dc.description.abstract | Uygulamalı kinezyoloji, besin hassasiyetinin belirlenmesinde yaygın olarak kullanılan ancak henüz kanıtlanmamış bir yöntemdir. Bu çalışmada, besin hassasiyetinin belirlenmesinde kinezyolojik yöntemin geçerliliğinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla yapılan prospektif çalışmaya kota örnekleme yöntemi ile 16-70 yaş arasındaki astım, atopik dermatit, dispepsi, fibromiyalhi ve alt bel ağrısı şikayetleri olan 100 vaka alınmıştır. Katılımcılarda biotensör ve kinezyolojik kas testi ile 81 besine karşı besin hassasiyetine bakılmıştır. Katılımcılara hassas olduğu besinlere karşı 1 ay süre ile eliminasyon diyeti uygulanmıştır. Eliminasyon diyeti öncesi ve sonrasında katılımcıların antropometrik ölçümleri alınmış ve SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği uygulanmıştır. Hastaların tanı ya da tanılarına uygun olarak Astım Kontrol Testi (AKT), Hasta Odaklı Egzama Ölçeği (HOEÖ), Dispepsi Şiddet Ölçeği (SODA), Yeniden Gözden Geçirilmiş Fibromiyalji Etki Anketi (FEA), Quebec Bel Ağrısı Engellilik Ölçeği (QBAEÖ) uygulanmıştır. Veriler SPSS 25 programı ile analiz edilmiştir. Tüm hasta gruplarında yaşam kalitesinde diyet öncesi ve sonrası istatistiksel anlamlı fark görülmüştür (p<0.01). Antropometrik ölçümlerden Beden Kütle İndeksi, vücut yağ yüzdesi, bel çevresi ve kalça çevresinde istatistiksel anlamlı azalma görülmüştür (p<0.05). Hastalık semptom skor ortalamaları diyet öncesi ve sonrasında sırasıyla AKT 13,6±4,3- 19,25±4,3; HOEÖ 15,4±7,4-5,0±5,2; SODA Ağrı Şiddeti 22,6±10,9- 6,2±10,7, SODA Ağrı Dışı Belirtiler 18,7±4,4- 11,0 ±4,3, SODA Memnuniyet Anketi 11,7±2,0-13,0±1,6; FEA 55,1±19,5- 30,5±19,5 ve QBAEÖ 19,25±16,4-11,6±9,6 olarak bulunmuş ve anlamlı iyileşme görülmüştür (p<0.01). Kinezyolojik kas yöntemine dayalı eliminasyon diyetinin yaşam kalitesinde ve hastalık semptom skorlarında istatistiksel anlamlı olarak iyileşme; antropometrik ölçümlerde istatistiksel anlamlı azalma sağladığı belirlenmiştir. Kinezyolojik yöntemin besin hassasiyetini belirlemede faydalı olabileceği sonucuna varılmıştır. | |
dc.description.abstract | Applied kinesiology (AK) is a widely used method in determining food sensitivity (FS) but has not yet been proved. This study aimed to investigate the validity of the kinesiological method in determining FS. For this purpose, 100 patients with asthma, atopic dermatitis, fibromyalgia, dyspepsia and low-back pain between the ages of 16-70 were enrolled in this prospective study with the quota sampling method. FS, tested for 81 foods, was determined with a biotensor and kinesiologic test. Participants followed an elimination diet for 30 days. Anthropometric measurements, SF-36 Quality of Life (QoL) Scale, and other other scales as per diagnosis as per diagnosis of patients namely Asthma Control Test (ACT), Revised Fibromyalgia Impact Questionnaire (RFIQ), Dyspepsia Severity Scale (SODA), Patient Oriented Eczema Measure (POEM) or Quebec Low Back Disability Scale (QLBDS) were recorded prior to and after the elimination diet for all the scales. Data were analyzed with SPSS 25 program. There was a statistically significant difference after diet in QoL (p<0.01). There was a statistically significant difference after diet in Body Mass Index, body fat percentage, waist circumference and hip circumference. Means of disease symptoms scores before and after diet changed in ACT from 13.6±4.3 to 19.25±4.3; in POEM from 15.4±7.4 to 5.0±5.2; in Soda Pain Severity from 22.6±10.9 to 6.2±10.7, in non-Soda Pain Symptoms from 18.7±4.4 to 11.0 ±4.3, in The Soda Satisfaction Survey from 11.7±2.0 to 13.0±1.6; in RFIQ from 55.1±19.5 to 30.5±19.5 and in QLBDS from 19.25±16.4 to 11.6±9.6; (p<0.01 for all). It was determined that elimination diet based on kinesiological muscle method, resulted in statistically significant improvement in QoL and disease symptom scores; and also significant decrease in anthropometric measurements. It was concluded that AK may be a useful method in determining FS. | en_US |