Koç otunun (Satureja hortensis L.) uçucu yağının domateste tohumla taşınan bazı bitki patojeni bakterilerin mücadelesinde tohum dezenfektanı olarak kullanılabilirliğinin araştırılması
dc.contributor.advisor | Kotan, Recep | |
dc.contributor.author | Alan, Büşra | |
dc.date.accessioned | 2023-09-22T12:24:55Z | |
dc.date.available | 2023-09-22T12:24:55Z | |
dc.date.submitted | 2021-09-02 | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/740206 | |
dc.description.abstract | Amaç: Koç Otu (Satureja hortensis L.) bitkisinden elde edilen uçucu yağın farklı çözücü ve uygulama yöntemleri kullanılarak domates öz nekrozu etmenlerinden Dickeya chryrisanthemi ve Pseudomonas viridiflava ve domates bakteriyel solgunluk etmeni Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis patojenlerine karşı tohum dezenfektanı olarak kullanılabilmesi in vitro koşullarda araştırılmıştır.Yöntem: Erzurum yöresinden toplanan Satureja hortensis L. bitkisinin yaprak, sap ve çiçeklerinden elde edilen uçucu yağlar kullanılmıştır. Uçucu yağın patojen bakterilere karşı disk difüzyon yöntemi kullanılarak inhibosyon zon değerleri belirlenmiş. Farklı organik çözeltiler kullanılarak Minimal inhibasyon konsantrasyonları (MIC) belirlenmiştir. Uçucu yağın farklı çözücülerde farklı konsantarsyonlarda hazırlanan solüsyonları patojen bakterilere karşı in vitro çalışmalarda kullanılmıştır.Bulgular: İnhibasyon zon değerleri patojen bakteriler için 42,33-30 mm arasında tespit edilmiştir. MIC değerleri 2-20 µl/ml arasında değişkenlik göstermiştir. Uçucu yağının organik çözücülerle hazırlanan solüsyonlarının patojen bakterilere karşı hastalık şiddeti ve bitki gelişimine karşı olumlu etkileri bulunmuştur.Sonuç: Yapılan bu çalışma; Satureja hortensis L. uçucu yağının tohumla taşınabilen bazı bitki patojeni bakterilerine karşı tohum dezenfektanı olarak kullanılabilme potansiyelinin olduğunu göstermiştir. | |
dc.description.abstract | Purpose : The possibilities of using the essential oil of summer savory (Satureja hortensis L.) plant as a seed disinfectant against the tomato pith necrosis (Dickeya chryrisanthemi and Pseudomonas viridiflava) and tomato bacterial wilt (Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis) pathogens by using different solvents and application methods were investigated in vitro conditions.Method: Essential oils obtained from the leaves, stems and flowers of Satureja hortensis L. plant collected from Erzurum region were used. Inhibition zone values of essential oil against pathogenic bacteria were determined using disk diffusion method and minimal inhibition concentrations (MIC) were determined using different organic solutions. Solutions of essential oil prepared in different concentrations in different solvents were used in in vitro studies against pathogenic bacteria.Results: Inhibition zone values were found to be between 42.33-30 mm for pathogenic bacteria. MIC values varied between 2-20 µl/ml It has been found that solutions of essential oils prepared with organic solvents have positive effects on disease severity against pathogenic bacteria and also on plant growth.Conclusion: This study showed that the essential oil of Satureja hortensis L. has the potential to be used as a seed disinfectant against some seed-borne plant pathogenic bacteria | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Koç otunun (Satureja hortensis L.) uçucu yağının domateste tohumla taşınan bazı bitki patojeni bakterilerin mücadelesinde tohum dezenfektanı olarak kullanılabilirliğinin araştırılması | |
dc.title.alternative | Investigation of the usability of summer savory (Satureja hortensis L.) essential oil as a seed disinfectant in the control of some plant pathogen bacteria transmitted by seeds in tomatoes | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2021-09-02 | |
dc.contributor.department | Bitki Koruma Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10336530 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 677795 | |
dc.description.pages | 83 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |
Files in this item
Files | Size | Format | View |
---|---|---|---|
There are no files associated with this item. |