Show simple item record

dc.contributor.advisorAkan, Mehmet
dc.contributor.authorSoylu Buğdayci, Nihan
dc.date.accessioned2020-12-04T10:43:47Z
dc.date.available2020-12-04T10:43:47Z
dc.date.submitted2012
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/75025
dc.description.abstractBu çalışmada broiler entegrasyon birimlerinde Salmonella sıklığının, serotiplerinin veüretim birimlerinde bulaşma kaynaklarının belirlenmesi amaçlandı.Broiler damızlık kümesler, kuluçkahane, yem üretim birimini, broiler kümesleri,kesimhane ve rendering biriminden olmak üzere toplam 51 532 materyal incelendi. Bumateryallerden Salmonella izolasyonunda, civciv organ materyallerinden direkt kanlıagara ekim, su örneklerinden filtrasyon ve diğer materyallerden ise ISO 6579 yöntemikullanıldı.Çalışmada elde edilen bulgulara göre damızlık biriminde pozitiflik belirlenmemişancak sırası ile kuluçkahane (%0,04), yem üretim birimi (%0,64), broiler kümesler(%2,79), kesimhane (%22,14) ve rendering (%2,4) birimlerinde Salmonella spp.izolasyonu gerçekleştirildi.Serotiplendirmede dominant serotip S. Infantis (%57,6) bulundu. İzole edilen diğerserotipler ise sırası ile S. Mbandaka (%14,6), S. Senftenberg (%7,1), S. Virchow (%5,6),S. Kentucky (%5), S. Bongor (%4,7), S. Tennessee (%4), S. Meleagridis (%1,4), S. Carrau(%0,7), S. Worthington (%0,4), S. Agona (%0,38), S. Liverpool (%0,08), S. Bredeney(%0,08), S. Livingstone (%0,08), S. Brandenburg (%0,04), S. Cerro (%0,04), S.Manhattan (%0,04), S. Newport (%0,04), S. Bovismorbificans (%0,04) olarak belirlendi.Yapılan çalışma bulgularına göre, Salmonella pozitifliğinin kesimhaneörneklerinde yüksek çıkması, bu ünitede özellikle çapraz bulaşmanın önlenmesiningerekliliği belirlendi. Sonuç olarak, broiler sürülerde Salmonella kontrolününuygulanmasının insan sağlığı açısından önemi ortaya kondu.Anahtar Sözcükler: Broiler, entegrasyon, izolasyon, kontrol, Salmonella
dc.description.abstractIn this study, the aimed to determine the incidence, serotypes and the contaminationsources of Salmonella in production units of broiler integration.The total 51 532 material has been viewed from broiler breeders farms, hatchery,feed manufacturing unit, broiler farms, slaughterhouse and rendering unit. The blood agarused for chicks? organs, filtration used for water samples and the ISO 6579 method usedfor the other materials in isolation of Salmonella.According to the findings of our study, there wasn?t find any positive in breedersunit but Salmonella spp. Isolation was performed in hatchery (0.04%), feed productionunit (0.64%), broiler farms (2.79%), slaughterhouse (22.14%) and rendering (% 2.4)units.The S. Infantis (57.6%) was found the dominant serotype in serotyping. Theother isolated serotypes respectively S. Mbandaka (14.6%), S. Senftenberg (7.1%), S.Virchow (5.6%), S. Kentucky (% 5), S. Bongor (4.7%), S. Tennessee (4%), S.Meleagridis (1.4%), S. Carrau (0.7%), S. Worthington (0.4%), S. Agona (% 0.38), S.Liverpool (0.08%), S. Bredeney (0.08%), S. Livingstone (0.08%), S. Brandenburg (%0.04), S. Cerro (% 0.04), S. Manhattan (% 0.04), S. Newport (% 0.04), S.Bovismorbificans (% 0.04).According to the findings of the study, the high Salmonella positivity inslaughterhouse samples, identified the need for prevention of cross contamination in thisunit. As a result, the implementation of the control of Salmonella in broiler flocks werefound that importance for human health.Key Words: Broiler, control, integration, isolation, Salmonellaen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.titleBroiler entegrasyonunda salmonella kontrol programı
dc.title.alternativeSalmonella control program in broiler integration
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentMikrobiyoloji Anabilim Dalı
dc.subject.ytmChicken farming
dc.subject.ytmChickens
dc.subject.ytmSalmonella
dc.subject.ytmCross infection
dc.subject.ytmAnimal diseases
dc.subject.ytmSalmonella infections
dc.identifier.yokid424989
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityANKARA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid303166
dc.description.pages77
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess