Show simple item record

dc.contributor.advisorGüngör, Şenay
dc.contributor.authorSancar, Mustafa Cihat
dc.date.accessioned2023-09-22T12:47:51Z
dc.date.available2023-09-22T12:47:51Z
dc.date.submitted2022-04-06
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/743518
dc.description.abstractİnsanların içinde bulundukları ortamın iklim koşullarına en az enerji tüketerek uyumsağlama çabası biyoklimatik konfor olarak tanımlanmıştır. Bu çalışmada da Türkiye'ninönemli turizm merkezlerinden biri olan Antalya ilinin biyoklimatik konfor açısındanincelenmesi amaçlanmıştır. Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) tabanlı olarak yapılan buçalışmada öncelikle MGM'den iklim parametreleri (sıcaklık, bağıl nem, yağış, rüzgâr,güneşlenme süreleri) elde edilerek mekânsal enterpolasyon teknikleri ile raster verilerüretilmiştir. CBS ortamında üretilen raster veriler kullanılarak Isı İndeksi (Heat İndex) veTurizm Konfor İndeksi uygulanmıştır.Çalışma alanı Isı İndeksi (Heat İndex) açısından biyoklimatik konfor özellikleri aylaragöre değerlendirildiğinde mayıs, haziran, temmuz, ağustos, eylül ve ekim aylarında`Konforlu` termal algılama düzeyi belirlenmiştir. Çalışma alanı biyoklimatik konforözellikleri Turizm Konfor İndeksi açısından aylara göre değerlendirildiğinde ise tümaylarda `Kabul Edilebilir`, `İyi` ve `Çok İyi` konfor düzeyleri tespit edilmiştir. Bununyanında `İdeal` düzeyde turizm konforu mayıs ayında Kumluca, Finike ilçeleriçevresinde ve Kaş ilçesi çevresinde görülmüştür. TCI skalasında yer alan `haylielverişsiz`, `son derecede elverişsiz` ve `olanaksız` turizm konfor düzeylerine iserastlanmamıştır.Sonuç olarak çalışma alanında kıyı turizmi yıl boyunca uygundur. Ancak kıyı turizmininefektif sıcaklıkların olumsuz sonuçlarından kaynaklı olarak ilkbahar ve sonbaharaylarında daha uygun olduğu belirlenmiştir. Turizm aktivitelerinin sürdürülebilirliği veplanlama açısından bu tarz çalışmaların desteklenmesi önerilmektedir.
dc.description.abstractThe effort to adapt to the climate with the least energy in conditions suitable for the climatic conditions of the environment we live in is bioclimatic comfort. In this study, it was aimed to examine the province of Antalya, one of the important tourism centers of Turkey, in terms of bioclimatic comfort. In this study, which is based on Geographic Information Systems (GIS), first of all, climate parameters (temperature, relative humidity, precipitation, wind, sunshine duration) were obtained from MGM.Raster data was produced with spatial interpolation techniques. Heat Index and Tourism Comfort Index were applied by using raster data produced in GIS environment.When the bioclimatic comfort characteristics of the study area were evaluated according to the months in terms of the Heat Index, the `Comfortable` thermal perception level was determined in May, June, July, August, September and October. When the bioclimatic comfort features of the study area were evaluated according to the months in terms of Tourism Comfort Index, `Acceptable`, `Good` and `Very Good` comfort levels were determined in all months. In addition, the `ideal` level of tourism comfort was observed around Kumluca, Finike districts and Kaş district in May. There were no `highly unsuitable`, `extremely unfavorable` and `impossible` tourism comfort levels in the TCI scale.As a result, coastal tourism is suitable throughout the year in the study area. However, coastal tourism was determined to be more suitable in spring and autumn due to the negative consequences of effective temperatures. It is recommended to support such studies in terms of the sustainability of tourism activities .en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectCoğrafyatr_TR
dc.subjectGeographyen_US
dc.titleAntalya ili biyoklimatik konfor şartlarının Coğrafi Bilgi Sistemleri tabanlı analizi
dc.title.alternativeGeographic Information Systems based analysis of bioclimatic comfort conditions in Antalya
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2022-04-06
dc.contributor.departmentCoğrafya Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10273406
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityNEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid714223
dc.description.pages121
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess