Didim-Taşburun'daki sardalya (Sardina pilchardus (Walbaum, 1792))'nın besin kompozisyonu (Güney Ege Denizi)
dc.contributor.advisor | Sever, Tuncay Murat | |
dc.contributor.author | Dalkılınç, Burak | |
dc.date.accessioned | 2023-09-22T12:26:39Z | |
dc.date.available | 2023-09-22T12:26:39Z | |
dc.date.submitted | 2021-08-17 | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/740474 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmanın örnekleri, Mart 2019–Şubat 2020 tarihleri arasında Didim Taşburun'da avlanan ticari balıkçılardan aylık olarak temin edilmiştir. Toplam 362 adet Sardina pilchardus (sardalya) mide içeriği incelenmiştir. Mide içeriklerinde saptanan 22 farklı zooplanktonik grup, mevsimlere ve boy gruplarına göre değerlendirilmiştir. % IRI açısından, tüm mevsimlerde copepoda en baskın grup olarak bulunmasına karşın, ilkbahar ve yaz mevsimlerinde ise bivalvia ikincil baskın grup olarak bulunmuştur. Ayrıca boy gruplarına göre de copepoda tüm boy gruplarında (I,II,III,IV) en baskın, bivalvia ise ilk iki boy grubunda ikincil baskın grup olarak bulunmuştur. Uygulanan morato indeksine göre de ilkbahar ve yaz mevsimlerinde copepoda ve bivalvia, sonbahar ve kış mevsimlerinde ise sadece copepoda ilk tercih edilen besin grubu olmuştur. Morato indeksine göre ilk iki boy grubunda copepoda ve bivalvia, III. ve IV. Boy gruplarında ise sadece copepoda ilk tercih edilen besin grubu olarak bulunmuştur. Bray-Curtis benzerlik indeksine göre de mevsimler arasında iki grup, balık boy gruplarına göre ise 3 grup oluşmuştur. | |
dc.description.abstract | The European sardine samples obtained from commercial fisheries catches by monthly intervals between March 2019 and February 2020 in Didim Taşburun. A total of 362 Sardina pilchardus (European sardine) stomach were analyzed. 22 zooplanktonic group were identified from the stomach contents and evaluated by seasons and size groups.While Copepoda was the dominant group in all seasons concerning the IRI%., Bivalvia had the second importance for spring and summer. Besides, Copepoda also represented as the main group in all size classes (I, II, III, IV), Bivalvia was the second in the first two classes. Using the Morato index, it was concluded that both Copepoda and Bivalvia were the first preferred prey groups in spring and summer, but in autumn and winter, Copepoda only. Similarly, the Morato index revealed that whereas the first two size classes preferred Copepoda and Bivalvia as the first foods, only Copepoda for III and IV size classes. According to the Bray-Curtis similarity index, two groups for seasons and three groups for size classes occurred. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Su Ürünleri | tr_TR |
dc.subject | Aquatic Products | en_US |
dc.title | Didim-Taşburun'daki sardalya (Sardina pilchardus (Walbaum, 1792))'nın besin kompozisyonu (Güney Ege Denizi) | |
dc.title.alternative | Diet composition of European sardine (Sardina pilchardus(Walbaum, 1792))Didim-Taşburun (Southern Aegean Sea) | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2021-08-17 | |
dc.contributor.department | Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10332707 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | EGE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 674562 | |
dc.description.pages | 42 | |
dc.publisher.discipline | Su Ürünleri Temel Bilimler Bilim Dalı |
Files in this item
Files | Size | Format | View |
---|---|---|---|
There are no files associated with this item. |