Show simple item record

dc.contributor.advisorDemir, Yusuf
dc.contributor.authorTaşdelen, Kübra
dc.date.accessioned2023-09-22T12:30:26Z
dc.date.available2023-09-22T12:30:26Z
dc.date.submitted2021-11-30
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/741045
dc.description.abstractBu çalışma Terme ovasında çeltik tarımı yapılan alanların toprak özelliklerinin belirlenerek bu alanların tuzluluk ve sodyumluluk durumlarının tespitini yapmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma 2018 yılında arazide sulama sonrası dönemde yürütülmüştür. Çalışmada hasat sonrası dönemde, çalışma alanını temsil edecek 60 farklı noktadan, 0-30 cm, 30-60 cm, 60-90 cm ve 90-120 cm olmak üzere 4 farklı derinlikten toplamda 240 adet toprak örneği alınmıştır. Örneklerin fiziksel ve kimyasal analizleri gerçekleştirilmiştir. Elde edilen verilere ait tanımlayıcı istatistik analizi yapılmış ve Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) kullanılarak alana ait konumsal dağılım haritaları oluşturulmuştur. Çalışma alanı topraklarının elektriksel iletkenlik (EC) değerleri 0.12 dS/m ile 2.92 dS/m arasında değiştiği gözlenmiştir. Çalışma alanı topraklarının tuzsuz veya hafif tuzlu olduğu belirlenmiştir. Genel olarak çalışma alanı toprakları değerlendirildiğinde tuzluluk sorunu bulunmadığı belirlenmiştir. Çalışma alanı topraklarının ESP değerleri ise %1.15 ile %12 arasında değişim göstermiştir. Çalışma alanında `sodyumlu` toprakların mevcut olduğu görülmüştür. Alanın büyük çoğunluğunda ESP değerinin %6'dan düşük yani sodyum bakımından sorunsuz olduğu belirlenmiştir. Çalışma alanı pH değeri 4.45 ile 8.54 arasında değişim göstermiştir. Çalışma alanı topraklarının KDK değerlerine bakıldığında 15.58 meq/100g ile 68.34 meq/100g arasında değişim gösterdiği görülmüştür. Alanın büyük çoğunluğunda KDK değeri çok yüksek (>40 meq/100g ) olarak belirlenmiştir.Haziran 2019, 77 sayfaAnahtar kelimeler: Terme Ovası, toprak tuzluluğu, değişebilir sodyum yüzdesi, Çeltik, CBS
dc.description.abstractThis study was carried out in order to determine the soil characteristics of paddy cultivation areas in Terme plain and to determine the salinity and sodium status of these areas. The study was conducted in 2018 in the post-irrigation period. In the study, 240 soil samples were collected from 4 different depths of 0-30 cm, 30-60 cm, 60-90 cm and 90-120 cm at 60 different points representing the study area in the post harvest period. Physical and chemical analyzes of the samples were performed. Descriptive statistical analysis of the obtained data was made and spatial distribution maps of the area were created by using Geographical Information Systems (GIS). It was observed that the electrical conductivity (EC) values of the study area soils ranged from 0.12 dS / m to 2.92 dS / m. The soil of the study area was determined to be salty or slightly salty. In general, it was determined that there is no salinity problem in the study area soils. Exhengeable sodium percentage was ranged from 1.15% to 12% in the study area soils. It was observed that `sodic` soils in the study area. The ESP value was found to be less than 6% in the majority of the area. The pH of the study area ranged from 4.45 to 8.54. Cation exchange capacity was ranged from 15.58 meq / 100g to 68.34 meq / 100g in the study area. In the vast majority of the area, the KDK value is very high (> 40 meq / 100g).June 2019, 77 pagesKey Words: Terme Plain, soil salinity, exhengeable sodium percentage, Rice, GISen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleTerme Ovasında çeltik yetiştirilen alanların tuzluluk ve sodyumluluk durumlarının belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of salinity and sodium conditions of rice growing areas in Terme Plain
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2021-11-30
dc.contributor.departmentTarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10273598
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid695364
dc.description.pages74
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess