Show simple item record

dc.contributor.advisorTuran, Metin
dc.contributor.authorKaracan, Ilgın
dc.date.accessioned2023-09-22T12:30:42Z
dc.date.available2023-09-22T12:30:42Z
dc.date.submitted2023-05-02
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/741083
dc.description.abstractProbiyotik mikroorganizmalar, optimum yaşam aralıklarının dışındaki koşullar altında canlılıklarını kaybedebilmektedirler. Bu durum, özellikle probiyotik mikroorganizmaların biyoyararlanımının arttırılması ve farklı gıdaların içerisine entegre edilebilmesi için yeni araştırma alanlarının oluşmasına yol açmıştır. Bu araştırma alanlarından birisi de mikroenkapsülasyondur. Mikroenkapsülasyon, stresli dış koşullar altında probiyotik mikroorganizma canlılığının sürdürülebilir bir şekilde sağlanmasına yardımcı olan yeni bir yöntemdir. Bu çalışma kapsamında en yaygın kullanılan probiyotiklerden birisi olan L. acidophilus'un mikroenkapsülasyonu %2 aljinat ve %1 nişasta karışımı kullanılarak ekstrüzyon yöntemiyle gerçekleştirilmiş ve oluşturulan kapsüllerin morfolojik özellikleri, mikroenkapsülasyon etkinliği, tutuklanan hücreyi salma yeteneği ve yüksek sıcaklığa karşı direnci araştırılmıştır. Çalışma sonucunda oluşturulan mikroenkapsüllerin morfolojilerinin düzensiz olduğu ve kapsül çapının yaklaşık 2,38 ± 0,27 mm olduğu belirlenmiştir. Kapsüller içerisinde %88,63 ± 3,01 oranında verimlilikle mikroorganizma tutuklanmış ve mikroenkapsüller, tutuklanan bu mikroorganizmaları yaklaşık olarak %84,77 ± 2,77 oranında kontrollü olarak salmayı başarmıştır. 55 °C ve 75°C'lik sıcaklık koşullarında mikroenkapsüllenmiş L. acidophilus probiyotik mikroorganizması canlılığının sadece %41,81 ± 2,82 kaybetmiş, aynı çalışmada kontrol grubu olan mikroenkapsüle edilmemiş L. acidophilus probiyotik mikroorganizması canlılığını büyük ölçüde kaybetmiştir. Bu çalışma sonucunda elde edilen veriler, aljinat/nişasta kaplayıcı materyalleri ve ekstrüzyon yöntemiyle oluşturulan mikroenkapsüllerin, probiyotik mikroorganizmalar için verimli bir taşıyıcı sistem olduğunu ortaya koymaktadır. Ancak insan sindirim sistemindeki davranışının, gıdanın reolojik ve tekstürel özelliklerine olan etkisi ile birlikte depolama sırasındaki stabilitesinin belirlenmesi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
dc.description.abstractProbiotic microorganisms can lose their viability under conditions outside their optimum life span. This has led to the emergence of new research areas, especially to increase the bioavailability of probiotic microorganisms and integrate them into different foods. One of these areas of research is microencapsulation. Microencapsulation is a new method that helps sustainably maintain probiotic microorganism viability under stressful external conditions. Within the scope of this study, the microencapsulation of L. acidophilus, one of the most commonly used probiotics, was carried out with the extrusion method using a 2% alginate and 1% starch mixture, and the morphological properties, microencapsulation efficiency, ability to release the entrapped cell and resistance to high-temperatures of the formed capsules were investigated. It was determined that the morphologies of the beads formed as a result of the study were irregular, and the capsule diameter was approximately 2.38 ± 0.27 mm. Within the capsules, the microorganism was entrapped with an efficiency of 88.63 ± 3.01% and the beads managed to release these entrapped microorganisms in a controlled manner at a rate of approximately 84.77 ± 2.77%. At 55°C and 75°C, the microencapsulated L. acidophilus probiotic microorganism lost only 41.81 ± 2.82% of its viability, and in the same study, the non-microencapsulated L. acidophilus probiotic microorganism, which was the control group has lost most of its viability. The data obtained as a result of this study reveal that alginate/starch coating materials and beads formed by the extrusion method are efficient carrier systems for probiotic microorganisms. However, more research is required to determine the effect of food on its rheological and textural properties when added to food, its behavior in the human digestive system, and its storage stability.en_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyoteknolojitr_TR
dc.subjectBiotechnologyen_US
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.titleMicroencapsulation of Lactobacillus acidophilus
dc.title.alternativeLactobacillus acidophilus'un mikroenkapsülasyonu
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2023-05-02
dc.contributor.departmentBiyoteknoloji Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmCalcium alginate
dc.subject.ytmLactobacillus
dc.subject.ytmLactobacillus acidophilus
dc.subject.ytmModified starch
dc.subject.ytmProbiotic bacteria
dc.subject.ytmMicroencapsulation
dc.identifier.yokid10232394
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid788798
dc.description.pages81
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess