Show simple item record

dc.contributor.advisorTürk Toğrul, İnci
dc.contributor.authorGenç, Mesut
dc.date.accessioned2023-09-22T12:29:31Z
dc.date.available2023-09-22T12:29:31Z
dc.date.submitted2021-11-02
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/740917
dc.description.abstractBu araştırmanın amacı, Türkiye'deki yeme içme eğilimlerinin gastronomik akımlar çerçevesinde araştırılması ve elde edilen sonuçlar doğrultusunda moleküler mutfak, füzyon mutfağı ve yerel mutfak alanında hizmet veren yiyecek içecek işletmelerine bilgi vermektir. Ayrıca bu çalışma ile Ar-Ge faaliyetlerinde ve ürün tanıtım stratejilerinin belirlenmesinde karar vericilere yol gösterilmesi amaçlanmaktadır.Türkiye'nin her bölgesinden farklı yeme-içme alışkanlıklarına sahip katılımcılara ulaşmak ve gastronomik akımlar çerçevesinde en homojen şekilde incelemek için 1.000.000'den fazla evrene sahip araştırmalarda 384 anket yeterli olurken, 300'ü fiziksel ve 587'si dijital, toplam 887 anket uygulanmıştır. Ancak 772 anket değerlendirildi.Bu çalışma nicel araştırma yöntemiyle yürütülmüştür. Katılımcılardan toplanan verilerin normal dağılım gösterdiği tespit edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre katılımcıların cinsiyetleri ile gastronomik akımlar çerçevesinde yeme içme eğilimleri arasında anlamlı farklılıklar olmadığı tespit edilmiştir. Yaş, eğitim durumu ve aylık gelirleri ile gastronomik akımlar çerçevesinde yeme içme eğilimleri arasında ise bazı boyutlarda anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Elde edilen bilgiler sonucunda çeşitli öneriler sunulmuştur.
dc.description.abstractThe aim of this research is to investigate the eating and drinking tendencies in Turkey within the framework of gastronomic trends and to provide information to food and beverage businesses serving in the field of molecular cuisine, fusion cuisine, and local cuisine in line with the results obtained. In addition, this study is aimed to guide decision-makers in Research and Development activities and determining product promotion strategies.While 384 questionnaires were sufficient in studies with more than 1,000,000 universes in order to reach participants with different eating and drinking habits from every region of Turkey and to examine them in the most homogeneous way within the framework of gastronomic trends, 300 of physical and 587 digital, totally 887 questionnaires were applied. But 772 questionaries were evaluated.This study was carried out with the quantitative research method. It was determined that the data collected from the participants showed a normal distribution. According to the results of the analysis, it was determined that there were no significant differences between the genders of the participants and their eating and drinking tendencies within the framework of gastronomic trends. There were significant differences in some dimensions between age, education status, monthly income, and eating and drinking tendencies within the framework of gastronomic trends. As a result of the information obtained, various suggestions were presented.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectTurizmtr_TR
dc.subjectTourismen_US
dc.titleYeme içme eğilimlerinin gastronomik akımlar çerçevesinde incelenmesi: Türkiye örneği
dc.title.alternativeInvestigation of eating and drinking tendencies in the framework of gastronomic trends: The case of Turkey
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2021-11-02
dc.contributor.departmentTurizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmFusion
dc.subject.ytmGastronomy
dc.subject.ytmEating attitudes
dc.subject.ytmCooking
dc.subject.ytmEating
dc.subject.ytmMolecular gastronomy
dc.subject.ytmFood culture
dc.subject.ytmDishes
dc.identifier.yokid10272373
dc.publisher.instituteLisansüstü Eğitim Enstitüsü
dc.publisher.universityBATMAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid689470
dc.description.pages108
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess