Show simple item record

dc.contributor.advisorÇığ, Fatih
dc.contributor.authorDemir, Hakan
dc.date.accessioned2023-09-22T12:42:25Z
dc.date.available2023-09-22T12:42:25Z
dc.date.submitted2021-10-28
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/742759
dc.description.abstractBu çalışma 2019-2020 yılları içerisinde Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Laboratuvarları ve Mardin ili Artuklu ilçesinde, tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Daha önceden tanısı yapılan Serretia grimesii TV62D (azot bağlayıcı), Brevibacillus choshinensis TV53D (azot bağlayıcı) ve bu bakterilerin iklili kombinosyonunun (TV62D+TV53D) yanısıra 1 ton/da Biyokömür uygulamalı ve uygulama yapılmayan parsellerde Ceyhan-99 ekmeklik buğday çeşidinin gelişimi, verim ve verim öğeleri üzerine olan etkilerinin belirlenmesi, amaçlanmıştır. Deneme parsellerinde bitki boyu (cm), başak boyu (cm), kardeş sayısı, metrekarede başak sayısı, başakta başakçık sayısı, başakta tane sayısı, bin tane ağırlığı (gr), tane verimi (kg/da), biyolojik verim (kg/da), hektolitre ağırlığı (kg/100 l), Onbaşak ağırlığı(gr), hasat indeksi (%), yaş gluten (%), sedimantasyon oranı (ml), protein oranı (%) değerleri belirlenmiştir.Yürütülen çalışma sonucunda; Ceyhan-99 buğday çeşidinde yapılan uygulamalar ile bitki boyunun 64.6-86.9 cm, başak boyunun 6.73-9.00 cm, kardeş sayısının 2.80-4.73 adet, metrekarede başak sayısının 51.7-75.7 adet, başakta başakçık sayısının 15.8-20.1 adet, başakta tane sayısının 43.0-54.1 adet, bin tane ağırlığının 28.6-40.6 g, tane veriminin 252.7-372.1 kg/da, biyolojik verimin 1262.5-2306.9 kg/da, hektolitre ağırlığının 77.3-80.1 kg/100, on başak ağırlığının 14.0-25.6, hasat indeksinin ise % 13.7-22.6, yaş gluten 33.2-34.7 ,sedimantasyon oranı 51.9-56.1, protein oranı 13.5-14.2 arasında değiştiği gözlenmiştirSonuç olarak Ceyhan-99 buğday çeşidinde en düşük tane verimi Biyokömür uygulaması yapılmayan TV62D (Serretia grimesii) bakteri uygulaması ile 252.7 kg/da, en yüksek tane verimi Biyokömür uygulamasında 372.1 kg/da ile elde edilirken; bakteri uygulamaları arasında en yüksek verim 354.1 kg/da ile azot bağlayıcı ve fosfat ve çözücü bakteri çeşidi olan TV53D (Brevibacillus choshinensis) uygulamasında elde edilmiştir.
dc.description.abstractThis study was carried out in Siirt University Faculty of Agriculture, Department of Agronomy Laboratories and Artuklu district of Mardin province in 2019-2020, in a randomized block design with 3 replications. In addition to the previously diagnosed Serretia grimesii TV62D (nitrogen fixing), Brevibacillus choshinensis TV53D (nitrogen fixing) and the binary combination of these bacteria (TV62D+TV53D), the development of Ceyhan-99 bread wheat variety in 1 ton/da biochar applied and untreated plots, yield and It is aimed to determine the effects on yield elements. Plant height (cm), spike height (cm), number of spikelets, number of spikes per square meter, number of spikelets per spike, number of grains per spike, thousand grain weight (gr), grain yield (kg/da), biological yield (kg/da) in experimental plots), hectoliter weight (kg/100 l), head of head (gr), harvest index (%), wet gluten (%), sedimentation rate (ml), protein ratio (%) values were determined.As a result of the work carried out; With the applications made in Ceyhan-99 wheat variety, the plant height is 64.6-86.9 cm, the spike length is 6.73-9.00 cm, the number of spikelets is 2.80-4.73, the number of spike per square meter is 51.7-75.7, the number of spikelets per spike is 15.8-20.1, the number of grains per spike is 43.0- 54.1 pieces, 28.6-40.6 g per thousand grain weight, 252.7-372.1 kg/da of grain yield, 1262.5-2306.9 kg/da of biological yield, 77.3-80.1 kg/100 of hectoliter weight, 14.0-25.6 of ten spike weight, 13.7% of harvest index -22.6, wet gluten 33.2-34.7, sedimentation ratio 51.9-56.1, protein ratio 13.5-14.2.As a result, in Ceyhan-99 wheat variety, the lowest grain yield was obtained with TV62D (Serretia grimesii) bacteria application without Biochar application, 252.7 kg/da, while the highest grain yield was obtained with 372.1 kg/da in the control application with Biochar application; Among bacterial applications, the highest yield of 354.1 kg/da was obtained in the application of TV53D (Brevibacillus choshinensis), which is a nitrogen-fixing and phosphate solubilizing bacteriaen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleACC deaminaz ( 1-amin-cyclopropone-1-carboxylic acid deaminase) aktivitesi gösteren bitki gelişimini teşvik edici bakteri (PGPB) ve biyokömür (biochar) uygulamalarının ekmeklik buğdayda gelişme, verim ve verim öğeleri üzerine etkisinin belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of the effect of plant growth promoting bacteria (PGPB) indicating deaminase (1-amine-cyclopropone-1-carboxylic acid deaminase) activity and biochar application on growth, yield and yield components of bread wheat
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2021-10-28
dc.contributor.departmentTarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmBread wheat
dc.identifier.yokid10241031
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySİİRT ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid688809
dc.description.pages83
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess