Show simple item record

dc.contributor.advisorSökücü, Semra
dc.contributor.authorKaraböcüoğlu, Metin
dc.date.accessioned2023-09-26T11:16:23Z
dc.date.available2023-09-26T11:16:23Z
dc.date.submitted2021-09-15
dc.date.issued1990
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/749220
dc.description.abstract- 63 - ÖZET Temmuz 1989-Mayxs 1990 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlımı ve Hasta lıkları Anabilim Dalı'na, akut gastroenterit şikayeti ile başvuran sağlıklı gelişmiş üç ay- 1 yaş arası süt çocuklarında karbonhidrat emilim bozukluğunun gelişmesi ve diet ile ilişkisi incelendi. Bu amaçla, ishal şikayeti ile başvuran 245 hastada ta rama testi olarak dışkı pH'sı ve Klinitest tablet ile dış kıda indirgeyici madde bakıldı. Dışkı pH'sı 6' dan düşük ve/ veya Klinitest tablet ile dışkıda %0.5'den fazla indirgeyici madde bulunan 28 olguda oral laktoz tolerans testi uygulandı. Tüm hastaların ilk dışkılarına, OLTT için laktoz yüklemesi yapıldıktan sonra ve ishali düzelip taburcu olurken alman son dışkı örneklerinde ince tabaka kromatografsi uygulandı. Hastalara OLTT'nden sonra üç ayrı diet grubu uygulandı; düşük laktozlu bir formül, normal diet ve yoğurt verildi. Olguların biri hariç hepsi acil birimimize yatırılarak izlendi, hergün dışkılama sayısı, dışkı pH'sı, dışkıda indirgeyici madde bakıldı ve klinik bulgular izlendi. Çalışmamızın sonunda akut ishallerde karbonhidrat malabsorbsiyonunun 1-3 gün arasında, ortalama 3.89 + 2.79 günde geliştiği görüldü.- 64 - Diet grubuna bakılmaksızın tüm vakalar 6 gün içinde, ortalama 3.5 + 0.77 günde iyileşti. Farklı diet grupları arasında üçüncü günde dışkı sayı sı, dışkı pH'sı ve dışkıda indirgeyici madde yönünden bir fark yoktu. Ortalama iyileşme süresi, en kısa olan yoğurtlu diet alan grup (3.25 ± 0.66 gün) ile, en uzun olan normal diet alan grup (3.9 ± 0.7 gün) arasındaki fark anlamlıydı (p< 0.05). Düşük laktozlu diet ile yogurt ve düşük laktozlu diet ile normal diet arasında fark yoktu. Bu çalışma, akut ishallerde %11 oranında KEB oluştuğunu, ancak bu vakalarda da aileye ekonomik bir yük getiren düşük laktozlu dietlerin gereksizliğini, buna karşılık geleneksel yoğurdun seçilmiş en iyi diet türü olabileceğini göstermiştir.
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectÇocuk Sağlığı ve Hastalıklarıtr_TR
dc.subjectChild Health and Diseasesen_US
dc.titleAkut ishalli süt çocuklarında, karbonhidrat emilim bozukluğunun gelişimi ve beslenme ile ilişkisinin incelenmesi
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2021-09-15
dc.contributor.departmentÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmInfant
dc.subject.ytmNutrition
dc.subject.ytmDiarrhea
dc.subject.ytmCarbohydrates
dc.identifier.yokid11493
dc.publisher.instituteTıp Fakültesi
dc.publisher.universityİSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
dc.type.submedicineThesis
dc.identifier.thesisid11493
dc.description.pages76
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess