Bedelen beslenen birliklerin gıda güvenlik sistemleri ile bütünleşik bir yapıya sahip olabilmesi için dış kaynak kullanımı ihtiyacı
dc.contributor.advisor | Aktaş, Ramazan | |
dc.contributor.author | Utku, Tansu | |
dc.date.accessioned | 2023-09-26T10:22:43Z | |
dc.date.available | 2023-09-26T10:22:43Z | |
dc.date.submitted | 2018-08-06 | |
dc.date.issued | 2006 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/744481 | |
dc.description.abstract | Yönetim kademesinin deger yaratan süreçler üzerine yogunlasması ve digersüreçler için sarf edilen yönetimsel gayretlerin ikincil planda tutulması gerektigikonusunda bir fikir birligi vardır. Daha iyi ve daha ucuz olarak temin edilebilen verekabet avantajı getirmeyen süreç veya etkinlikler harici organizasyonlaradevredilerek is süreci hizmet olarak temin edilebilir. Dıs kaynak kullanımı suretiyletemin edilen hizmetleri, is süreci ile bütünlestirmekte uzmanlasan isletmelerkalitelerini ve etkinliklerini artırabilirler.Bu çalısmada gıda güvenligi boyutuyla dıs kaynak kullanımı ihtiyacı ortayakonulmaya çalısılmıstır. Arastırmanın uygulama kısmında gıda güvenlik sistemlerive öngereksinim programlarına iliskin anket soruları bedelen beslenen birlikler vehazır yemek firmaları üzerinden incelenmistir.Arastırmadan elde edilen bulgular, dıs kaynak kullanımına gidilmesidurumunda muhtemel servis saglayıcı olacak taseron firmaların sahip oldugu ölçekekonomisi ile gıda güvenligi sistemi uygulamaları ve sistemin etkinligi arasındapozitif bir iliski oldugu yönündedir. Bedelen beslenen birliklerde gıda güvenliksistemlerine iliskin bir uygulama tespit edilememistir.Bedelen beslenen birliklerin bu konuda eksik olan teknik bilgisi ve yapılmasıgereken yatırımlar dıs kaynak kullanımı suretiyle giderilebilir. Ancak piyasadakitaseronların bir kısmı tarafından gıda güvenlik sistemleri etkin olarak uygulanmadıgıdikkate alınmalıdır. Bu yüzden dıs kaynak kullanımına gidilmesi durumunda sarfedilen yönetimsel gayretlerin büyük kısmı taseron seçim sureci üzerineyogunlastırılmalıdır. Dıs kaynak kullanım seçeneginin degerlendirilemedigibirliklerde ise gıda güvenlik sistemleri uygulamasına yönelik çalısmalar baslatılmalıve TMK'lar bu dogrultuda düzenlenmelidir. | |
dc.description.abstract | It is universally accepted that management must concentrate on valueadding processes and that other processes need to be secondary in terms ofmanagement attention. Processes or activities, which are better or more cheaplyprovided by others without adding a competitive differentiation, might as well begiven to external organisations. Companies that specialize in providing outsourcingservices to businesses can often more efficiently provide them to a higher quality.In this research, food safety perspective is evaluated in the need ofoutsourcing. Field study phase of the research is based upon the survey aboutcatering firms and units in gendarmerie forces fed by a special financial method byusing a questionnarie for food safety systems and its prerequisitive programs.The finding of the survey demonstrate that there is a positive relation betweenthe efficiency of food safety system and catering firm?s economies of scale. Thefindings about the implementation of food safety system in gendermarie?s units is notdetermined.Necessary investment in facilities, equipment and manpower are reduced andinadequate know-how among gendermarie?s units can be eliminated by outsourcing.But it is taken into consideration that some of the sub-contractors in the market don?tapply food safety systems efficiently. For this reason the most of the exertedmanagement effort should be concentrated on the phase of sub-contractor selection.The preparation for the implementation food safety system must begin with the unitswhich is not available to begin to outsource as an alternative. Therefore, TMK?smust be reorganized according to requirement about food safety systems. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ekonomi | tr_TR |
dc.subject | Economics | en_US |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.subject | İşletme | tr_TR |
dc.subject | Business Administration | en_US |
dc.title | Bedelen beslenen birliklerin gıda güvenlik sistemleri ile bütünleşik bir yapıya sahip olabilmesi için dış kaynak kullanımı ihtiyacı | |
dc.title.alternative | Outsourcing necessity for the integration of gendarmerie units fed by a special financial method with food safety systems | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Güvenlik Bilimleri Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Outsourcing | |
dc.subject.ytm | Food safety | |
dc.identifier.yokid | 9000033 | |
dc.publisher.institute | Savunma Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | KARA HARP OKULU KOMUTANLIĞI | |
dc.identifier.thesisid | 220008 | |
dc.description.pages | 207 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |
Files in this item
Files | Size | Format | View |
---|---|---|---|
There are no files associated with this item. |