Show simple item record

dc.contributor.advisorİnanç Tolun, Fatma
dc.contributor.authorIşık Akgül, Zeliha
dc.date.accessioned2023-09-22T12:35:07Z
dc.date.available2023-09-22T12:35:07Z
dc.date.submitted2022-11-07
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/741769
dc.description.abstractBu araştırma, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Kahramanmaraş'ta oldukça yaygın bir şekilde kullanılan ve dumansız bir tütün kullanım şekli olan Maraş otunun oksidatif strese neden olup olmadığının saptanması, Maraş otunun serum İskemi Modifiye Albumin (İMA) düzeylerine etkisi ve bunun sigara içenlerle karşılaştırılması amacıyla yapıldı. Çalışma, Maraş otu kullanan (Grup I), Sigara kullanan (Grup II, Sigara ve Maraş otu kullanmayan kontrol grubu (Grup III) olmak üzere 3 grup ile yapıldı. Her gruptaki bireyler 25-55 yaş aralığındadır. Bireyden alınan kan örneklerinde İskemi Modifiye Albumin seviyeleri kolorimetrik metodla ölçüldü. Gruplar arasında yaş ortalamaları açısından istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (p=.187). Araştırmaya katılan bireylerden, sigara içenlerin yaş ortalamasının 35.13±5.62 yıl, Maraş otu kullananların 37.62±8.87 yıl, kontrol grubunun ise 34.21±5.53 yıl olduğu belirlendi. İskemi Modifiye Albumin ortalama değerlerinin sigara içenlerde 0.55 ± 0.08 AbsU, Maraş otu kullananlarda 0.47 ± 0.07 AbsU, Kontrol grubunda ise 0.43 ± 0.12 AbsU olarak belirlendi.Çalışmanın sonucunda Maraş otu ve sigara kullanımının İskemi Modifiye Albümin düzeylerini arttırdığı, İMA düzeylerinin kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek olduğu belirlendi. Sonuçların bu tütün kullanım şekillerinin zararlı etkilerini azaltmada faydalı olabileceği düşünülmektedir.
dc.description.abstractThis study was carried out in order to determine whether wild tobacco, which is a smokeless tobacco use type and widely used in the Southeast of Turkey and Kahramanmaraş, caused oxidative stress, to identify the effect of wild tobacco on serum Ischemia-Modified Albumin (IMA) levels, and to compare the results with cigarette smokers. Study was conducted with three groups, which were those using wild tobacco (Group 1), those smoking cigarettes (Group 2), and the control group neither using wild tobacco nor smoking cigarettes (Group 3). The individuals included in the groups were in the 25-55 age range. Ischemia-modified albumin levels in the blood samples taken from individuals were measured through calorimetric method. No statistically significant difference was found between the groups in terms of mean ages (p=.187). It was determined that mean ages of the participants of the study were 35.13±5.62 years in the group smoking cigarettes, 37.62±8.87 years in the group using wild tobacco, and 34.21±5.53 years in the control group. Ischemia-modified albumin mean levels were found to be 0.55 ± 0.08 AbsU in the smoking group, 0.47 ± 0.07 AbsU in the group using wild tobacco, and 0.43 ± 0.12 AbsU in the control group. As a result of the study, it was determined that use of wild tobacco and cigarettes increased ischemia-modified albumin levels, and that IMA levels of the individuals in Group 1 and 2 were significantly higher compared to the control group. It is believed that the results obtained from the study will be beneficial in reducing the harmful effects of these tobacco use typesen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.titleMaraş otu ve sigara kullanan kişilerde serum iskemi modifiye albumin(İMA) düzeyleri ve oksidatif stres
dc.title.alternativeSerum ischemia-modified albumin levels and oxidative stress in individuals using wild tobacco and cigarettes
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2022-11-07
dc.contributor.departmentTıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmMaraş powder
dc.subject.ytmNicotiana rustica
dc.subject.ytmOxidative stress
dc.subject.ytmSerum
dc.subject.ytmSmoking
dc.subject.ytmIschemia-modified albumin
dc.identifier.yokid10326615
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid686199
dc.description.pages57
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess