Show simple item record

dc.contributor.advisorÇetin, Enver Tali
dc.contributor.authorAktan, Gülşen
dc.date.accessioned2023-09-26T11:19:15Z
dc.date.available2023-09-26T11:19:15Z
dc.date.submitted2018-08-06
dc.date.issued1980
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/749764
dc.description.abstract- 40 - - ÖZET - Bu çalışmada, muavene maddelerinden izole edilen Candida cinsinden 100 suşün tür ayırımı yapılmıştır. Tanıda suşlarm fer- mentasyon, klamidospor ve çrerm tüpü oluşturma özellikleri araştı rılmıştır. Denenen suşlarm 78 ine Candida albicans, 9 una Candida parakrusei, 5 ine Candida pseudotropicalis, 3 üne Candida tropi- calis, 3 üne Candida krusei ve 2 sine Candida quillermondii tanısı konmuştur. Klamidospor oluşturma deaişik oranlarda anar içeren mısır unlu jeloz, mısır unlu jeloz + % 1 Tween-80, mısır unlu jeloz +. %.1 sodyum torokolat içeren besiyerleri ve valnız % 1 sodyum torokolat içeren distile suda incelenmiş ve sodyum torokolatlı distile suyun en uygun ortam olduğu saptanmıştır. Katı besiver ler inde batırma şek linde ekimin, yüzeyel ekimden daha iyi sonuç verdiği gözlenmiştir. Germ tüpü oluşumu için çeşitli havvan ve insan serumları ak tif ve inaktif olarak kullanılmış, içlerinden aktif kovun serumu seçilmiştir. Seruma pirolin, serin, amonyum ferro sülfat ve ferro sülfat ilavesinin qerm tüpü oluşturmada önemli bir katkısı olmadını saptanmış ve 100 Candida susu, yalnız aktif koyun serumuna ekilerek, bu özellik yönünden araştırılmıştır. Deneyler sonucunda, muayene maddelerinden izole edilen tüm Candida suşları aerm tüpü oluşturmuş tur. Candida albicans, dieter türlere oranla daha erken sonuç vermiş tir. % 1 peptonlu katı bes iver inin germ tüpü oluşumu için uycmn bir bes iver i olmadıkı saptanmıştır.-41- Soya küspesi kullanxlarak hazırlanan katı ve sıvı bes iver ler inde germ tüpü oluşturma özellicti araştırıldığında, sıvı besi- yerinin daha uygun olduğu saptanmıştır. Candida albicans 'm tanısında kullanılan f ermentasyon, klamidospor oluşturma ve oerm tüpü oluşturma özelliklerinin araştırıldığı deneyler içinde, erken ve' kesin sonuç vermesi yönün den klamidospor oluşturma özellisini ortava çıkaran deneylerin, amâc için en uygun olduau saptanmıştır.
dc.description.abstracten_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.titleCandida'ların morfolojik ve biyokimyasal özelliklerinin incelenmesi
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.identifier.yokid199085
dc.publisher.instituteTıp Fakültesi
dc.publisher.universityİSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
dc.type.submedicineThesis
dc.identifier.thesisid174445
dc.description.pages48
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess