dc.description.abstract | Amaç: Obezite tüm dünyada ve ülkemizde artış göstermekte olan ciddi bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Obezite etiyolojisinde; çevresel, genetik, nörolojik, biyokimyasal, fizyolojik, psikolojik ve kültürel birçok faktör yer almaktadır. Tedavi edilmemesi halinde kişinin yaşam kalitesini bozmakta ve yaşam süresini kısaltmaktadır. Obezitenin açlık kan şekeri, insülin direnci, kolesterol değerleri gibi pek çok biyokimyasal marker üzerine olumsuz etkileri olmakla birlikte tedavi edilmediğinde başta endokrin ve kardiyovasküler sistem olmak üzere vücuttaki tüm organ ve sistemleri üzerine olumsuz etkileri ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı; obezite ilişkili bu risk faktörlerine tekrar vurgu yapmak, obezite ve obezite ilişkili hastalıklardan korunma açısından farkındalık düzeyine dikkat çekmektir.Gereç ve Yöntem: Çalışmada Ankara İli Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Polikliniği'ne 01 Aralık 2016- 01 Haziran 2017 tarihleri arasında kilo verme isteğiyle başvurmuş 100 hastanın arşiv bilgileri incelenmiştir. Dışlanma kriterleri dışında kalan ve VKİ ≥ 25 kg/m2 olan hastalar çalışmaya alınmıştır. İç Hastalıkları Polikliniği' nin rutin işleyişinde hasta dosyalarına kaydedilen yaş, cinsiyet, özgeçmiş, kan basıncı, antropometrik ölçümlerve laboratuvar verileri kullanılmıştır. Ölçüm ve kan tetkikleri en az 8 saatlik açlık sonrası sabah saatlerinde yapılmıştır. Araştırmanın verileri Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) istatistik paket programı kullanılarak analiz edildi.Bulgular: Boy E: 178,00(165-186),K: 161,00(150-185) (p<0,001) ve vücut ağırlığı E: 100,00(76-134) , K: 87,00(66-140) (p<0,001) . Bel/kalça çevresi oranı E: 0,88±0,09 , K: 0,83±0,06 bulundu (p=0,02). TPG K:94,00(61-218), E:101,00(70-219) (p=0,05) . HDL E: 41,00(28-141) , K: 48,00(31-78) (p=<0,01). Vitamin B12 K: 215,00(97-1500) , E: 188,00(107-394) (p:0,04) .HOMA IR açısında Fazla Kilolu: 1.57 (0. 5-5. 7), Evre 1 Obez: 2.19 (0.55-20.20) , Evre 2 Obez: 2.80 (1.09- 12. 7) , Evre 3 Obez: 3.06 (0.42-6.2) (p:0.002) .Bel çevresi; fazla kilolu: 89,86±10,71, Evre 1: 95,30±16,51, Evre 2: 104,52±9,04 , Evre 3 obez : 114,88±11,75 ( p<0,001). Kalça çevresi; fazla kilolu: 107,0(97-125), Evre 1: 114,0(96-134), Evre 2: 125,0(101-140) ,Evre 3: 130,0(111-150) (<p:0,001) . Vücut ağırlığı; fazla kilolu: 78,0(66-100), Evre 1: 88,0(75-159), Evre 2: 88,0(75-159), Evre 3: 94,0(83-134), Evre 4: 116,0(94-140) (p<0,01). LDL fazla kilolu: 114,17±29,82, Evre 1: 130,58±34,80, Evre 2: 137,34±29,31, Evre 3: 119,22±22,98 (p:0,04). İnsülin fazla kilolu: 7,8(0,57-25,4), Evre 1: 9,90(3,1-82,1), Evre 2: 13,07(4,11-53,2), Evre 3: 11,2(2,24-29,3) (p:0,00). APG; fazla kilolu: 86,0(61-133), Evre 1: 90,00(72-155) , Evre 2: 92,00(71-136) , Evre 3: 97,00(76-115) (p:0,04)Sonuç: Çalışmamızın neticesinde literatürle uyumlu olarak VKİ arttıkça APG, HOMA-IR, insülin, kalça çevresi, bel/kalça oranı, LDL, platelet sayısı, folat düzeyleri artmaktadır. D vitamini düzeylerinin de yine VKİ arttıkça azaldığını saptadık. En yüksek farkındalık oranının da fazla kilolu grupta olduğunu gördük. Bu sonuçlara ek olarak obez hastalarda D vitamini replasmanı dozu ve gerekliliği, anti tpo, anti tg gibi gereksiz tetkiklerin önüne geçilmesi gibi cevaplanması gereken yeni sorularla karşılaştık. Konu ile ilgili daha büyük ölçekli farklı alanlarda yeni çalışmalara ihtiyaç olduğunu gördük. | |
dc.description.abstract | Objective: Obesity has become an increasingly serious health problem all over the world and in our country. In obesity etiology; there are many environmental, genetic, neurological, biochemical, physiological, psychological and cultural factors. If left untreated, it impairs a person's quality of life and shortens the life span. Although obesity has negative effects on many biochemical markers such as fasting blood sugar, insulin resistance, cholesterol values, when not treated, it has negative effects on all organs and systems in the body, especially the endocrine and cardiovascular system. The purpose of this study; to emphasize these risk factors related to obesity again, to draw attention to the level of awareness in terms of obesity and protection from obesity related diseases.Materials and Methods: Archive information of 100 patients who applied to Ankara University Health Sciences University Dışkapı Yıldırım Beyazıt Training and Research Hospital Internal Diseases Polyclinic between 01 December 2016 and 01 June 2017 with a desire to lose weight was examined. Patients who were excluded from exclusion criteria and whose BMI was m2 25 kg / m2 were included in the study. Age, gender, curriculum vitae, blood pressure, anthropometric measurements and laboratory data recorded in patient files were used in the routine functioning of the Internal Diseases Polyclinic. Measurements and blood tests were done in the morning hours after at least 8 hours of fasting. The data of the study were analyzed using Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) statistical package program.Results: Size E: 178.00 (165-186), K: 161.00 (150-185) (p <0.001) and body weight E: 100.00 (76-134), K: 87.00 (66-140 ) (p <0.001). Waist / hip circumference ratio was E: 0.88 ± 0.09, K: 0.83 ± 0.06 (p = 0.02). TPG K: 94.00 (61-218), E: 101.00 (70-219) (p = 0.05). HDL E: 41.00 (28-141), K: 48.00 (31-78) (p = <0.01). Vitamin B12 K: 215.00 (97-1500), E: 188.00 (107-394) (p: 0.04)HOMA IR Overweight: 1.57 (0. 5-5.7), Stage 1 Obese: 2.19 (0.55-20.20), Stage 2 Obese: 2.80 (1.09- 12. 7), Stage 3 Obese: 3.06 (0.42-6.2 ) (p: 0.002).Waist circumference; overweight: 89.86 ± 10.71, Stage 1: 95.30 ± 16.51, Stage 2: 104.52 ± 9.04, Stage 3 obese: 114.88 ± 11.75 (p <0.001). Hip circumference; overweight: 107.0 (97-125), Stage 1: 114.0 (96-134), Stage 2: 125.0 (101-140), Stage 3: 130.0 (111-150) (<p : 0.001). Body weight; overweight: 78.0 (66-100), Stage 1: 88.0 (75-159), Stage 2: 88.0 (75-159), Stage 3: 94.0 (83-134), Stage 4 : 116.0 (94-140) (p <0.01). LDL overweight: 114.17 ± 29.82, Stage 1: 130.58 ± 34.80, Stage 2: 137.34 ± 29.31, Stage 3: 119.22 ± 22.98 (p: 0.04 ). Insulin overweight: 7.8 (0.57-25.4), Stage 1: 9.90 (3.1-82.1), Stage 2: 13.07 (4.11-53.2), Stage 3: 11.2 (2.24-29.3) (p: 0.00). APG; overweight: 86.0 (61-133), Stage 1: 90.00 (72-155), Stage 2: 92.00 (71-136), Stage 3: 97.00 (76-115) (p: 0,04)Conclusion: As a result of our study, as the BMI increases in accordance with the literature, APG, HOMA-IR, insulin, hip circumference, waist / hip ratio, LDL, platelet count, folate levels increase. We also found that vitamin D levels decreased as BMI increased. We have seen that the highest awareness rate is in the overweight group. In addition to these results, we encountered new questions that should be answered such as the dose and necessity of vitamin D replacement in obese patients, and preventing unnecessary tests such as anti tpo and anti tg. We have seen that new studies are needed in different areas on a larger scale. | en_US |