dc.contributor.advisor | Kariptaş, Ergin | |
dc.contributor.advisor | Kıray, Esin | |
dc.contributor.author | Muslu Çağal, Tuğçe | |
dc.date.accessioned | 2023-09-22T12:29:07Z | |
dc.date.available | 2023-09-22T12:29:07Z | |
dc.date.submitted | 2023-06-13 | |
dc.date.issued | 2022 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/740863 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada; Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Pediatri Polikliniği'ne başvuran sağlıklı 0-4 aylık, son 3 ayda antibiyotik, probiyotik takviye almamış, herhangi bir sağlık sorunu bulunmayan 45 bebekten alınan gaita örneklerinden izole edilmiş olan Laktik Asit Bakterileri (LAB) kullanılmıştır. Mass Spectrometry (MALDI-TOF MS) yöntemine göre tanımlanarak seçilen 21 adet izolattan 6 farklı tür elde edilmiştir. Çalışmamızda en sık görülen tür %59 oranında Lactobacillus rhamnosus suşu olurken bu suşu %13,6 oranıyla Lactobacillus paracasei takip etmektedir. Ardından %9 oranlarında Lactobacillus reuteri, Lactobacillus gasseri ve %4,5 oranlarında Enterococcus faecalis, Pediococcus acidilactici suşları gelmektedir. Suşların antimikrobiyal aktivitelerinin değerlendirilmesinde vancomycin, tetracycline, gentamicin, netilmicin, tobramycin, penicilin, ampicilin, teicoplanin ve amikacin antibiyotikleri kullanılmıştır. Çalışmamızda bütün suşlar amikacin antibiyotiğine dirençliyken, tetracycline, penicilin, gentamicin, netilmicin, teicoplanin, vancomycin, ampicilin ve tobramycin antibiyotiklerine duyarlı bulunmuştur. LAB'nin antagonistik aktivitelerinin değerlendirilmesinde 6 farklı patojen ( Escherichia coli 25922, Staphylococcus aureus 6538, Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus 25923, Candida albicans, Listeria monocytogenes) kullanılmış olup çalışma sonucunda suşların bütün patojen mikroorganizmalar üzerinde antimikrobiyal etki gösterdiği belirlenmiştir. Suşların kolesterol asimilasyon yeteneklerinin değerlendirildiği çalışmada %39.1 oranında T21 ve T22 suşları en yüksek kolesterol asimilasyonu gerçekleştirmiştir. Sonuç olarak izole edilen suşların pek çoğunun probiyotik potansiyele sahip olduğu özellikle T29 L. gasseri ve T30 L. paracasei suşları tek başına veya diğer Lactobacillus suşları ile birlikte preparatların üretiminde kullanılabilecek probiyotik suşlar olabileceği düşünülmektedir. | |
dc.description.abstract | In this study; Lactic Acid Bacteria (LAB) isolated from stool samples of 45 healthy 0-4 month old babies who applied to Sivas Cumhuriyet University Practice and Research Hospital Pediatrics Polyclinic, did not take antibiotics or probiotic supplements in the last 3 months, and were not hospitalized for any health problems, were used. Six different species were obtained from 21 isolates selected by using Mass Spectrometry (MALDI-TOF MS) method. In our study, the most common species was Lactobacillus rhamnosus with a rate of 59%, followed by L. paracasei with a rate of 13,6%. Then, 9% of L. reuteri, L. gasseri, E. faecalis, P. acidilactici strains come with a rate of 4.5%. Antimicrobial activities of strains, especially vancomycin, tetracycline, gentamicin, netilmicin, tobramycin, penicillin, ampicillin, teicoplanin, amikacin antibiotics used in treatments were evaluated. While all strains were resistant to the antibiotic amikacin, the most susceptible antibiotics were tetracycline, penicillin, gentamicin, netilmicin, teicoplanin, vancomycin, ampicillin, tobramycin, respectively. In order to determine the antagonistic activities of LAB, 6 different pathogens (E. coli 25922, S. aureus 6538, Bacillus subtilis, S. aureus 25923, C. albicans, L. monocytogenes were used and the strains showed an inhibitory effect by giving zones in general. In the study evaluating the cholesterol assimilation abilities of the strains, T21 and T22 strains achieved the highest cholesterol assimilation rate of 39.1%. As a result, it is thought that most of the isolated strains have probiotic potential, especially T21 Lactobacillus gasseri and T22 Lactobacillus paracasei strains alone or together with other Lactobacillus strains can be used in the production of preparations. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Mikrobiyoloji | tr_TR |
dc.subject | Microbiology | en_US |
dc.subject | Moleküler Tıp | tr_TR |
dc.subject | Molecular Medicine | en_US |
dc.title | Anne sütü alan ve almayan bebeklerde Lactobacillus spp. bakterilerinin araştırılması ve bazı probiyotik karakterlerin belirlenmesi | |
dc.title.alternative | Researching to Lactobacillus spp. bacteria and determination to some probiotic characters for infants with and without breast milk | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2023-06-13 | |
dc.contributor.department | Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Milk-human | |
dc.subject.ytm | Bacteria | |
dc.subject.ytm | Infant | |
dc.subject.ytm | Lactobacillus | |
dc.subject.ytm | Probiotics | |
dc.subject.ytm | Mass spectrometry | |
dc.identifier.yokid | 10297385 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | KIRŞEHİR AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 710387 | |
dc.description.pages | 88 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |