COVID-19 pandemi sürecinde yaşlıların bitkisel ürün kullanma durumlarının belirlenmesi
dc.contributor.advisor | Demir, Gökçe | |
dc.contributor.author | Buhur, Hazal | |
dc.date.accessioned | 2023-09-22T12:29:09Z | |
dc.date.available | 2023-09-22T12:29:09Z | |
dc.date.submitted | 2022-12-14 | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/740869 | |
dc.description.abstract | Araştırma COVID-19 pandemi sürecinde yaşlıların bitkisel ürün kullanma durumlarınınbelirlenmesi amacıyla tanımlayıcı türde yapılmıştır. Araştırmanın örneklem grubunu Kırşehiril merkezinde bulunan Aşıkpaşa Aile Sağlığı Merkezlerinde kayıtlı 65 yaş ve üzeri 268 bireyoluşturmuştur. Veriler, araştırmacılar tarafından ilgili literatür incelenerek oluşturulan `VeriToplama Formu` kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde, sayı, yüzde, ortalama ve KiKare testi kullanılmıştır. Yaşlıların %18,3‟ünün COVID-19 tedavisi için, %64,6‟sınınCOVID-19‟dan korunmak için ve %77,2‟sinin COVID-19 dışında herhangi bir nedendendolayı bitkisel ürün kullandığı belirlenmiştir. COVID-19 pandemi öncesinde ve sonrasında ençok kullanılan bitkisel ürünler turunçgiller, sarımsak, sirke, nane, ıhlamur ve kuşburnu olupbu bitkisel ürünlerin COVID-19 pandemi sürecinde kullanım sıklıklarının artığıbelirlenmiştir. Yaşlıların %61,9‟u bitkisel ürünler hakkında arkadaş ve komşularından bilgiedindiğini, %44,8‟i pandemi sürecinde bitkisel ürünlere ayrılan bütçede artış olduğunubelirtmiştir. Çalışan yaşlıların çalışmayan yaşlılara göre, sağlık kurumuna ulaşımda sorunyaşamayan yaşlıların sorun yaşayanlara göre bitkisel ürün kullanım oranın daha yüksekolduğu belirlenmiştir (p<0,05). Yaşlılardan COVID-19‟a yakalananların ve COVID-19şüpheli hasta olarak hastane veya evde karantinada kalanların bitkisel ürün kullanımları dahayüksek olarak belirlenmiştir (p<0,05). Sağlık profesyonellerinin COVID-19 pandemisürecinde bitkisel ürün kullanımına yönelik veri toplaması ve bitkisel ürün kullanımı içinetkili danışmanlık stratejileri uygulamaları önerilmektedir.Anahtar Kelimeler: Bitkisel ürünler, COVID-19, yaşlı. | |
dc.description.abstract | The research was done in the descriptive type for the purpose of identification of the use ofherbal products by the elderly during the COVID-19 pandemic. The sample group of theresearch was appointed in the city of Kırşehir; 268 individuals aged 65 and over, registered inAşıkpaşa Family Health Centers, located in the city center. The data were obtained from the`Database`, which was created by the researchers by examining the relevant literature.It was collected using the `Collection Form`. Numbers, percentages, mean and Ki-Squaretests were used in the process of analysing the data. 18.3% of the elderly have been using theherbs for the treatment of COVID-19, 64.6% of the elderly people have been using the herbsfor prophylactic purposes - to protect themselves from contracting COVID-19 and 77.2% ofthem for any reason other than COVID-19.Before and after the COVID-19 pandemic the most commonly used herbal products havebeen citrus fruits, garlic, vinegar, mint, linden and rose hips and the frequency of use of theseherbal products has increased during the COVID-19 pandemic. 61.9% of the elderly admittedto have heard about the herbal products from their friends and neighbors and 44.8% of themstated that there was an increase in the budget that they spent on herbal products during thepandemic. The rate of use of herbal products is higher in the working elderly compared to thenon-working and in those who do not experience problems in transportation to the healthinstitution compared to those who do (p<0.05). The herbal products are more likely to be usedby the elderly people who have contracted COVID-19 and by those who remain in hospital orhome quarantine as suspected patients of COVID-19. (p<0.05). Healthcare professionals areadvised to gather additional data on the use of herbal products during the COVID-19pandemic and develop effective counseling strategies.xiKeywords: Herbal products, COVID-19, elderly | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Moleküler Tıp | tr_TR |
dc.subject | Molecular Medicine | en_US |
dc.title | COVID-19 pandemi sürecinde yaşlıların bitkisel ürün kullanma durumlarının belirlenmesi | |
dc.title.alternative | Determination of herbal product use conditions of the elderly during The COVID-19 pandemic process | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2022-12-14 | |
dc.contributor.department | Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Plants | |
dc.subject.ytm | Vegetable products | |
dc.subject.ytm | Aged | |
dc.subject.ytm | Plants-medicinal | |
dc.subject.ytm | Pandemics | |
dc.subject.ytm | Old age | |
dc.subject.ytm | COVID 19 | |
dc.identifier.yokid | 10302669 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | KIRŞEHİR AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 689582 | |
dc.description.pages | 63 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |
Files in this item
Files | Size | Format | View |
---|---|---|---|
There are no files associated with this item. |