Show simple item record

dc.contributor.advisorÇiftçi, Harun
dc.contributor.authorKoç, Habibe
dc.date.accessioned2023-09-22T12:29:09Z
dc.date.available2023-09-22T12:29:09Z
dc.date.submitted2023-04-11
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/740870
dc.description.abstractBu tez çalışmasında, sıçanlarda AlCl3 ile oluşturulan oksidatif strese karşı nar (Punica Granatum L.) suyunun koruyucu etkisi araştırılmıştır. Çalışmada; Kontrol (K), Nar suyu (NS), Alüminyum (Al) ve Nar suyu +Alüminyum (NS+Al) şeklinde dört grup oluşturulmuştur. AlCl3 8,3 mg/kg olacak şekilde intraperitonal yolla ve nar suyu ise 4 ml/kg olacak şekilde oral gavaj yolu ile gün aşırı 30 gün boyunca uygulanmıştır. Sıçanların karaciğer, böbrek ve beyin dokularında bazı eser elementlerinin düzeyleri Yüksek Çözünürlüklü Sürekli Işın Kaynaklı Alevli Atomik Absorpsiyon Spektrometresi (HR CS-FAAS) kullanılarak belirlenmiştir. Karaciğer dokusu eser element düzeyleri incelendiğinde, Al grubunun, K grubuna göre Ca ve Al düzeylerinde artış görülürken, Mn düzeyinin azaldığı gözlemlenmiştir. Al+NS grubu Mn ve Al düzeyleri Al grubuna göre azalmış, Ca düzeyi ise artmıştır. Böbrek dokusu eser element düzeyleri incelendiğinde Al grubu Cu, Ca, Mg ve Al düzeylerinde K grubuna göre artış gözlenmiştir. Al+NS grubu Cu, Ca ve Al düzeylerinin, Al grubuna göre önemli düzeyde azaldığı tespit edilmiştir. Beyin dokusu eser element düzeyleri incelendiğinde ise Al grubunun, K grubuna göre Fe, Ca ve Al düzeylerinin arttığı, Mn düzeyinin ise azaldığı gözlemlenmiştir. Al+NS grubu Fe, Ca ve Al düzeyleri ise Al grubuna göre azaldığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak, AlCI3 maruziyetinde Nar suyu uygulamasının sıçan dokularında oluşan toksisiteye karşı koruyucu etkilerinin olabileceği gösterilmiştir.
dc.description.abstractIn this thesis study, the protective effect of pomegranate (Punica Granatum L.) juice was investigated against oxidative stress induced by AlCl3 in rats. In the study; Four groups were formed as Control (K), Pomegranate Juice (NS), Aluminum (Al) and Pomegranate Juice + Aluminum (NS+Al). AlCl3 was administered intraperitoneally at 8.3 mg/kg and pomegranate juice was administered by oral gavage at 4 ml/kg every other day for 30 days. The levels of some trace elements in liver, kidney and brain tissues of rats were determined using High Resolution Continuous Beam Flame Atomic Absorption Spectrometer (HR CS-FAAS). When the trace element levels of the liver tissue were examined, it was observed that the Ca and Al levels of the Al group increased compared to the K group, while the Mn level decreased. The Mn and Al levels of the Al+NS group decreased compared to the Al group, while the Ca level increased. When the kidney tissue trace element levels were examined, an increase was observed in the Al group Cu, Ca, Mg and Al levels compared to the K group. It was determined that the Cu, Ca and Al levels of the Al+NS group were significantly decreased compared to the Al group. When brain tissue trace element levels were examined, it was observed that the Fe, Ca and Al levels of the Al group increased compared to the K group, while the Mn level decreased. Fe, Ca and Al levels in the Al+NS group were found to be decreased compared to the Al group. As a result, it has been shown that the application of pomegranate juice in AlCl3 exposure may have protective effects against toxicity in rat tissuesen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectMoleküler Tıptr_TR
dc.subjectMolecular Medicineen_US
dc.titleAlüminyuma maruz kalmış sıçanlarda; karaciğer, böbrek ve beyin dokularına nar (Punica Granatum L.) suyunun bazı elementler üzerine etkisinin araştırılması
dc.title.alternativeEffects of pomegranate juice on some elements of rat liver, kidney and brain tissues exposed to aluminum.
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2023-04-11
dc.contributor.departmentMoleküler Tıp Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmAluminum
dc.subject.ytmAntioxidants
dc.subject.ytmBrain
dc.subject.ytmKidney
dc.subject.ytmElements
dc.subject.ytmTrace elements
dc.subject.ytmLiver
dc.subject.ytmPomegranate juice
dc.subject.ytmPunica granatum
dc.subject.ytmRats
dc.identifier.yokid10315361
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKIRŞEHİR AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid710415
dc.description.pages79
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess