Eating at fast food restaurants: An application of Fishbein's behaviord intention model
dc.contributor.advisor | Ger, Güliz | |
dc.contributor.author | Yazıcıoğlu, Murat | |
dc.date.accessioned | 2023-09-26T11:32:10Z | |
dc.date.available | 2023-09-26T11:32:10Z | |
dc.date.submitted | 2021-06-01 | |
dc.date.issued | 1992 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/752007 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada Bilkent üniversitesi öğrencilerinin Ankara'daki üç farklı `fast food restaurant'ta yemek yemek ile ilgili tutumları, öğrencilerin bu konudaki niyet ve davranışlarını incelemek ve bu incelemelerin bu restaurantlar için anlamlarını belirlemek amacıyla Fishbein Davranış Niyeti Yöntemi ile araştırılmıştır. Çalışma, esas olarak, Likert ve Anlamsal Farklılık ölçekli sorulardan oluşan bir anketin cevaplandırılmasına dayanmaktadır. Sonuçlar belirli bir `fast food restauranta gitme niyetinin daha çok kişisel tutumların kontrolünde olmasına rağmen, restauranta gidiş sıklığında öznel ölçülerin önem kazandığını göstermiştir. Anahtar sözcükler: tutum, davranış niyeti | |
dc.description.abstract | ABSTRACT EATING AT FAST FOOD RESTAURANTS: AN APPLICATION OF FISHBEIN'S BEHAVIORAL INTENTION MODEL by MURAT YAZICIOGLU M.B.A. THESIS Supervisor: Doc. Dr. GULIZ GER In this study Fishbein's Behavioral Intention Model is applied to Bilkent University students' attitudes toward eating at three different fast food restaurants in Ankara in order to analyze their intentions and behaviors as consumers and reach implications for these restaurants in a marketing context. The study is basically conducted through a survey which required the completion of a questionnaire mainly consisting of questions in Likert and Semantic Differential format. The results show that intentions to visit a particular fast food restaurant is much more in control of personal attitudes while in visiting frequency the subjective norms tend to gain more importance. Key words: attitudes, behavioral intention IV | en_US |
dc.language | English | |
dc.language.iso | en | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | İşletme | tr_TR |
dc.subject | Business Administration | en_US |
dc.title | Eating at fast food restaurants: An application of Fishbein's behaviord intention model | |
dc.title.alternative | Fast food restaurantlarda yemek yemek: Fishbein davranış niyeti metoduyla bir uygulama | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2021-06-01 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Fast food restaurant | |
dc.subject.ytm | Fishbein?s Behaviord Intention Model | |
dc.subject.ytm | Marketing | |
dc.subject.ytm | Social psychology | |
dc.subject.ytm | Feeding behavior | |
dc.identifier.yokid | 21545 | |
dc.publisher.institute | İşletme Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İHSAN DOĞRAMACI BİLKENT ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 21545 | |
dc.description.pages | 89 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |
Files in this item
Files | Size | Format | View |
---|---|---|---|
There are no files associated with this item. |