Show simple item record

dc.contributor.advisorKenanoğlu, Burcu Begüm
dc.contributor.authorÖzmen, Kübra
dc.date.accessioned2023-09-22T12:31:22Z
dc.date.available2023-09-22T12:31:22Z
dc.date.submitted2023-03-29
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/741191
dc.description.abstractBu araştırma, Kemer, Aydın siyahı ve Manisa kır çizgili patlıcan çeşitlerinde farklı dönemlerde hasat edilen tohumlarda değişken sıcaklıklarla yapılan olgunlaştırma uygulamalarının canlılık ve Fenol, Antioksidan aktivasyonu üzerine etkilerini incelemek amacıyla 2018-2019 yıllarında yürütülmüştür. Denemeler Uşak Üniversitesi Ziraat Fakültesi araştırma laboratuvarı ile deneme arazisinde yürütülmüştür. Çalışmada çimlenme-çıkış oranları (%), ortalama çimleme-çıkış süreleri (gün), kontrollü bozulma testleri, priming, fenol ve antioksidan analizleri yapılmıştır. Her iki yılda da AS çeşidinde yapılan olgunlaştırma uygulamalarının hepsinde istatistiksel açıdan tüm olgunluklara ait tohum partilerinde TÇ20, NÇ20 değeri, % 18 KB testi sonucu TÇ ve % 20 KB sonucu TÇ ve NÇ değerleri anlamlı bulunmuştur (p<0,05-p<0,01). Kemer çeşidinde istatistiksel açıdan tüm olgunluklara ait tohum partileri arasında tüm olgunlaştırma uygulamaları ve HH grupları istatistiksel açıdan NÇ 20 ve NÇ30, NF30 sonuçlarında anlamlı bulunmuştur (p<0,05-p<0,01). MKÇ çeşidinde ise hasat günleri ve uygulamalar arasındaki ilişki TÇ-NÇ20 ve TF-NF30 ve TF-NF20, KB20NÇ-TÇ parametreleri bakımından anlamlı bulunmuştur (P<0,01). MKÇ çeşidi antioksidan içeriği istatistiksel açıdan 1. ve 2. yıla ait 20/35ºC partisi hariç tüm uygulamalar % 1 düzeyinde anlamlı bulunmuştur (p<0,05-p<0,01). K çeşidinin antioksidan içeriği her iki yıldaki sonuçları istatistiksel olarak değerlendirildiği de ilk yıl 20/35ºC'de olgunlaştırma ve HH uygulamaları istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,05-p<0,01). As çeşidinde antioksidan içeriği 1. yıl 35/20ºC olgunlaştırma uygulaması hariç diğer tüm uygulamalar istatistik olarak % 1 düzeyinde anlamlı bulunmuştur (p<0,01). Fenol değerleri ilk yıl ve EC değerleri ise 2.yıl istatistiksel açıdan üç tür için % 1 anlamlı bulunmuştur (p<0,01). Tüm çeşitlerde hasatgünü ve olgunlaştırma arasındaki interaksiyon çimlenme, çıkış, KB testler bakımından istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,0001).
dc.description.abstractThis research was conducted to examine the effects of ripening treatments at variable temperatures on the vitality and activation of Phenol and Antioxidant in seeds harvested in different periods in Kemer, Aydın siyahı and Manisa kır çizgili eggplant varieties in 2018-2019. The experiments were carried out in the research laboratory and on the experimental area of Uşak University Faculty of Agriculture. In the study, germination-emergence rates (%), mean germination-emergence times (days), controlled deterioration tests, priming and Phenol, Antioxidant analyzes were performed. In all ripening treatments performed in AS varieties in both years, TG20, NG20 values in seed lots belonging to all maturity groups, TG and NG values of 20% CD test were statistically significant (p<0,05-p<0,01). In Kemer variety, all ripening treatments and HH groups among seed lots which belonging to all maturity periods were statistically significant in NG 20 and NG30, NS30 results. In MKÇ variety, the relationship between harvest days and treatments was found to be significant in terms of TG-NG0 and TS-NS30 and TS-NS20, CD20NG-TG parameters (p<0,01). Antioxidant content of MKÇ variety was statistically significant at 1% level in all applications except the 20 / 35ºC lot belonging to the 1st and 2nd year. When the antioxidant content of K variety was evaluated statistically in both years, maturation at 20 / 35ºC and HH applications were found to be statistically significant in the first year (p<0,05-p<0,01). Antioxidant content of AS cultivar was statistically significant at 1% level in all applications except 35 / 20ºC ripening application in the first year (p<0,01). Phenol values in the first year and EC values in the 2nd year were statistically significant at 1% for three species (p<0,01). The interaction between harvest day and ripening was statistically significant in terms of germination, emergence and CD tests in all cultivars.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleFarklı hasat dönemlerinden elde edilen patlıcan tohumlarında hasat sonrası olgunlaştırma işlemlerinin tohum kalite kriterleri üzerine etkilerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of the effects of post-harvest ripening processes on seed quality criterias in eggplant seeds obtained from different harvest periods
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2023-03-29
dc.contributor.departmentTarım Bilimleri Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmVegetable seed
dc.identifier.yokid10235093
dc.publisher.instituteLisansüstü Eğitim Enstitüsü
dc.publisher.universityUŞAK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid704461
dc.description.pages179
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess