dc.contributor.advisor | Dodoloğlu, Ahmet | |
dc.contributor.author | Kandemir, Ceren | |
dc.date.accessioned | 2023-09-22T12:24:39Z | |
dc.date.available | 2023-09-22T12:24:39Z | |
dc.date.submitted | 2023-02-24 | |
dc.date.issued | 2022 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/740162 | |
dc.description.abstract | Amaç: Bu çalışmada Kars İlinde arıcılık ürünleri tüketim alışkanlıklarının tespiti amaçlanmıştır.Yöntem: Veriler SPSS istatistik programında analiz edilerek cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim, meslek, arıcılık faaliyetleri ve ürünlere ilişkin bilgiler ki-kare testi ile karşılaştırılmış, tablolar oluşturulmuş ve sonuçlar değerlendirilmiştir.Bulgular: Çalışmanın bulguları ana başlıklar halinde yazılmış ve bu başlıklar altında araştırmaya dahil edilen katılımcıların demografik özellikleriyle ilgili bulguların dağılımları sunulmuştur. Bulgular cinsiyet, gelir, yaş, eğitim ve mesleki nitelikler açısından incelenerek irdelenmiştir.Sonuç: Çalışmanın bulgularından ortaya çıkan sonuçlara göre arıcılık ürünlerinden bal, arı sütü, balmumu, polen, arı ekmeği, arı zehri, propolis, apilarnil ve kovan havası ile ilgili bilgi sahibi olma durumu ile cinsiyet, yaş ve eğitim arasında istatistiksel açıdan önemli bir fark olmadığı tespit edilmiştir. Fakat arıcılık ürünlerinden arı ekmeği, propolis ve kovan havasının ne olduğunu bilme durumu ile gelir düzeyi arasında istatistiksel açıdan önemli bir fark olduğu belirlenmiştir. Arıcılık ürünlerinin kullanım amaçlarından beslenme, alışkanlık, diğer sebepler ve bal tüketimi ile gelir arasında istatistiki açıdan önemli bir fark olmadığı, fakat arıcılık ürünlerinin kullanım amaçlarından sağlık ile gelir arasında istatistiksel açıdan önemli bir fark olduğu tespit edilmiştir. Diğer taraftan katılımcıların bal tercihlerinden süzme bal, petek bal ve çam balı ile gelir arasında istatistiksel açıdan önemli bir fark olmazken katılımcıların bal tercihlerinden karakovan balı ile gelir arasında istatistiksel açıdan önemli bir fark olduğu sonucu ortaya çıkmıştır.Katılımcıların arı zehri hakkında bilgi sahibi olma durumları ile cinsiyet, gelir, yaş ve eğitim arasında istatistiksel açıdan önemli bir fark olmadığı görülmüştür. Bunlara ilave olarak balmumu hakkında bilgi sahibi olma durumu ile cinsiyet, gelir, yaş ve eğitim düzeyi arasında istatistiksel açıdan önemli bir fark olmadığı belirlenmiştir. Ayrıca ağrı kesici, kaşıntı giderici ve soğuk algınlığında balmumunun tedavi maksatlı kullanılma durumu ile gelir düzeyi arasında istatistiksel açıdan önemli bir fark olmadığı saptanmıştır. Dudak kreminde balmumunun tedavi maksatlı kullanılma durumu ile gelir düzeyi arasında istatistiksel açıdan önemli bir fark (p<0,05) olduğu sonucuna ulaşılmıştır. | |
dc.description.abstract | Purpose: In this study, it was aimed to determine the consumption habits of consumers for beekeeping products in Kars Province.Method: The data of the present study were obtained from face-to-face surveys conducted on 100 participants. The data were analyzed with the SPSS statistical program and the information related to gender, age, marital status, education, occupation, beekeeping activities and products were compared with the chi-square test, the tables were made and the results were evaluated.Findings: The findings of the study were discussed under the main headings and the distribution of the findings related to the demographic characteristics of the participants included in the research was presented under these headings. The findings were analyzed in terms of gender, income, age, education and professional qualifications.Results: According to the results obtained from the findings of the study, it was determined that there was no statistically significant difference between the status of having information about beekeeping products such as honey, royal jelly, beeswax, pollen, bee bread, bee venom, propolis, apilarnil and gender, age and education. However, it was determined that there was a statistically significant difference between having information about beekeeping products such as bee bread, propolis and hive air and income level. It was determined that there was no statistically significant difference between consumption reasons of bee products such as nutrition, habit, other reasons, honey consumption and income, but there was a statistically significant difference between health which is another consumption purpose of bee products and income. On the other hand, while there was no statistically significant difference between the preferences of filtered honey, comb honey and pine and income honey among participants, it was condetermined that there was a statistically significant difference between the karakovan honey preferences and income.,It was observed that there was no statistically significant difference between the status of having information about bee venom and participants' gender, income, age and education. In addition, it was determined that there was no statistically significant difference between having inforamation abouy beeswax and the gender, income, age and education level. In addition, it was determined that there was no statistically significant difference between the the income level and the use of wax for pain relief, itching and cold treatment. Furthermore, it was revealed that there was a statistically significant difference between the therapeutic use of beeswax in lip balm and the income level. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Kars ilinde arıcılık ürünleri tüketim alışkanlıkları | |
dc.title.alternative | In Kars beekeeping products consumption habits | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2023-02-24 | |
dc.contributor.department | Zootekni Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Royal jelly | |
dc.subject.ytm | Beekeeping | |
dc.subject.ytm | Honey | |
dc.subject.ytm | Pollen | |
dc.subject.ytm | Kars | |
dc.subject.ytm | Consumption habits | |
dc.subject.ytm | Beeswax | |
dc.identifier.yokid | 10298381 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 710128 | |
dc.description.pages | 86 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |