Show simple item record

dc.contributor.advisorAdıgüzel Zengin, Arife Candaş
dc.contributor.authorPourrasoul Sardroudı, Nıma
dc.date.accessioned2023-09-22T12:26:39Z
dc.date.available2023-09-22T12:26:39Z
dc.date.submitted2021-11-04
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/740476
dc.description.abstractDeri sanayi, çevreyi kirletici potansiyeli nedeniyle her daim çevre baskılarına ve kısıtlamalara maruz kalmış ve bu kapsamda çevre dostu üretimler ile bunların etkin kontrolüne yönelik farklı araştırmalar gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmaların büyük bir kısmı çevre ve insan sağlığı açısından en çok irdelenen basamaklardan biri olan finisaj işlemi üzerinedir. Tez çalışmasında ise biyofilm eldesinde deniz yosunu olarak bilinen Alginat, Karragenan ve Agar Agar makro algleri, soya ve peynir altı suyu protein izolatları ile karıştırılarak biyolojik, yenilenebilir ve biyopolimer özellikleri geliştirilmiş finisaj filmlerine dönüştürülmüştür. Böylelikle hali hazırda kullanılan petrol bazlı deri bitim işlemleri ürünlerine bir alternatif geliştirilerek yenilikçi ve çevreci bir üretim sisteminin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Farklı oranlarda karıştırılan polisakkarit ve protein izolatlarından elde edilen biyofilmlerin kalınlık, çekme mukavemeti ve % uzama, su buharı geçirgenlikleri ve temas açısı değerleri belirlenerek deri finisaj uygulamalarına en uygun 4 biyofilm seçilmiş ve deri finisaj işlemine uygulanmıştır. Biyofilmlerin mamul deri kalitesi üzerine olan etkileri çekme mukavameti ve %uzama, su buharı geçirgenliği, spektrofotometrik renk ölçümü, su ile lekelenmeye karşı renk haslığı ve organoleptik değerlendirmeler ile belirlenmiş ve en başarılı sonucun %2 Karragenan + 0,7 Soya protein izolatı biyofilmden elde edildiği sonucuna varılmıştır. Anahtar kelimeler: Algal polisakkarit, soya protein izolatı, peynir altı suyu izolatı, deri, finisaj
dc.description.abstractThe leather industry has always been faced heavy criticism of environmental pressures and restrictions due to its potential to pollute the environment, and in this scope, different studies have been carried out on environmentally friendly productions and their effective control. Most of these studies are on finishing process, which is one of the most studied steps in terms of environment and human health. In the thesis, Alginate, Carrageenan and Agar Agar, which are macroalgae known as seaweed, were mixed with soy and whey protein isolates, and converted into finishing films with improved biological, renewable and biopolymer properties. Thus, it is aimed to develop an innovative and environmentally friendly production system by developing an alternative to the currently used petroleum-based leather finishing products. The properties of the biofilms obtained from the mixture of polysaccharide and protein isolates in different ratios were determined in terms of thickness, tensile strength, and elongation at break %, water vapor permeability and contact angle values and four optimal biofilms for the use of leather finishing applications were selected and applied to the leather finishing process. The effects of biofilms on finished leather quality were determined by means of tensile strength and elongation at break %, water vapor permeability, colour measurement, colour fastness to water staining and organoleptic evaluations, and it was concluded that the most successful result was obtained from 2% Karragenan + 0.7 Soy protein isolate biofilm.Keywords: Algal Polysaccharides, soy protein isolate, whey protein isolate, leather, finishingen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectDeri Mühendisliğitr_TR
dc.subjectLeather Engineeringen_US
dc.titleAlgal esaslı biyofilmlerin üretimi ve deri bitim işlemlerinde kullanımı
dc.title.alternativeProduction of algal based biofilms and its use in the leather finishing process
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2021-11-04
dc.contributor.departmentDeri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10270074
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityEGE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid683646
dc.description.pages91
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess