Show simple item record

dc.contributor.advisorDursun Küçükoğlu, Meral
dc.contributor.authorDönmez Özel, Büşra
dc.date.accessioned2023-09-22T12:48:46Z
dc.date.available2023-09-22T12:48:46Z
dc.date.submitted2023-07-20
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/743652
dc.description.abstractİnsanoğlunun yeryüzüne ayak bastığı ilk andan yaşadığımız güne dek geçmiş olan süreç boyunca yiyecek içecek işletmelerinde sürekli değişim geçirmiş ve bu olay çeşitli sürelerde çeşitli mutfak akımlarının meydana gelmesine sebep olmuştur. Bu düşünceden yola çıkılarak yapılan çalışmanın amacını yaşayan mutfak uygulamasını deneyimlemek isteyen yerli ve yabancı turistlerin yaşayan mutfak deneyimlerinin demografik özelliklere göre farklılıklarını ölçmek oluşturmaktadır. Konunun önemi ve yeni bir uygulama olması sebebiyle örneklem belirleme aşamasında, tesadüfi olmayan örnekleme yöntemi tercih edilmiştir. Çalışmada uygulanan veri toplama tekniği ise sosyal bilimlerde sıkça başvurulan anket tekniğidir. Toplanan verilerin öncelikle güvenirlik analizi ve normallik dağılımına bakılmış, faktör analizi yapılmış ve daha sonra yüzde, frekans, aritmetik ortalama standart sapma gibi temel analizler yapılmıştır. Son olarak ise toplanan verilere T- testi ve One-Way ANOVA yapılmıştır. Kapadokya'yı ziyaret eden turistlerin yaşayan mutfak deneyimlerinin demografik özelliklerine göre farklılıklarının ortaya konulması amacıyla Nevşehir'de bulunan ve yaşayan mutfak üzerine ilk çalışmaları yapan bir konaklama işletmesine toplamda 500 anket dağıtılmış ve 356 adet anket geri toplanmış ve belirlenen analizler yapılıp yorumlanmıştır. Bulgular sonucunda; turistlerin yaşayan mutfak uygulaması ile ilgili deneyimlerinde özellikle eğitim ve estetik deneyim algısının baskın olarak öne çıktığı ve turistlerin demografik özelliklerine göre deneyim boyutları ortalamaları arasında anlamlı farklar olduğu belirlenmiştir.
dc.description.abstractABSTRACTThroughout the process from the first moment that human beings set foot on the eart to the day we live, food and beverage businesses have undergone constant changes, and this event has led to the occurrence of various kitchen trends at various times. Based on this idea, the aim of the study is to measure the differences in the living cuisine application according to demographic characteristics. Due to the importance of the subject and the fact that it is a new application, non-random sampling method was preferred in the sampling stage. The data collection technique applied in the study is the questionnaire technique, which is frequently used in social sciences. First of all, the reliability analysis was performed, and then basic analyzes such as percentage, frequency, arithmetic mean Standard deviation were made. Finally, T-test and One- Way ANOVA were performed on the collected data. In order to reveal the differences between the Living Cuisine Experiences of the Tourists Visiting Cappadocia and their demographic characteristics, a total of 500 Questionnaires were distributed to an accommodation business in Nevşehir, which made the first studies on the living cuisine, and 356 questionnaires were collected back and the determined analyzes were made and interpreted. As a result of the findings; it has been determined that the perception of education and aesthetic experience is dominant in the experiences of the tourists regarding the living kitchen application, and there are significant differences between the averages of the experience dimensions according to the demographic characteristics of the tourists.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGastronomi ve Mutfak Sanatlarıtr_TR
dc.subjectGastronomy and Culinary Artsen_US
dc.subjectTurizmtr_TR
dc.subjectTourismen_US
dc.titleKapadokya'yı ziyaret eden turistlerin yaşayan mutfak deneyimleri üzerine bir araştırma
dc.title.alternativeA research on living kitchen experiences of tourists visiting cappadocia
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2023-07-20
dc.contributor.departmentGastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmExperience
dc.subject.ytmCulinary tourism
dc.subject.ytmNevşehir-Cappadocia
dc.subject.ytmTourists
dc.subject.ytmExperiential tourism
dc.subject.ytmCustomer experience
dc.subject.ytmCulinary arts
dc.identifier.yokid10290282
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityNEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid760153
dc.description.pages131
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess