Show simple item record

dc.contributor.advisorKoyuncu Zeybek, Derya
dc.contributor.authorŞenol, Betül
dc.date.accessioned2023-09-22T12:43:46Z
dc.date.available2023-09-22T12:43:46Z
dc.date.submitted2022-06-14
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/742946
dc.description.abstractBu tez çalışmasında, gıda ürünlerinde yer alan gluten (gliadin) içeriğinin tayini için yeni bir etiketli elektrokimyasal immünosensör geliştirildi. Bunun için, öncelikle camsı karbon elektrot yüzeyi (GCE), hazırlanan grafen oksit (GO) dispersiyonu ile sonrasında ise gümüş nanopartiküllerin (AgNP) elektrokimyasal olarak biriktirilmesi ile modifiye edildi. Hazırlanan modifiye elektrot GCE/GO/AgNP olarak isimlendirildi. GC/GO/AgNP elektrodun yüzey özelliklerinin incelenmesi için Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) kullanıldı ve bunun yanında EDX analizi de yapıldı. Modifiye elektrodun elektrokimyasal özelliklerinin incelenmesi için, dönüşümlü voltametri (CV), elektrokimyasal empedans spektroskopisi (EIS) ve diferansiyel puls voltametri (DPV) teknikleri kullanıldı. Uygun immünosensör yapısının oluşturulması için deney koşulları optimize edildi. Gliadin proteininin tayini, HRP enziminin substratlarının (hidrokinon ve hidrojen peroksit) hücre ortamına ilave edilmesinden sonra, diferansiyel puls voltametri (DPV) tekniği kullanılarak gerçekleştirildi. Gliadin proteini için doğrusal çalışma aralığı 0,5-200 μg mL-1 olarak belirlendi.
dc.description.abstractIn this thesis study, a new labeled electrochemical immunosensor was developed for determination of gluten (gliadin) content in food products. For this, first the glassy carbon electrode surface (GCE) was modified by the prepared graphene oxide (GO) dispersion and then by electrochemically deposition of silver nanoparticles (AgNP). The prepared electrode was called as GCE / GO / AgNP. The surface properties of GC/GO/AgNP electrode was investigated via Scanning Electron Microscope (SEM) and in addition EDX analysis was performed. The electrochemical properties of the modified electrode were investigated by cyclic voltammetry (CV), electrochemical impedance spectroscopy (EIS) and differential pulse voltammetry (DPV) methods. The experimental conditions have been optimized to form the appropriate immunosensor structure. The determination of the gliadin protein was carried out using differential pulse voltammetry (DPV) technique after the substrates (hydroquinone and hydrogen peroxide) of the HRP enzyme were added to the cell environment. The linear working range for the gliadin protein was determined as 0.5-200 μg mL-1.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.titleGliadin tayini için grafen oksit ve nanopartikül temelli elektrokimyasal immünosensör geliştirilmesi
dc.title.alternativeDevelopment of electrochemical immunosensor for gliadin determination based on graphene oxide and nanoparticle
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2022-06-14
dc.contributor.departmentBiyokimya Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmCeliac disease
dc.subject.ytmElectrochemistry
dc.subject.ytmGliadin
dc.subject.ytmGlutens
dc.subject.ytmSilver
dc.subject.ytmImmunosensor
dc.subject.ytmNanoparticles
dc.subject.ytmGraphene oxide
dc.identifier.yokid10278358
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKÜTAHYA DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid674224
dc.description.pages92
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess