Kolzanın silolanabilirlik özellikleri ve yem değerinin belirlenmesi
dc.contributor.advisor | Filya, İsmail | |
dc.contributor.author | Durmaz, Seda | |
dc.date.accessioned | 2023-09-22T12:30:15Z | |
dc.date.available | 2023-09-22T12:30:15Z | |
dc.date.submitted | 2021-10-20 | |
dc.date.issued | 2019 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/741025 | |
dc.description.abstract | Bu araştırma, kolzanın (Brassica napus L.) silolanabilirlik özellikleri ve yem değerini belirlemek için düzenlenmiştir. Araştırmada kullanılan kolza çiçeklenme başlangıcı, tam çiçeklenme ve bakla bağlama dönemleri olmak üzere üç farklı dönemde hasat edilmiştir. Kolzalar silaj yapmak için yaklaşık 2 cm boyutlarında parçalanmış ve taze materyale kuru madde (KM) bazında %0 (kontrol), %2, %4, %6 ve %8 olmak üzere beş farklı dozda melas ilave edilmiştir. Silolamada 1,5 litrelik laboratuvar tipi özel anaerobik cam silolar (Weck®, Germany) kullanılmış ve silajlar 45 gün boyunca laboratuvar ortamında tutulmuştur. Daha sonra açılan silajların kimyasal ve mikrobiyolojik analizleri yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre melas dozları arttığında silajların KM içeriği artmış olup, pH'sı düşmüş, asit deterjanda çözünmeyen lif (ADF), nötral deterjanda çözünmeyen lif (NDF) ve asit deterjanda çözünmeyen lignin (ADL) içerikleri ise azalmıştır. Melas ilavesi ile silajların laktik asit (LA) ve suda çözünen karbonhidrat (SÇK) içerikleri artmıştır. Melas dozu arttıkça maya ve küf sayısı düşmüş, laktik asit bakterileri (LAB) sayısı ise artmıştır. Melas dozundaki artışa bağlı olarak silajların in vitro gaz üretimi, organik madde sindirimi (OMS) ve metabolik enerji (ME) değerlerinde artış meydana gelmiştir. KM içeriğinin yüksek olması sebebiyle kolzanın silajlık olarak bakla bağlama döneminde hasat edilebileceği, silajlara %6 ile %8 oranında (KM bazında) melas ilavesinin kolza silajlarını iyileştirebileceği sonucuna varılmıştır. | |
dc.description.abstract | In this research, silageability properties and feed value of canola (Brassica napus L.) were investigated. The canola used in the study were harvested in three different periods as the beginning of flowering, full flowering and podding periods. In all three periods, silages were prepared by adding 5 different molasses to 0% (control), 2%, 4%, 6% and 8% based on dry matter (DM) on fresh material which is approximately 2 cm in size. Silages were stored for 45 days in laboratory conditions. They were kept in 1.5 liter laboratory glass special anaerobic silos (Weck®, Germany). Chemical and microbiological analyzes of the silages were performed at the end of the 45th day. When molasses doses increased, DM content of silages increased and pH, acid detergent insoluble fiber (ADF), neutral detergent insoluble fiber (NDF) and acid detergent insoluble lignin (ADL) contents decreased. With the addition of molasses, lactic acid (LA) and water soluble carbohydrate (WSC) values were increased in silages. As the molasses dose increased, yeast and mold populations decreased and lactic acid bacteria (LAB) increased. With increasing molasses doses, in vitro gas production values, digestion and energy values and feed values of silages increased. It was concluded that canola can be harvested as silage in the podding period because it contains higher DM compared to other periods, and the addition of molasses to the silages by 6% to 8% (based on DM) can improve canola silages. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Kolzanın silolanabilirlik özellikleri ve yem değerinin belirlenmesi | |
dc.title.alternative | Determining of feed value and ensitability characteristics of canola | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2021-10-20 | |
dc.contributor.department | Zootekni Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10320158 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 686815 | |
dc.description.pages | 52 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |
Files in this item
Files | Size | Format | View |
---|---|---|---|
There are no files associated with this item. |