Show simple item record

dc.contributor.advisorÖrün, İbrahim
dc.contributor.authorUğurer, Orhan
dc.date.accessioned2023-09-22T12:27:45Z
dc.date.available2023-09-22T12:27:45Z
dc.date.submitted2021-06-18
dc.date.issued2020
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/740654
dc.description.abstractBu çalışmada, iki farklı dozda sentetik piretroidpermethrin'e (kontrol, araç, 10 ppm ve 20 ppm) iki farklı dönem (4 gün 21 gün) maruz kalan sazan balıklarının antioksidan parametrelerindeki değişiklikleri araştırmayı amaçladık. Deneyde kullanılan sazan balıkları Yedikır Su Ürünleri Çiftliği'nden (Amasya, Türkiye) taşınmıştır. Balıklar50-60 gr ağırlığında ve 12-14 cm uzunluğundadır. Deney, yarı statik bir sistemle doğal ışıkta (12h aydınlık-12h karanlık) gerçekleştirildi. Deney sırasında balıklar günde bir kez pelet yem (% 45 protein,% 19 yağ,% 3 ham lif) ile beslendi. Toplam protein ölçümü için Bradford yöntemi kullanıldı. Toplam protein miktarları hesaplandıktan sonra, doku homojenatlarında lipid peroksidasyonunun bir biyobelirteci olan MDA miktarı Beuge ve Aust (1972) yöntemi ile belirlenmiştir. Enzim aktivitelerini incelemek için hazırlanan doku homojenatlarından elde edilen süpernatanlarda, katalaz (CAT) aktivitesi Luck (1963) , Glutatyon peroksidaz (GSH-Px) enzim aktivitesi Lawrance ve Burk (1976), süperoksit dismutaz (SOD) enzim aktivitesi McCord ve Frivovich (1969) tarafından tarif edildiği gibi gerçekleştirildi. Çalışma sonunda elde edilen veriler 24.0 SPSS paket programında çift yönlü varyans analizi (two-way ANOVA) modeli uygulanarak p <0.05 düzeyinde incelenmiş, karaciğerde istatistiksel olarak anlamlı artış tespit edilmiştir. Her iki doz grubunda permethrine maruz kalan sazan balıklarının solungaç dokuları kontrol grubuna göre 4. ve 21. günlerde, CAT, SOD ve GSH-Px seviyelerinde istatistiksel olarak anlamlı düşüş saptandı (p <0.05). Sonuç olarak permethrin, Cyprinus carpio'da toksik etki yaparak antioksidan sistemi indükler.
dc.description.abstractIn this study, we aimed to investigate the changes in antioxidant parameters of carp fish exposed to two different doses(control, vehicle, 10 ppm and 20 ppm) of the synthetic pyrethroidpermethrin for two different periods (4 days and 21 days). The carps used in the experiment were transported from Yedikır Fisheries Farm (Amasya, Turkey). They have the weight of 50-60 g and length of 12-14 cm. The experiment was carried out with a semi-static system in natural light (12h light-12h dark). During the experiment, fish were nourished with pellet feed (45% protein, 19% fat, 3% crude fiber) once a day. Bradford method was used for total protein quantification. After calculating the total protein amounts, the amount of MDA, which is a biomarker of lipid peroxidation in tissue homogenates, was determined by the method of Beuge and Aust (1972). Catalase (CAT) activity Luck (1963), glutathione peroxidase (GSH-Px) enzyme activity Lawrance and Burk (1976), superoxide dismutase (SOD) enzyme activity McCord and Frivovich (1969) in supernatants prepared to examine enzyme activities. Performed as described by. The data obtained at the end of the study were analyzed at the p <0.05 level by applying two-way analysis of variance (two-way ANOVA) in the 24.0 SPSS package program, and a statistically significant increase in liver was detected in the liver and gill tissues of the carp fish exposed to permethrin in both dose groups at 4 and 21 days compared to the control group, while a statistically significant decrease was found in the levels of CAT, SOD and GSH-Px (p<0.05). In conclusion, permethrin induces the antioxidant system by making a toxic effect in Cyprinuscarpio.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.subjectSu Ürünleritr_TR
dc.subjectAquatic Productsen_US
dc.titlePermethrine maruz kalmış sazan balıklarında (Cyprinus carpio L. 1758) antioksidan değişimlerin incelenmesi
dc.title.alternativeInvestigation of antioxidant changes in common carps fish (Cyprinus carpio L. 1758) exposed to permethrine
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2021-06-18
dc.contributor.departmentBiyoloji Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmCarps
dc.identifier.yokid10328487
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityAKSARAY ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid667478
dc.description.pages63
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess