Annenin beslenme durumunun anne sütü içeriğine (makro besin öğeleri) etkisinin incelenmesi
dc.contributor.advisor | Bozkurt, Gülçin | |
dc.contributor.advisor | Çoban, Emine Asuman | |
dc.contributor.author | Tanrıverdi, Fatma Şule | |
dc.date.accessioned | 2023-09-22T12:40:47Z | |
dc.date.available | 2023-09-22T12:40:47Z | |
dc.date.submitted | 2022-02-25 | |
dc.date.issued | 2020 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/742558 | |
dc.description.abstract | Araştırmanın amacı, annenin beslenme durumunun anne sütü içeriğine (makro besin öğeleri) etkisini incelemektir. Tanımlayıcı, kesitsel ve prospektif özellikte, Ekim 2019Aralık 2019 tarihleri arasında yürütülen araştırmanın örneklemini 46 anne oluşturdu. Veriler, araştırmacı tarafından oluşturulan veri toplama formu ile toplandı. Araştırmaya katılan annelerin yaş ortalamalarının 28,6 ±5,5 olduğu, doğum sonrası beden kitle indeksi ortalamasının 28,5±4,6 olduğu ve bebeklerin %89'unun sadece anne sütü ile beslendiği belirlendi. Annenin beden kitle indeksinin anne sütü yağ ve kalori içeriği ile pozitif ilişkili olduğu bulundu (p<0,05). Annelerin günlük ortalama 52 g protein aldığı, annenin 5. gün BeBis programındaki protein değeri ile son süt protein değeri arasında negatif ilişki olduğu (p<0,05) saptandı. Annenin 5. gün BeBis programındaki enerji değeri ile ön sütson süt protein ve ham protein değeri arasında negatif ilişki (p<0,05) bulundu. Annenin tükettiği karbonhidrat ile anne sütü karbonhidrat değeri arasında pozitif ilişki olduğu (p<0,05) görüldü. Annenin 15. gün BeBis programındaki; karbonhidrat, Karoten, Riboflavin ve K vitamini değeri ile 15. gün ön süt karbonhidrat değeri ve annenin tükettiği kalsiyum ve çinko değeri ile annenin 15. gün ön süt protein değeri arasında pozitif ilişki olduğu (p<0,05) bulundu. Sonuç olarak, annenin beslenme durumu ile anne sütü makro besin öğeleri arasında ilişki olduğu saptandı. | |
dc.description.abstract | The purpose of the study is to investigate the effect of maternal nutritional status on breast milk content (macro nutrients). The descriptive, cross-sectional and prospective study was conducted between October 2019 and December 2019 with 46 mothers. Data were collected with the data collection form created by the researcher. The mean age of the mothers participating in the study was 28.6 ± 5.5, the mean body mass index after delivery was 28.5 ± 4.6 and 89% of the babies were fed only breast milk. The mother's body mass ındex was found to be positively correlated with breast milk fat, total solide and calorie content (p <0.05). It was found that the mothers received an average of 52 g protein daily and there was a negative correlation between the protein value of the mother in the BeBis program and the last milk protein value on the 5th day (p <0.05). There was a negative correlation (p <0.05) between the energy value of the mother on the 5th day of the BeBis program and the anterior milk-final milk protein and raw protein value. There was a positive correlation between carbonhydrate consumed by mother and carbonhydrate value of breast milk (p <0.05). On the 15th day of the mother's BeBis program; carbonhydrate, carotene, riboflavin and vitamin K values were found to be positively correlated with 15-day anterior milk carbonhydrate, calcium and zinc consumed by the mother and the anterior milk protein value of the mother on the 15th day (p <0.05). As a result, it was found that there was a relationship between maternal nutritional status and breast milk macro nutrients. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Hemşirelik | tr_TR |
dc.subject | Nursing | en_US |
dc.title | Annenin beslenme durumunun anne sütü içeriğine (makro besin öğeleri) etkisinin incelenmesi | |
dc.title.alternative | Investigation of the effect of mother's nutrition status on breast milk content (macro nutrients | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2022-02-25 | |
dc.contributor.department | Ebelik Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Milk-human | |
dc.subject.ytm | Mothers | |
dc.subject.ytm | Nutrition | |
dc.subject.ytm | Nutritional status | |
dc.subject.ytm | Milk | |
dc.identifier.yokid | 10255810 | |
dc.publisher.institute | Lisansüstü Eğitim Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ-CERRAHPAŞA | |
dc.identifier.thesisid | 691307 | |
dc.description.pages | 124 | |
dc.publisher.discipline | Ebelik Bilim Dalı |
Files in this item
Files | Size | Format | View |
---|---|---|---|
There are no files associated with this item. |