Show simple item record

dc.contributor.advisorSürücüoğlu, Metin Saip
dc.contributor.authorÇağiran Yilmaz, Feray
dc.date.accessioned2020-12-04T10:35:38Z
dc.date.available2020-12-04T10:35:38Z
dc.date.submitted2015
dc.date.issued2018-12-16
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/74337
dc.description.abstractBu araştırmanın amacı; yeni infertilite tanısı konulan hastaların; beslenme alışkanlıklarını, beslenme durumlarını ve antropometrik ölçümlerini incelemektir. Diyarbakır Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Kadın Doğum Polikliniğine başvuran ve çalışmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden 100 kadın araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Katılımcıların genel özellikleri, beslenme alışkanlıkları, bir günlük besin tüketim kayıtları araştırmacı tarafından oluşturulan anket formunda sorgulanmıştır. Ayrıca kadınların antropometrik ölçümleri alınmış ve biyokimyasal bulgularına hasta dosyaları aracılığıyla ulaşılmıştır. Çalışmaya katılan kadınların ortalama yaşı 27.3±5.8 yıldır. Katılımcıların %65.0'inde primer infertilite, %35.0'inde sekonder infertilite vardır ve Beden Kütle İndeksi (BKİ) değeri arttıkça sekonder infertilite görülme oranının arttığı sonucuna ulaşılmıştır (p:0.030). Kadınların %58.0'i hafif şişman-şişman grubunda yer alırken, %42.0'si normal BKİ'ye sahiptir. Katılımcıların bel çevreleri değerlendirildiğinde %39.0'u yüksek riskli, %35.0'i normal ve %26.0'sı riskli grupta yer almaktadır. Bel/kalça oranlarına bakıldığında ise %46.0'sı yüksek riskli, %33.0'ü normal ve %21.0'i riskli grupta yer almaktadır. Kadınların biyokimyasal bulguları değerlendirildiğinde; FSH, prolaktin ve TSH değerleri referans aralığındayken; LH ve E2 düzeyleri referans aralığının üstünde bulunmuştur. LH dışındaki diğer kan parametreleri ile BKİ değeri arasında istatistiksel olarak herhangi bir anlamlılık bulunmazken (p>0.05), BKİ değeri arttıkça LH düzeylerinin arttığı gözlenmiştir (p:0.014). Katılımcıların bir günlük besin tüketim kayıtları sonuçları BKİ değerine göre değerlendirildiğinde BKİ değeri arttıkça bir günlük ortalama enerji ve yağ alım miktarlarının anlamlı derecede düştüğü bulunmuştur (sırasıyla p: 0.005 ve p: 0.014). BKİ değeri ile karbonhidrat, protein, posa, vitamin ve mineral alımları arasında ise herhangi bir ilişki bulunmamıştır (p>0.05). İnfertilite tanısı almış kadınlarda tıbbi tedavinin yanı sıra sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazandırılması ve BKİ'lerinin normal aralıkta olması hastalığın önlenmesi açısından önem arz etmektedir.
dc.description.abstractThe aim of this study is to investigate the nutrition habits, nutrition status and anthropometric measurements of patients newly diagnosed with infertility. The study sample is composed of 100 patients who consulted to Diyarbakır Maternity and Child Health Hospital's Gynecology Clinic. Individuals' general characteristics, eating habits, a 24-hour food consumption records were recorded in the form of a questionnaire prepared by the researcher and also anthropometric measurements were taken and biochemical findings were reached through patient files. The mean age of the patients was 27.3±5.8 years. 66.0% of participants was observed primary infertilty, secondary infertility was observed in 34.0% and Body Mass Index (BMI) value increases when it is concluded that the increased incidence of secondary infertility (p = 0.030). While 58.0% of the women in the group of overweight-obese, 42.0% have a normal BMI. When participants' waist circumference assessed; 39.0% of participants are located in higher risk group, 35.0% of participants are located in normal group and 26.0% of participants are located in risk group. When participants' waist/hip ratio assessed; 46.0% of participants are located in higher risk group, 33.0% of participants are located in normal group and 21.0% of participants are located in risk group. The biochemical findings are women; FSH, prolactin and TSH levels were reference range, while the LH and E2 levels were above the reference range. There was no statistical significance was found between BMI and other blood parametres except LH (p>0.05). A positive relationship was found between BMI and LH (p:0.031). Participants' a 24-hour food consumption records are evaluated according to BMI; when BMI increases, energy and fat intake has been found decrease (respectively p = 0.046 and p = 0.048). There was no statistical significance was found between BMI and carbohydrate, protein, fiber, and vitamin and mineral intake (p>0.05). Gaining healthy eating habits and a normal range of BMI, as well as, medical therapy in patients with infertility is important for the disease prevention.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleYeni infertilite tanısı alan kadınların beslenme durumlarının değerlendirilmesi
dc.title.alternativeThe evaluation of nutritional status in patients with infertility at the time of diagnosis
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-12-16
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı
dc.subject.ytmInfertility
dc.subject.ytmInfertility-female
dc.subject.ytmNutrition
dc.subject.ytmNutritional status
dc.subject.ytmBody mass index
dc.identifier.yokid10095791
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityANKARA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid417234
dc.description.pages172
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess