Show simple item record

dc.contributor.advisorGeylani Güleç, Seda
dc.contributor.authorAltunparmak, Ali
dc.date.accessioned2023-09-26T11:36:33Z
dc.date.available2023-09-26T11:36:33Z
dc.date.submitted2020-09-07
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/752735
dc.description.abstractGiriş ve Amaç: Bu çalışma ile 0-24 ay arasında bebeği olan annelerin, anne sütü ile beslenme ve ek gıdaya geçiş dönemi ile ilgili bilgi, tutum ve davranış düzeylerinin değerlendirilmesi amaçlandı.Gereç ve yöntem: Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi çocuk kliniğine 10 Şubat 2017 ile 10 Haziran 2017 tarihleri arasında herhangi bir nedenle başvurmuş, 0-24 ay arasında bebeği olan annelerin, bebeklerinin anne sütü ile beslenme ve ek gıdaya geçiş dönemi ile ilgili bilgi düzeyleri değerlendirildi. Bunun için ailelerin sosyoekonomik düzeyi, eğitim durumları ve tamamlayıcı beslenme ile ilgili bilgi seviyelerini içeren bir anket hazırlandı. Çalışmada 300 anneye 46 sorudan oluşan bir anket uygulandı. Bulgular: Çalışmamızda 0-24 ay arası bebeği olan 300 anne değerlendirmeye alınmıştır. Bebeklerin yaş ortalaması 13,64±6,31 aydı. Bebeklerin %52.3'ü erkek ve %47.7'si kızdı. Çalışmaya katılan annelerin yaş ortalaması 27,86±5,65 idi. Annelerin %83.7'sinin çalışmadığı, %11.3'ünün eğitiminin olmadığı veya ilkokulu bitiremeden terk ettikleri, %28.7'sinin ilkokul mezunu olduğu görüldü. Doğum sonrası ilk günlerde anne sütü ile beslenme, emzirme ve ek gıdalara geçiş hakkında sağlık personelinden bilgi alanların oranı ise %75.3 idi. Bebeğini doğar doğmaz veya ilk bir saat içinde emzirenler %74.7 idi. Annelerin %93.7'si bebeğine ilk besin olarak anne sütünü vermişti. Bebeklerin sadece anne sütü ile beslendiği süre ortalaması 5 ay, toplam anne sütü alma süresinin ortalaması ise 11.7 ay olarak bulundu. Bebeğine ilk 6 ay boyunca bir kez bile olsa mama (formül süt) verenlerin oranı %42.7, su verenlerin oranı ise %42 idi. Annelerin %31'i bebeğine 1 yaşından önce inek sütü vermişti. Bebeklerine ek gıdaya başlama yaşı ortalaması ise 5.8 ay olarak bulundu.Sonuç: Çalışmamızda tek başına anne sütü kullanımının istenilen düzeyde olmadığı saptanmıştır. Bu durumun ortaya çıkmasında, annelerin anne sütü ile ilgili bilgi düzeylerinin yetersizliği, yanlış inanç, tutum ve davranışların etkili olduğu görülmektedir. Bu konudaki bilgi eksiklini gidermek için yapılacak eğitim çalışmaları son derece önemlidir. Ailelerin ek besinlere hangi besinle, ne zaman, ne miktarda, nasıl geçecekleri konusunda daha fazla bilinçlendirilmesi için doktor ve yardımcı sağlık personeli tarafından gerekli bilgilendirmelerin yapılması sağlanmalıdır.Anahtar Kelimeler: Anne sütü, bebek beslenmesi, ek gıda.
dc.description.abstractABSTRACTIntroduction and objective: In this study, the levels of information, attitude and behaviours of mothers with babies of 0-24 month old on breastfeeding, and on transition to additional food intake is aimed to be assessed.Materials and methods: The levels of information of mothers with babies of 0-24 month-old age, who presented to Gaziosmanpasa Taksim Training and Research Hospital Pediatric Clinics for any reason between 10 February 2017 and 10 June 2017 on breastfeeding and on transition to additional food intake were assessed. In order to accomplish this, a survey with a content of the families' levels of socio-economic and educational status, and of information on complementary feeding was prepared. In the study, a questionnaire comprised of 46 questions was given to 300 mothers. Results: In our study, 300 mothers with 0-24 month-old babies were assessed. The mean age of the babies were 13.64± 6.31 months. Of the babies, 52.3% were males and 47.7% were females. The mean age of the mothers included into the study was 27.86± 5.65. It was observed that 83.7% of mothers did not work, 11.3% of them were either uneducated or left the primary school before graduation, and 28.7% were primary school graduates. The percentage of the mothers, who were informed of nutrition, breastfeeding, and transition to additional food by the health care providers in the first days of the post-partum period was 75.3%. The percentage of mothers who breastfed their infants as soon as they were delivered or within the 1st hour of delivery was 74.7%. 93.7% of the mothers breastfed their infants as for the first feeding. The mean duration of breastfeeding only was 5 months, and the mean of the total duration of the breastfeeding was found to be 11.7 months. During the first 6 months, the percentage of the mothers, who fed their babies with infant formulas at least once was 42.7%, and that of who introduced water to the infants was 42%. 31% of the mothers introduced cow milk to their infants before 1 year of age. The mean starting age for introducing additional food to the infants was found to be 5.8 months.Conclusion: In our study it was determined that the rates of breastfeeding was not at the required level. The insufficient information levels of the mothers on the breast milk, false beliefs, erroneous attitudes and behaviours were demonstrated to have an effect on the occurrence of this situation. The training work outs to eliminate the insufficiency of information on this issue are extremely important. It must be ensured that necessary information must be provided to the families by the physicians and collateral health care providers on the timing of transition to additional food, on the types and amount of additional food and on the method of transition in order to raise the awareness.Keywords: Breast milk, infant nutrition, additional food.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectAile Hekimliğitr_TR
dc.subjectFamily Medicineen_US
dc.titleGaziosmanpaşa Taksim Eğitim Araştırma Hastanesine başvuran 0-24 aylık bebeği olan annelerin, anne sütü ile beslenme ve ek gıdalara geçiş dönemi ile ilgili bilgi, tutum ve davranışları
dc.title.alternativeKnowledge, attitudes and behaviors of mothers with 0-24 month-old infants who are referred to Gaziosmanpaşa Taksim Education Research Hospital for breastfeeding and supplemental diet
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2020-09-07
dc.contributor.departmentAile Hekimliği Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmMilk-human
dc.subject.ytmInfant care
dc.subject.ytmInfant nutrition
dc.subject.ytmInfant food
dc.subject.ytmInfant
dc.identifier.yokid10163355
dc.publisher.instituteGaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi
dc.publisher.universitySAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ
dc.type.submedicineThesis
dc.identifier.thesisid468601
dc.description.pages123
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess