştür.SONUÇLAR: Bu bulgular ışığında AR hastalarının semptomlarının arttığı dönemlerde ses problemleri yasayabilecekleri ve uygun medikal tedavi, alerjenden korunma ya da mevsimin değişmesi gibi faktörler sonucu normal popülasyon ile aynıseviyeye gelebilecekleri görülmüstür.
dc.description.abstractPurpose: Allergic Rhinitis (AR) is a chronic inflammatory disease that commonly seen in the community. This disease is seen in individuals who are sensitive to the allergens and their family, social and work life is affected. In this study, it is planned to examine the voice-dependent quality of life and the subjective and objective changes in voice quality of AR patients before and after treatment.Material and Method: This study was conducted between January 2010 and July 2010 with the patients with symptoms of AR at Taksim Training and Research Hospital Ear Nose and Throat Clinic. Thirty-nine patients with high serum-specific IgE levels were enrolled in the study. Patients Total Nasal Symptom Score (TNSS) and Voice Handicap Index-10 (SHE-10) questionnaires were completed. Acoustic voice analysis was conducted. The patients were given Mometasone furoate and Desloratadine for 1 month as medical treatment. After 1 month follow-up, patients' questionnaires and acoustic voice analyzes were performed again. The symptom scores and acoustic voice analyses of the patients were compared before and after treatment. Also acoustical voice analyzes were compared between 30 healthy individuals with similar ages.Results: When the results were analyzed statistically, TNSS and SHE-10 scores of the patients decreased statistically significantly (p <0.05) after 1 month of treatment. In acoustic voice measurements, all values except F0 change positively with treatment and approach to normal population.In comparative analysis, pre-treatment data were significantly different after treatment and compared to the control group, but no difference was found between the two groups when the post-treatment data and the control group were compared.Conclusion: These findings suggest that patients with AR may experience voice problems during the period when their symptoms increased and they may become at the same level as normal population with appropriate medical treatment, protection from allergen or change in seasonen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectKulak Burun ve Boğaztr_TR
dc.subjectOtorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)en_US
dc.titleAlerjik rinitli hastaların nazal steroid ve antihistaminik kombinasyonu ile tedavisini takiben ses kalitelerindeki değişikliğin sübjektif ve objektif olarak değerlendirilmesi.
dc.title.alternativeSubjective and objective evaluation of changes in voice quality following treatment with nasal steroids and antihistamines in patients with allergic rhinitis.
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2019-03-20
dc.contributor.departmentKulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmOtolaryngology
dc.subject.ytmRhinitis-allergic
dc.identifier.yokid10241149
dc.publisher.instituteTaksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi
dc.publisher.universityDİĞER (KURUMLAR, HASTANELER VB.)
dc.type.submedicineThesis
dc.identifier.thesisid535936
dc.description.pages78
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess